Najlepší prívarok z červenej šošovice. Super rýchly recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Vyskúšajte náš recept na skvelý prívarok bez múky, ktorý chutí fantasticky. Varte s nami jednoducho, zdravo a chutne. 

Najlepší prívarok z červenej šošovice - fotorecept kliknite

Prívarky sa na našom portáli tešia veľkej obľube. Sú nielen tradičné, ale aj zdravé a chutné. Strukoviny patria medzi výživné, dostupné a lacné potraviny.

Najlepšie prívarky so značkou Ženy v meste. Recepty za pár centov, pochutí si celá rodina.

Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás mnoho skvelých receptov zo šošovice, inšpirujte sa zdravá šošovica, jednoduché a chutné recepty - kliknite

Prečo práve červená šošovica?

  • Červená šošovica sa veľmi rýchlo pripravuje, nie je potrebné ju ani namáčať.
  • Je bohatým zdrojom bielkovín s nízkym obsahom tuku, vitamínov, predovšetkým skupiny B, minerálov a vlákniny.
  • Z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor, draslík, zinok, mangán, meď a selén.
  • Červená šošovica neobsahuje takmer žiadny tuk, ani cholesterol. Podporuje zdravé srdce, peknú pokožku, štíhlu postavu a dlhovekosť. 

Vybrali sme pre vás recept na fantastický špenátový prívarok bez lepku

 

Prívarok z červenej šošovice - rýchly, jednoduchý a chutný

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4

Vynikajúci prívarok z červenej šošovice - ingrediencie

  • 300 g červená šošovica
  • 200-250 ml šľahačková smotana
  • cca 250 ml mlieka (podľa potreby, na zriedenie)
  • na dochutenie prívarku: 1 ks bobkový list, celé čierne korenie, celá (drvená) rasca, kurkuma (výborná na kĺby), soľ (solíme až nakoniec)
  • na vylepšenie prívarku: 2 polievkové lyžice masla (oleja), 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 2 strúčiky cesnaku (1 ks ku vareniu šošovice, 1 ks k restovaniu cibule - podľa chuti), 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky (ak obľubujeme pálivé, môžeme pridať papriku pálivú)
  • na dozdobenie: petržlenová vňať (doplníme si tak aj vitamín C)

 

 

Najlepší prívarok z červenej šošovice - Foto Nela

 

Výborný prívarok z červenej šošovice - postup receptu 

  1. Červenú šošovicu pridáme do hrnca, dôkladne ju premyjeme a zalejeme vodou približne 5 cm nad jej okraj.
  2. K šošovici pridáme bobkový list, celé čierne korenie, rascu a rozpolený cesnak. Šošovicu varíme do mäkka.
  3. Varenie červenej šošovice nám zaberie približne 15-20 minút. Ak je potrebné, dolejeme počas varenia vodu.
  4. K mäkkej šošovici pridáme šľahačkovú smotanu a mlieko podľa potreby, záleží, aký hustý prívarok chceme.
  5. Prívarok z červenej šošovice osolíme, pridáme trochu kurkukmy kvôli kĺbom (nemusíme) a dobre prevaríme.
  6. Nadrobno nakrájanú cibuľu si orestujeme na masle do sklovita, pridáme roztlačený cesnak, chvíľu restujeme.
  7. Cibuľu s cesnakom odstavíme, zasypeme mletou červenou paprikou. Dobre premiešame, pridáme k prívarku.

Tip na záver: Ak do prívarku z červenej šošovice pridáme orestovanú cibuľu s cesnakom a mletou červenou paprikou, prívarok získa na chuti. Šošovicový prívarok podávame s uvareným vajcom, volským okom, strateným vajíčkom, ale aj párkom, klobásou. Dozdobíme petržlenovou vňaťou. Fantastický obed či večera pre celú rodinu.

Dobrú šošovicovú chuť.

[[etarget]]

Inšpirujte sa chutná hrachová kaša, recept na hrachový prívarok