Najlepšie dukátové buchtičky s vanilkovým krémom. Vyskúšajte tradičný, domáci recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom - fotorecept kliknite

Pravé, domáce, tradičné dukátové buchtičky s vanilkovým krémom ako od babičky. Prekvapte svoju rodinu touto sladkou dobrotou. Vyskúšajte osvedčený domáci recept z dielne kuchyne Ženy v meste.

Aj v zdravšej verzii so špaldovou múkou chutia naše dukátové buchtičky neodolateľne. Dobrú sladkú chuť.

Jedlá z kysnutého cesta v sladkej verzii sú nielen tradičné, ale tešia sa u nás aj veľkej obľube. Milujú ich predovšetkým deti. Domáce parené buchty, kakaový závin, pečené buchty s lekvárom, výborné šišky a mnoho iných skvelých receptov nájdete v našej ponuke.

Ako novinku uvádzame tradičné dukátové buchtičky s vanilkovým krémom. Nech sa páči. Recepty so značkou Ženy v meste.

Pripravili sme pre vás zdravší recept bleskové tvarohové šišky pečené v rúre. Alebo recept na palacinky.

 

Tradičné dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: 60-90 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 6-8

 

Tradičné dukátové buchtičky s vanilkovým krémom - ingrediencie                                 

  • na kvások:
  • 1/2 kocky droždia (21 g)
  • 1 dl vlažného mlieka
  • 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru
  • na kysnuté cesto:
  • 500 g hladkej špaldovej alebo hladkej pšeničnej múky (klasické tradičné buchtičky)
  • VÝBER MÚKY: Celozrnné múky sa vyznačujú vyšším podielom vlákniny, bielkovín, enzýmov, vitamínov, minerálov. Ja som zvolila 250 g hladkej špaldovej múky a 250 g špaldovej celozrnnej múky, preto sú buchtičky tmavšie. Pri celozrnnej múke je potrebné pridať viac mlieka, pretože táto múka pohltí viac tekutiny. Cesto musí byť po vymiesení vláčne, nie tuhé. Na múky celozrnné je potrebné si zvyknúť. Hladkú špaldovú múku takmer nerozoznáte od klasickej múky.
  • 1 dl oleja
  • 2,5 dl vlažného mlieka 
  • 1/2 kávovej lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice kryštálového (trstinového) cukru
  • malá lyžička nastrúhanej citrónovej kôry (kvôli chuti, môžeme aj vynechať)
  • na vymastenie plechu a pomastenie buchtičiek: 80 g maslo (môže byť aj olej) 
  • na vanilkový krém:
  • 1,4 l mlieko
  • 2 bal. vanilkového pudingu (môže byť aj Zlatý klas)
  • 3 ks žĺtok (môžeme aj vynechať, ale dodajú vanilkovému krému štruktúru a krémovosť)
  • cca 5 polievkových lyžíc kryštálového (trstinového) cukru (alebo podľa chuti)
  • 3 ks vanilínový cukor
  • rum (podľa chuti, nemusí byť)

 

 

Tradičné dukátové buchtičky s vanilkovým krémom. Foto - Nela

 

Tradičné dukátové buchtičky so špaldovou múkou - postup receptu

  1. Pripravíme si kvások. Do menšej misky nalejeme vlažné mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru. Všetko dobre premiešame. Necháme postáť. Po 5-10 minútach kvások vzíde, urobí sa hustá pena.
  2. V robote alebo ručne si zo všetkých zvyšných ingrediencí vrátane pripraveného kvásku vypracujeme vláčne kysnuté cesto. Ak zvolíme kuchynský robot, ušetríme kopec času. Klasický spôsob je ručné miesenie.
  3. Takto pripravené kysnuté cesto posypeme múkou a prikryjeme čistou bavlnenou utierkou. Necháme ho na teplom mieste kysnúť 1-1,5 hodiny, podľa potreby. Malo by zdvojnásobiť objem, vtedy je to správne.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, aby sa cesto neprilepilo. Vypracujeme bochníček, z ktorého budeme robiť šúľky. Buchtičky je potrebné krájať na menšie kúsky, pretože pečením zväčšia svoj objem.
  5. Z kysnutého cesta rukami vypracujeme šúľky, ktoré krájame na menšie kúsky cca 2,5x1,5 cm. Ukladáme ich na roztopeným maslom vymastený plech (cca 30x27). Plech môžeme vystlať aj papierom na pečenie.
  6. Veľmi dôležité je ukladanie buchtičiek na plech. Jednotlivé kúsky potierame pierkom s roztopeným maslom (olejom). Môžeme ich máčať, ak pierko nemáme. Jednotlivé buchtičky ukladáme postupne, tesne vedľa seba.
  7. Takto pripravené dukátové buchtičky necháme ešte podkysnúť približne 15 minút. Zväčšia svoj objem. Potom ich pečieme pri teplote 175 oC 20 minút podľa potreby, získajú  hnedastý nádych. Vtedy sú upečené.
  8. Hotové upečené dukátové buchtičky by sa mali od seba pekne oddeľovať. Je to tým, že sme ich medzi sebou pomastili olejom alebo maslom. Netreba na to naozaj zabudnúť, lebo sa potom pri pečení zlepia dokopy.
  9. Krém pripravíme tak, že do hrnca dáme variť 2/3 mlieka s cukrom. V inej nádobe zmiešame zbytok mlieka s pudingom a žĺtkami. Vlejeme do horúceho mlieka, uvaríme lahodný krém. Môžeme ho vylepšiť rumom.

Tip na záver: Domáce dukátové buchtičky si môžete pripraviť aj z klasickej hladkej pšeničnej múky. Špaldová múka je však zdravšia a výživnejšia. Určite ju zaraďte do svojho jedálnička. Upečené buchtičky vždy prikryte bavlnenou utierkou, aby nevyschli.

Dobrú sladkú a zdravšiu chuť.

Super recept na najlepší vanilkový krém na dukátové buchtičky, recept webu NajlepšieKoláče.sk