Chutný a šťavnatý losos na panvici, vyskúšajte náš overený nápad ako si pripraviť lososa. Skvelý nápad, čo pripraviť pre návštevu či klasický víkendový obed.
Losos na panvici
Rozmýšľate nad rýchlym a zdravým obedom či večerou? Pripravte si lososa na panvici, jednoduchú pochúťku spolu s nami Nech sa páči, inšpirujte sa.
- Čas prípravy (celkovo spolu): 20 minút
- Čas pečenia: 8 minút
- Počet porcií: 4
Prečo práve losos? Dôvodom je mnoho omega-3 mastných kyselín, vďaka čomu má prospešné účinky pre naše zdravie. Losos tiež obsahuje vitamíny a minerály, ako sú vitamíny D a B12, selén a draslík. Tieto živiny pomáhajú udržiavať zdravie kostí, svalov a nervového systému.
Losos je taktiež známy pre svoje antioxidačné účinky, je veľkou pomocou pri chudnutí a znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb. Výrazne podporuje zdravé srdce, mozog a aj oči. Neváhajte a zvážte losos pri zostavovaní vášho týždenného jedálnička.
Navyše, losos má vynikajúcu chuť a je vynikajúcim zdrojom proteínu pre tých, ktorí konzumujú mäso. Je dôležité si však uvedomiť, že konzumácia mäsa z lososa by mala byť súčasťou celkovej zdravej stravy a mala by byť mierna. Máme pre vás aj chutný recept na lososa na masle. A ak by ste hľadali, tu je treska na masle.
Ingrediencie na prípravu lososa na panvici
(4 porcie)
- 4 porcie čerstvého lososa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 PL olivového oleja,
- Podľa chuti citrónovej šťavy,
- Podľa chuti sušené a čerstvé bylinky,
- Podľa chuti mletú alebo drvenú rascu,
- 2 PL masla,
- Podľa chuti čierne mleté korenie,
- Podľa chuti soľ,
Postup receptu na šťavnatého lososa na panvici
- Najskôr lososa dobre umyjeme, osušíme a nakrájame na porcie. Potom potrieme korením, sušenými bylinkami. Lososa nesolíme, robíme to až nakoniec. Necháme si ho ešte postáť, aby mal izbovú teplotu.
- Panvicu rozohrejeme, pridáme maslo, olivový olej a rozpolený očistený cesnak (dodá vynikajúcu chuť), môžeme použiť aj čerstvé bylinky. Na začiatku opekáme losos kožou dole 4 minúty dochrumkava, potom otočíme.
- Aj z druhej strany pečieme lososa cca 4 minúty, záleží to však aj od veľkosti porcií. Po upečení ho necháme ešte zopár minút odpočívať. Nakoniec ho osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a spokojne podávame. Pripravte si lososa na panvici aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Tip od žien v meste: Ak chceme lososa šťavnatého, napríklad na prípravu pomazánky či do zeleninového šalátu, je vhodnejšie ho piecť kratšie, aby nemal chrumkavú kôrku, lebo vtedy bude ešte šťavnatejší. Nech sa vám losos podarí!