Tradičný recept na pravé slovenské slivkové gule patrí medzi zlaté v našich kuchyniach. Potešte sa zo slivkových gulí doma aj vy. Sezóna sliviek je tu.
Slivkové gule
Ku koncu leta, resp. začiatok jesene neodmysliteľne patria slivkové gule. Ide o recept, ktorý naplno využíva dve tradičné suroviny: slivky a zemiaky.
Táto kombinácia očarila mnohých a vytvára skvelú chuť na každom tanieri. Slivkové gule musia mať špeciálne cesto, ktoré potrebuje pomerne veľa zemiakov. Tým pádom bude vláčne a mäkké. Ak by ste pridali viac múky, ako je potrebné, cesto má tendenciu tvrdnúť a to nikto nechce.
- Čas prípravy (celkovo spolu): 60 minút
- Čas tepelnej úpravy: 25 minút
- Počet porcií: 6
Dôležité je preto poznať pomer zemiakov a múky. Na posýpku si už každý môže zvoliť, čo má najradšej. Napríklad vynikajúca je kombinácia s makom a cukrom, prípadne strúhanka posmažená na masle alebo orechová posýpka.
Vyskúšajte si pripraviť slivkové gule podľa overeného fotoreceptu ako od babičky, nebudete ľutovať. Podobne ako jednoduchá sviečková omáčka na smotane. Alebo recept na žemlovku.
Ingrediencie na slivkové gule
(6 porcií)
- 1 kg zemiakov,
- 350 g výberovej polohrubej múky,
- 1 KL soli,
- 1 vajce,
- 18 ks sliviek,
- 200 g strúhanky,
- 100 g masla,
- 100 g práškového cukru,
Postup na prípravu pravých slovenských gulí
- Slivky si dôkladne umyjeme a vykôstkujeme.
- Uvarené zemiaky v osolenej vode poriadne roztlačíme vidličkou.
- Pridáme polohrubú múku, vajíčko, spracujeme na hladké cesto. Miesime zhruba 10 minút.
- Z cesta si na pomúčenej doske vypracujeme súvislý pás.
- Nakrájame ho na pomúčenej doske na 18 kúskov.
- Z každého kúsku si vytvoríme tenšiu placku a tam vložíme slivku (18 ks).
- Vytvarujeme si rovnomerné gule.
- Varíme vo vode asi 12 minút.
- Povyberáme.
- Ešte si pripravíme posýpku: Na masle smažíme strúhanku, nesmie byť tmavá, len zlatistá.
- Nakoniec vmiešame práškový cukor.
Takto vyzerá výsledok, dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na parené buchty