Najlepšia veľkonočná baba je dokonalá veľkonočná pochúťka. Chutí skvele s chlebom alebo s kyslou uhorkou. Vyskúšajte ju, máme pre vás top recept ako si pripraviť tento tradičný veľkonočný mäsový koláč.
Veľkonočná baba
Veľkonočná baba je tradičná pochúťka, ktorá sa často pripravuje na Veľkú noc v niektorých regiónoch Slovenska. Ide o zapečenú zmes mäsa, pečiva, zeleniny, vajec a korenia.
Recepty na veľkonočnú babu sa mierne líšia podľa regiónu. V niektorých z nich sa do plnky pridávajú rôzne druhy mäsa, ako sú napríklad mleté bravčové, jahňacie alebo kuracie. V iných sa plnka pripravuje z ryže, pšenice alebo pohánky, ktoré sa miešajú s mäsom a rôznou zeleninou.
Tradične sa veľkonočná baba podáva ako hlavné jedlo na Veľkú noc a je sprevádzaná inými sviatočnými jedlami, ako sú sladké koláče, vajíčka, mäsové jedlá a zelenina. Veľkonočná baba predstavuje v našom regióne symbol obnovy a oživenia, ktorým sa oslavuje Veľká noc.
Údené mäso vo veľkonočnej babe
Jeho dôležitou zložkou je však údené mäso a s ním opatrne. Všeobecne platí, že pri konzumácii údeného je dôležité dbať na to, aby sa jedlo s mierou a v rámci vyváženej stravy, ktorá obsahuje dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných potravín a nízkotučných zdrojov bielkovín.
Ak sa podľa openai.com chcete vyhnúť rizikám spojeným s konzumáciou údeného mäsa, môžete zvážiť aj iné spôsoby prípravy mäsa, ako je napríklad varenie alebo pečenie. Ak máte chuť na ďalšiu inšpiráciu, máme pre vás aj recepty na mäsový syrek a veľkonočnú plnku.
Alebo recept na domáce rožky ako z obchodu. Skúste aj recept na veľkonočnú plnku bez mäsa. Skúste aj ten na veľkonočného barančeka. Tu je aj recept na veľkonočnú pečku.
Igrediencie
- 500 g údeného mäsa (údenej šunky, prípadne údeného kolena),
- 10 žemlí, rožkov, alebo iného pečiva, (bieleho, alebo tmavého podľa chuti)
- 10 vajec,
- pokrájaná petržlenová vňať, jarná cibuľka, pažítka alebo čokoľvek podobné podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 nožička klobásy,
- 200 g oravskej slaniny (ak máte chuť, nemusí byť)
- soľ, mleté čierne korenie, trošku mletej rasce a mletej červenej papriky,
- bravčová masť na vymastenie plechu, alebo papier na pečenie,
Postup receptu na prípravu veľkonočnej baby
- Uvaríme si údené mäso (asi 45 minút) a pokrájame ho na kocky. Vývar z údeného si odložíme, ešte ho budeme potrebovať.
- Pečivo (rožky, alebo žemle) si nakrájame alebo natrháme na malé kocky a zalejeme vývarom z údeného.
- Vyšľaháme si samostatne žĺtky aj bielky. Sneh z bielkov pridáme do zmesi na záver. Do nádoby vložíme vyžmýkané pečivo, pokrájané údené mäso, klobásu na kolieska, ak chceme aj pokrájanú slaninu a vyšľahané žĺtky. Rovnako pridáme vytlačené dva strúčiky cesnaku a aj za hrsť zeleniny (petržlenovú vňať, jarnú cibuľku, pažítku atď) a všetko jemne, ale dôkladne premiešame.
- Premiešanú zmes osolíme (pozor, údené je samé slané) a okoreníme. Pridáme čierne korenie, mletú rascu, mletú červenú papriku, prípadne, ak chcete aj vegetu a kurkumu.
- Z bielkov a štipky soli vyšľahaný sneh pridáme na záver. Opatrne ho zapracujeme do zmesi mäsa s pečivom.
- Dôkladne vymiešanú zmes vylejeme na masťou vymastený plech alebo na papier na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme asi 45 minút. Prvých 30 minút na 180 sutpnov a môžme ešte dopiecť na záver na 200 stupňov. Veľkonočnú babu priebežne kontrolujte.
- Hotovú veľkonočnú babu podávame s čerstvým chlebom, chrenom, kyslou uhorkou, alebo s cvikľou. Alebo rovno s našou Veľkonočnou cvikľou s chrenom. Dobrú chuť.