Jednoduché oškvarkové pagáče podľa originálneho receptu starej mamy. Pochutnajte si na tradičných slovenských oškvarkových pagáčikoch.
Oškvarkové pagáče
- Čas prípravy (celkovo spolu): 140 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 20
Odolať chutným jednoduchým oškvarkovým pagáčom sa dá len ťažko. Predstava oslavy bez nich je pomerne náročná. Sú nesmierne obľúbené a niet sa čo čudovať.
Ak hľadáte niečo na drobné "prehryznutie", ako sa u nás hovorí, tou správnou voľbou sú práve tieto slané koláčiky.
Existuje viacero verzií, ale určite sa dá povedať, že tými top sú práve tie pripravené z chutných domácich škvarkov. Príprava je trošku pracnejšia, ale výsledok určite stojí za to.
Ide o klasické kysnuté pečivo, takže si treba na oškvarkové pagáče vyhradiť čas. Istú dobu sa rozpracováva kvások, istú dobu kysne aj samotné cesto. Medzitým je dobré spracovať a pripraviť si oškvarkovú náplň.
Keď máme cesto nakysnuté, dôležitou zásadou je jeho prekladanie, resp. pregúľanie. Tým sa docieli, aby bola náplň správne rozložená a cesto si medzitým oddýchlo.
Netreba sa však prípravy oškvarkových pagáčov vôbec báť. Ukážeme si presne, ako sa to robí. Máme pre vás aj ďalší recept na chrumkavé oškvarkové pagáče webu Dobrá kuchyňa.
Vyskúšajte aj recept na škvarkovú pomazánku od babičky. Alebo aj výborné slané chuťovky. Tu je aj náš recept na rýchle pagáče. Alebo vyskúšajte náš recept na jemné oškvarkové pagáče.
Ingrediencie na oškvarkové pagáče
(20 kúskov)
- 1 kg - hladká múka,
- 500 g - oškvarky,
- 1 KL - cukor,
- 1 ks - čerstvé droždie (42 g),
- 3 dcl - plnotučné mlieko,
- 250 g - masť,
- 2 polievkové lyžice - bravčová masť, maslo alebo olej,
- 3 KL - vegeta,
- 1 PL - soľ
Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, originál recept. Foto - Slávka
Postup receptu
- Na úvod si z droždia, cukru a 0,5 dcl mlieka si pripravíme kvások.
- Keď kvások narastie, pridáme preosiatu múku, zvyšné mlieko, soľ a 200 g masti. Cesto spracujeme a necháme nakysnúť, zhruba hodinu.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na asi 1 cm plát.
- Oškvarky sme si medzitým pomleli, nechali rozpustiť na zvyšnej masti a pridali vegetu. Jednu tretinu natrieme na polovicu cesta a preložíme ho.
- Cesto na polovici preložíme a znova rozvaľkáme na pôvodnú veľkosť. Opäť na polovicu natrieme oškvarky a tento postup zopakujeme ešte raz (celkovo trikrát).
- Vykrojíme malé pagáčiky, dáme na pomastený plech. Povrch ešte potrieme trochou oleja alebo rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňov do zlatista (asi 20 minút).
- Vyskúšajte si pripraviť chrumkavé oškvarkové pagáče aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Želáme vám dobrú chuť! Tu sú zase naše jednoduché pagáče.