Najlepší prívarok z červenej šošovice. Super rýchly recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Vyskúšajte náš recept na skvelý prívarok bez múky, ktorý chutí fantasticky. Varte s nami jednoducho, zdravo a chutne. 

Najlepší prívarok z červenej šošovice - fotorecept kliknite

Prívarky sa na našom portáli tešia veľkej obľube. Sú nielen tradičné, ale aj zdravé a chutné. Strukoviny patria medzi výživné, dostupné a lacné potraviny.

Najlepšie prívarky so značkou Ženy v meste. Recepty za pár centov, pochutí si celá rodina.

Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás mnoho skvelých receptov zo šošovice, inšpirujte sa zdravá šošovica, jednoduché a chutné recepty - kliknite

Prečo práve červená šošovica?

  • Červená šošovica sa veľmi rýchlo pripravuje, nie je potrebné ju ani namáčať.
  • Je bohatým zdrojom bielkovín s nízkym obsahom tuku, vitamínov, predovšetkým skupiny B, minerálov a vlákniny.
  • Z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor, draslík, zinok, mangán, meď a selén.
  • Červená šošovica neobsahuje takmer žiadny tuk, ani cholesterol. Podporuje zdravé srdce, peknú pokožku, štíhlu postavu a dlhovekosť. 

Vybrali sme pre vás recept na fantastický špenátový prívarok bez lepku

 

Prívarok z červenej šošovice - rýchly, jednoduchý a chutný

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4

Vynikajúci prívarok z červenej šošovice - ingrediencie

  • 300 g červená šošovica
  • 200-250 ml šľahačková smotana
  • cca 250 ml mlieka (podľa potreby, na zriedenie)
  • na dochutenie prívarku: 1 ks bobkový list, celé čierne korenie, celá (drvená) rasca, kurkuma (výborná na kĺby), soľ (solíme až nakoniec)
  • na vylepšenie prívarku: 2 polievkové lyžice masla (oleja), 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 2 strúčiky cesnaku (1 ks ku vareniu šošovice, 1 ks k restovaniu cibule - podľa chuti), 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky (ak obľubujeme pálivé, môžeme pridať papriku pálivú)
  • na dozdobenie: petržlenová vňať (doplníme si tak aj vitamín C)

 

 

Najlepší prívarok z červenej šošovice - Foto Nela

 

Výborný prívarok z červenej šošovice - postup receptu 

  1. Červenú šošovicu pridáme do hrnca, dôkladne ju premyjeme a zalejeme vodou približne 5 cm nad jej okraj.
  2. K šošovici pridáme bobkový list, celé čierne korenie, rascu a rozpolený cesnak. Šošovicu varíme do mäkka.
  3. Varenie červenej šošovice nám zaberie približne 15-20 minút. Ak je potrebné, dolejeme počas varenia vodu.
  4. K mäkkej šošovici pridáme šľahačkovú smotanu a mlieko podľa potreby, záleží, aký hustý prívarok chceme.
  5. Prívarok z červenej šošovice osolíme, pridáme trochu kurkukmy kvôli kĺbom (nemusíme) a dobre prevaríme.
  6. Nadrobno nakrájanú cibuľu si orestujeme na masle do sklovita, pridáme roztlačený cesnak, chvíľu restujeme.
  7. Cibuľu s cesnakom odstavíme, zasypeme mletou červenou paprikou. Dobre premiešame, pridáme k prívarku.

Tip na záver: Ak do prívarku z červenej šošovice pridáme orestovanú cibuľu s cesnakom a mletou červenou paprikou, prívarok získa na chuti. Šošovicový prívarok podávame s uvareným vajcom, volským okom, strateným vajíčkom, ale aj párkom, klobásou. Dozdobíme petržlenovou vňaťou. Fantastický obed či večera pre celú rodinu.

Dobrú šošovicovú chuť.

Inšpirujte sa chutná hrachová kaša, recept na hrachový prívarok