Hrnčekový makový koláč so slivkami

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 35-40 minút

Počet porcií: 12 väčších kúskov

Hrnčekové koláče sú veľmi vyhľadávané, pretože na meranie základných ingrediencií nie je potrebná váha. Vystačí vám obyčajný hrnček, kdekoľvek ste, zvyčajne v klasickom objeme 250 ml. Tento postup napovedá, že koláč bude jednoduchý na prípravu a celkovo nezaberie veľa času v kuchyni, keďže sa ingrediencie dajú odhadnúť a v recepte nezáleží na ich presných mierach.

Toto je prípad aj makového koláča so slivkami od Žien v meste, ktorý tiež môžeme nazvať hrnčekovým. Hurá do pečenia!

Portál Dobrá kuchyňa vám odporúča aj inú makovú kombináciu ako dokonalý spôsob využitia sezónnych jesenných ingrediencií: recept na jablkové lievance s banánom a makom.

Ingrediencie na makový koláč so slivkami

  • 6 ks veľké slivky (alebo 12 malých)
  • 250 g tučný roztierateľný tvaroh
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 škoricový cukor
  • 150 g maslo
  • 3 žĺtky
  • 3 bielky
  • 120 g práškový cukor
  • 100-150 ml mlieko
  • 180 g hladká múka 
  • 100 g mletý mak
  • 3 ČL kypriaci prášok

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na sezónny hrnčekový dezert

1. Vajíčka rozdelíme – žĺtky dáme do veľkej misky spolu s práškovým cukrom a zmäknutým maslom. Rukami dôkladne vymiešame do kompaktnej hmoty. Potom z bielok vyšľaháme sneh. V druhej mise zmiešame spolu múku s makom a kypriacim práškom. Medzitým dáme rúru vyhriať na 180 stupňov.

Hrnčekový makový koláč so slivkami: Krok 1

2. Následne umyjeme slivky, prekrojíme ich na polovice, odstránime kôstky a premiešame so škoricovým cukrom. Potom tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom.

Hrnčekový makový koláč so slivkami: Krok 2

3. K maslovo-žĺtkovo-cukrovej zmesi prisypeme múku s makom a kypriacim práškom.

Hrnčekový makový koláč so slivkami: Krok 3

4. Opäť rukami vypracujeme cesto a po lyžiciach pridávame mlieko podľa potreby. Cesto bude hutné, no je potrebné všetko spolu dôkladne premiešať, čomu trochu mlieka pomôže. Potom stierkou primiešame pomalými pohybmi do cesta sneh.

Hrnčekový makový koláč so slivkami: Krok 4

5. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch nanesieme lyžicou tvaroh (viď fotku) a na tvaroh poukladáme škoricové slivky. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov cca 35-40 minút.

Hrnčekový makový koláč so slivkami: Krok 5

Hotovo! Takto by mal v závere vyzerať váš hrnčekový makový koláč so slivkami:

Hrnčekový makový koláč so slivkami: Výsledok

Tip na záver: Ak náhodou neobľubujete mak alebo sa vám kombinácia sliviek a maku nepozdáva, pokojne ho v recepte zameňte za mleté mandle či vlašské orechy. Recept sa bude aj naďalej hodiť do jesenného obdobia a pomôže vám využiť sezónne ovocie ako slivky v ideálnom smere. Dobrú chuť vám prajeme!

Receptový web Najlepšie koláče je plný podobných hrnčekových koláčov, ktoré nie sú náročné na prípravu ani čas a poradí si s nimi aj úplný začiatočník a začiatočníčka. Dnes by sme vám chceli odporúčiť týchto 5:

Iné súvisiace recepty s makom a slivkami