Najlepší báleš, recept na kysnutý slaný koláč s kôprom z knihy Tak ma mama naučila. Vyskúšajte s nami overený recept na tradičný slaný koláč.
Kysnutý báleš
Kysnutý báleš, tradičný slaný koláč s kôprom je skutočná slovenská dobrota. V spolupráci s autorkou Luciou Chrenko sme pre vás pripravili tento recept z jej knihy Tak ma mama naučila.
Lucia vo svojej nevšednej kuchárskej knihe prepojila desiatky rokov staré rodinné recepty s modernými časmi. Napríklad na vrch tohto skvelého báleša navrstvíme kyslú smotanu, posolíme a uložíme kôpor podľa chuti. Vyskúšajte aj náš recept na tradičný podplamenník.
Slaný koláč s kôprom
- Na 1 plech Plech 40 x 30 cm
- 190°C, 12 min.
Vybrali sme pre vás aj recept na najlepší domáci zemiakový chlieb - kliknite
Slaný koláč recept
Ingrediencie
Cesto:
- 250 g hladkej múky špeciál
- 150 ml mlieka
- 50 ml oleja
- 10 g droždia
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- soľ
- Na vrch koláča: 500 ml kyslej smotany čerstvý kôpor
Báleš, kysnutý slaný koláč, recept. Foto - Tak ma mama naučila
Kysnutý báleš - slaný koláč s kôprom, postup receptu
- Spracujeme kysnuté cesto a necháme vykysnúť. Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Necháme napučať. Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, žĺtok, zvyšný cukor, olej a vykysnutý kvások. Dobre spracujeme, vymiesime, kým nezostane miska čistá. Cesto spracovávame asi 15 minút.
- Takto pripravené cesto poprášime múkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Keď máme cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na veľkosť plechu, v ktorom budeme koláč piecť.
- Plech si vymastíme. Preložíme cesto na plech a prstami ešte popritláčame poriadne cesto až k okrajom.
- Na vrch navrstvíme kyslú smotanu, posolíme a uložíme kôpor podľa chuti. Rúru si rozohrejeme na 190 °C a koláč dáme piecť. Keď budú okraje ružové, treba koláč kontrolovať, aby nezhorel.
Dobrú slanú chuť.
Vybrali sme pre vás aj recept na výborné zemiakové šúľance a lekvárové perky