Najlepší báleš, recept na kysnutý slaný koláč s kôprom z knihy Tak ma mama naučila. Vyskúšajte s nami overený recept na tradičný slaný koláč.

Kysnutý báleš

Kysnutý báleš, tradičný slaný koláč s kôprom je skutočná slovenská dobrota. V spolupráci s autorkou Luciou Chrenko sme pre vás pripravili tento recept z jej knihy Tak ma mama naučila.

Lucia vo svojej nevšednej kuchárskej knihe prepojila desiatky rokov staré rodinné recepty s modernými časmi. Napríklad na vrch tohto skvelého báleša navrstvíme kyslú smotanu, posolíme a uložíme kôpor podľa chuti. Vyskúšajte aj náš recept na tradičný podplamenník.

Slaný koláč s kôprom

  • Na 1 plech Plech 40 x 30 cm
  • 190°C, 12 min.

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepší domáci zemiakový chlieb - kliknite

 

 

Ingrediencie

Cesto:

  • 250 g hladkej múky špeciál
  • 150 ml mlieka
  • 50 ml oleja
  • 10 g droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • soľ
  • Na vrch koláča: 500 ml kyslej smotany čerstvý kôpor

 

 

Báleš, kysnutý slaný koláč, recept. Foto - Tak ma mama naučila

 

Kysnutý báleš - slaný koláč s kôprom, postup receptu

  1. Spracujeme kysnuté cesto a necháme vykysnúť.  Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Necháme napučať. Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, žĺtok, zvyšný cukor, olej a vykysnutý kvások. Dobre spracujeme, vymiesime, kým nezostane miska čistá. Cesto spracovávame asi 15 minút. 
  2. Takto pripravené cesto poprášime múkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Keď máme cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na veľkosť plechu, v ktorom budeme koláč piecť.
  3. Plech si vymastíme. Preložíme cesto na plech a prstami ešte popritláčame poriadne cesto až k okrajom.
  4. Na vrch navrstvíme kyslú smotanu, posolíme a uložíme kôpor podľa chuti. Rúru si rozohrejeme na 190 °C a koláč dáme piecť. Keď budú okraje ružové, treba koláč kontrolovať, aby nezhorel.

 Dobrú slanú chuť.

 

 

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné zemiakové šúľance a lekvárové perky