Recepty na sedliacke jedlá sú na Slovensku často tie najpopulárnejšie. Slovenské sedliacke jedlo je populárne bez ohľadu na ročné obdobie alebo aktuálny rok.
Sedliacke jedlá, recepty na slovenské sedliacke jedlo
Slovenská kuchyňa je plná tradičných jedál. A nie sú to len bryndzové halušky, hoci práve tie svojou popularitou ťažko niečo prekoná. Syry a celkovo odkaz na podhorský chov oviec u nás zostáva populárny dodnes.
Naša história je prepojená na Rakúsko-Uhorskú a českolovenskú minulosť. Stáročia z minulosti nám zanechali veľa tradičných receptov, tak charakteristických pre náš stredoeurópsky región. Obľúbené sú kalorické jedla väčšinou s mäsom, prívarky, polievky a koláče.
Klimatické pomery spôsobili, že sa u nás v kuchyni hojne využívali a stále využívajú plodiny ako kapusta, strukoviny či mäso. Vďaka tomu je u nás najcharakteristickejšou polievkou kapustnica, ale veľmi obľúbená je napríklad aj fazuľová polievka.
Recepty na slovenské sedliacke jedlá
Ako hlavné jedlo potom medzi tradičné sedliacke jedlá na Slovensku patria napríklad kapustové strapačky, ale s odkazom na práve na uhorskú minulosti sú to aj guláše. Okrem toho tradičného z mäsa a zemiakov to môže byť napríklad aj taký segedínsky guláš, alebo potom jedlo s pôvodom v dnešnom Rumunsku: koložvárska kapusta. Z jedál, ktoré by sme označili za rýdzo slovenské sú to napríklad pirohy, alebo zemiakové placky.
Obľúbenosť prívarkov sa zdá, že vôbec neklesá. Zemiakový, fazuľový, alebo šošovicový prívarok sú charakteristické jednoduchou prípravou. A z tradičných múčnikov sú u nás populárne napríklad makovník, alebo skalický trdelník.