Tipy na víkendové obedové menu
Na každého z nás príde aspoň raz moment, kedy netušíme, čo si uvariť na obed a už vôbec nemáme priestor rozmýšľať, či sú vybrané kombinácie ingrediencií prospešné pre naše telo alebo nie. Ženy v meste vám rady s týmto problémom pomôžu a preto ponúkajú 3 obedové menučká, ktoré zasýtia, dodajú na energií aj vitamínoch a nemusia sa pri nich strachovať ani vegetariáni, pretože obsahujú aj bezmäsité verzie tradičných jedál. Dokonca spolu vybrané polievky, hlavné jedlá a dezerty chuťovo ladia. Nech sa páči:
Menu č. 1: Tradičný víkendový obed
Polievka: Cesnaková, do ktorej si môžete pridať krutóny alebo syr. Nachystať si viete aj krémovú verziu s využitím smotany. Polievka je nenáročná na prípravu, celkovo vám zaberie maximálne 30 minút. Je známa aj pre svoje antibakteriálne vlastnosti, obzvlášť prospešné v chladnejších mesiacoch.
Hlavné jedlo: Bryndzové halušky so slaninkou. V prípade, že chcete mať na záver 100% vegetariánske hlavné jedlo, vynechajte slaninku a nakrájajte si, napríklad, čerstvú jarnú cibuľku. Taktiež môžete bryndzu vymeniť za kyslú kapustu a navariť si tradičné strapačky. Je to na vás!
Dezert: Klasické palacinky, ktoré si môžete doladiť ostatnými ingredienciami, ako len chcete. Niekto má radšej džem a čerstvé ovocie, iní zase siahneme po roztopenej čokoláde či šľahačke. V prípade, že nemáte chuť na bryndzové halušky v tomto menu, tradičné palacinky vám môžu poslúžiť aj ako hlavné jedlo.
Menu č. 2: Ľahké a moderné kombinácie
Polievka: Mrkvová, ktorú viete obohatiť aj ingredienciami ako zázvor, pomaranč, kukurica či halušky, ak by ste ju chceli poriadne hustú. Táto vitamínová bomba je skvelá na zrak, má nízku kalorickú hodnotu a jej celková príprava je veľmi jednoduchá, aj rýchla.
Hlavné jedlo: Pečený losos. Príloha závisí od vás, ideálne sa hodia batáty, ryža alebo grilovaná zelenina ako špargľa, brokolica či cuketa. Losos je rýchlym a zároveň výživným obedom, pretože je zdrojom kvalitných bielkovín, podpruje zdravie srdca, dokonca zlepšuje koncentráciu aj dlhodobú pamäť.
Dezert: Citrónová bábovka. Svieže kúsky citróna, jemné cesto, dokonca zrnká maku ideálne ladia k lososu, ktorý je sám dochutený citrónom. Spolu s osviežujúcou chuťou mrkvovej polievky tvoria menu, ktoré dodá na energií a vďaka citrusom posilní imunitný systém proti rôznym ochoreniam a infekciám.
Menu č. 3: Inšpirované Talianskom
Polievka: Paradajková, najčastejšie dochucovaná bazalkou, obľúbeným syrom, poprípade aj krutónmi. Pre človeka je skutočnou výhodou v tom, že zasýti, no zároveň je nízka v rámci počtu kalórií. Jej príprava netrvá dlhšie ako 45 minút a zvládne ju aj začiatočník či začiatočníčka v kuchyni.
Hlavné jedlo: Cviklové rizoto, ktoré podávame s obľúbenými bylinkami a parmezánom. Talianske hlavné jedlo však môžete pripraviť aj z iných primárnych ingrediencií, napríklad cuketa alebo na jeseň populárna tekvica. Jednoduchá príprava do pol hodiny a ideálna farebná kombinácia k paradajkovej polievke.
Dezert: Tiramisu, keďže spomíname talianske klasiky. Môžete si nachystať typicky známu verziu alebo skúsiť aj variácie tiramisu, napríklad s jahodami alebo tiramisu do pohára. Voľba je na vás, avšak ani pri jednej verzií by ste sa nemali s prípravou trápiť. Veľa šťastia!
Veríme, že vás naše menu kombinácie oslovili. Samozrejme, že si môžete z vybraných možností nakombinovať aj vlastné menu! Inšpirujte sa a dobrú chuť k víkendovému obedu či večeri!
V prípade, že by ste radšej siahli na niečo iné tento víkend, portál Chutné recepty má pre vás 10 tradičných babičkiných receptov. Vyskúšajte!