Skvelé sušené slivky, recepty ako sušiť slivky. Sušené slivky sú hotovým zázrakom pre náš organizmus. Recept, ako ich správne usušiť v rúre, aby boli šťavnaté a chutné.
Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka podrobný postup a mnoho dobrých rád k tomu. Pripravte si dobrotu na celú zimu.
Sušené slivky, podrobný postup ako sušiť slivky v rúre - fotorecept kliknite
Slivky k Slovensku jednoznačne patria. Pestujú sa takmer všade. Máte veľa sliviek a neviete čo s nimi? Milujete sušené slivky?
Pripravte si domáce slivky sušené v rúre podľa nášho overeného postupu.
Proces sušenia v rúre nie je vôbec jednoduchý, ako sa na prvý pohľad zdá. Slivky nesmú ostať ani suché, ani gumové. Potrebujeme docieliť, aby boli nielen správne vysušené, ale aj šťavnaté a chutné.
Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila rubriku zo skvelými receptami zo sliviek, nech sa páči.
Sušené slivky
Prečo sušené slivky?
- podporujú pevnosť kostí
- zamedzujú osteoporóze
- zabezpečujú pohybovú vitalitu
- podporujú metabolizmus
- pomáhajú pri zápche
- dodávajú energiu
- majú málo kalórií, sú vhodné pri redukčných diétach
- podporujú zdravé srdce, svalovú koordináciu a pamäť
- majú zelenú aj pre krásne vlasy, nechty, pokožku
Ako sušiť slivky: Výber sliviek
Slivky sušíme na konci sezóny. Musia byť totiž dozreté, až prezreté. Dužina žlto-hnedá, sladká, trochu aj mazľavá. Šupka tmavo-modrá a mäkká. Na sušenie sú vhodné mäsité odrody.
Slivky vyberáme rovnakého tvaru a druhu. Sušíme zásadne iba zdravé plody.
Ako sušiť slivky: Skôr, kým začneme so sušením
Slivky je potrebné dôkladne umyť. Je dobré, ak slivky ponoríme na 2 minúty do vriacej vody, šupka popraská. Pri sušení potom uniká vlhkosť ľahšie von. Po umytí ich rozložíme na utierku alebo uterák a necháme osušiť.
Osušené ich odkôstkujeme. Slivku rozpolíme a kôstku vyberieme. Rozpolené slivky sa lepšie usušia, ušetríme si aj čas. Ak budeme sušiť celé plody, kôstku odstránime tak, že slivku stlačíme a kôstku vyberieme.
Ako sušiť slivky: Ako správne sušiť?
Pripravíme si plech alebo pekáč, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Rozložíme pripravené slivky. Keď zvolíme polovice tak ich ukladáme vedľa seba.
Ak zvolíme slivky celé, snažíme sa ich trochu roztlačiť, aby sa lepšie presušili. Slivky sa nesmú prekrývať, aby sa sušili rovnomerne.
Ako sušiť slivky: Zásada a dĺžka sušenia
3x6 hodín. To znamená, 6 hodín sušíme pri teplote 50 oC. Po tomto čase slivky vyberieme, necháme ochladiť. Ďalší proces je sušenie sliviek 6 hodín pri teplote 60 oC.
Po tomto čase opäť slivky vyberieme, necháme vychladnúť a začíname poslednou fázou. Slivky sušíme pri teplote 70 oC približne 3-6 hodín. Pozor, slivky počas sušenia kontrolujeme, čas sušenia upravíme podľa potreby. Záleží to predovšetkým od druhu a veľkosti sliviek, samozrejme aj od rúry.
Sušenie sliviek v rúre – dobré rady
Netreba zabúdať, že slivky nepečieme, ale sušíme. Tekutina sa zo slivky počas sušenia odparuje do priestoru rúry a zvyšuje sa v nej vlhkosť. Počas sušenia je veľmi vhodné nechať rúru pootvorenú, aby sa odvádzala vlhkosť von.
Slivky potrebujú suché prostredie. Ak dvierka necháme zatvorené, počas sušenia ich priebežne otvárame. Keď bude papier na pečenie počas sušenia mokrý, tak ho vymeníme. Dôležité je docieliť tú správnu kombináciu teploty, vetrania a času samotného sušenia.
Dužinaté plody slivky obsahujú
- vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B
- vysoký podiel vlákniny
- mnoho antioxidantov
- draslík
- fluór
- železo
- meď
- zinok
Koľko sliviek potrebujeme na sušenie
Pri sušení strácajú slivky na hmotnosti. Musíme rátať, že z 10 kg čerstvých plodov dostaneme približne 2 kg sušených sliviek.
Aké slivky sú vhodné na sušenie?
Najlepšie sú mäsité odrody.
Čo sa deje pri sušení?
Sušením sa plod slivky zbavuje vlhkosti. Výhodou je, že sušené slivky môžeme dlhodobo skladovať.
Ako vyzerá správne vysušená slivka?
Pri sušení slivka zmenší objem niekoľkonásobne. Povrch slivky ostane zošúverený, lesklý, tmavý až do čierna.
Je možné sušiť slivky pri vyššej teplote, aby sme si ušetrili čas?
Pozor. Vyššia teplota zničí arómu. Sušené slivky budú aj gumové, a to predsa nechceme docieliť.
Sušené slivky v kuchyni?
Slivky na mnoho spôsobov. Už naše staré mamy vedeli, že sušené slivky sú výborné do polievok, omáčok, koláčov, šalátov. Plne nahradia sladkosti. Sú veľmi výživné a zdravé.
Prečo práve sušené slivky?
Pretože sú veľmi obľúbené. Plod slivky je na sušenie výnimočne vhodný. Sušené slivky majú dlhú trvanlivosť a čisto prírodné zloženie.
Je možné sušiť slivky aj na slnku?
Áno, aj to je zaužívaný spôsob. Trvá to takmer dva týždne, prirodzene, musia byť priaznivé podmienky.
Jednoduchší spôsob sušenia
Na sušenie ovocia je vhodná aj sušička ovocia. Je to určite jednoduchší spôsob, ale musíte si takúto sušičku zaobstarať. Treba rátať s investíciou.
Výhody a nevýhody sušenia sliviek v rúre
Nevýhodou sušenia sliviek v rúre je spotreba energie. Sušenie v rúre je aj časovo náročnejšia záležitosť. Keď chceme domáce BIO sušené slivky, rozhodne to stojí za to. Získame sušené slivky plné vitamínov a živín. A tá chuť? Je neskutočná.
Ako skladujeme sušené slivky?
Sušené slivky vkladáme do sklenených pohárov, ktoré uzavrieme. Môžeme ich skladovať aj v uzavretom papierovom vrecúšku. Skladujeme v chlade, suchu a tme. Ďalšou možnosťou je, že si ich zamrazíme.
A čo dodať na záver?
Sušené slivky majú nezameniteľnú chuť. Cítite v ústach tú šťavnatosť a sladkosť? Je to neskutočná lahôdka plná zdravia. Samozrejme, aj so sušenými slivkami s mierou.