Lososová poké bowl
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 2
Poké bowl je exotický pokrm z Havaja, čo môže mnohých prekvapiť, pretože ingredienciami aj spôsobom servírovania pripomína skôr jedlá ázijskej kuchyne. Veľakrát si poké bowl spájame s pojmom ryžová sushi miska, keďže najčastejšie využívanými prísadami sú ryby ako losos, krevety alebo tuniak a zelenina či ovocie ako avokádo, mango, uhorka alebo mrkva. Poké bowl je skutočnou vitamínovou aj proteínovou bombou, plnou pestrých farieb a odlišných chutí, ktoré si môžete nakombinovať podľa seba.
Nečakajte na ďalšiu príležitosť objednať si poké bowl v reštaurácií. Pripravte si zdravú ryžovú misku s lososom z pohodlia domova, jednoducho do 30 minút s pomocou nášho fotoreceptu. Veľa šťastia!
Poké bowl si môžete nachystať aj vo vegetariánskej verzií a nahradiť lososa alebo inú zvolenú rybu syrom tofu. Receptový portál Chutné recepty vám odporúča pozriet si recept na chrumkavé tofu do 15 minút, ktoré vašu poké bowl skutočne obohatí. Vyskúšajte!
Ingrediencie
Na poké bowl:
- 160 g sushi ryže
- 2 PL ryžového octu
- 1 PL cukru
- 200-220 g lososového filetu
- 1-2 PL teriyaki omáčky
- ½ manga
- ¼ šalátovej uhorky
- 1 menšia mrkva
- 1 malé avokádo
- 10 g čerstvého koriandru
- 1 PL sezamových semienok
Na voliteľnú chilli majonézu:
- 2 PL majonézy
- 2 ČL pálivej omáčky Sriracha
Poké bowl s lososom: Postup receptu do 30 minút
1. Sushi ryžu uvaríme podľa návodu na obale. Základ je dostatočne ju premyť. Namiesto sushi ryže môžeme použiť aj iný druh ryže, napr. výborne sa hodí guľatozrnná. V každom prípade je potrebné ryžu zbaviť prebytočného škrobu premývaním, až kým voda nebude stekať viac-menej číra. Potom ryžu uvaríme a necháme vychladnúť. Pripravíme si na ňu zálievku z ryžového octu a cukru. Zálievku dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Potom umyjeme a očistíme nami vybranú zeleninu: mrkvu škrabkou naškrabeme na tenké plátky, uhorku taktiež nakrájame natenko alebo na kolieska a mango skôr na kocky. Samozrejme, môžeme použiť aj iný druh zeleniny. Závisí to od vás!
2. Losos aspoň 2 hodiny pred prípravou dáme marinovať do teriyaki omáčky. Môžeme použiť kupovanú omáčku alebo si pripraviť domácu z 2 PL sójovej omáčky, 1 PL ryžového octu, 1 PL medu, z čerstvého nastrúhaného zázvoru, 1 strúčika prelisovaného cesnaku, 1 PL sezamového oleja a z chilli (podľa chuti).
3. Vychladnutú ryžu zmiešame so zálievkou. Lososa grilujeme na panvici. Opekáme ho najskôr zo strany kože na vysokej teplote. Po 2 minútach ho otočíme a opekáme 1-2 minúty. Kožu lososa odstránime, nakrájame ho na kúsky a servírujeme do misky. Najskôr pridáme vychladnutú ryžu so zálievkou, potom poukladáme ovocie, zeleninu a opečeného lososa. Na záver posypeme sezamom a čerstvými bylinkami. Môžeme podávať aj s pálivým dresingom (ingrediencie vyššie).
Hotovo! A takto by mala vaša lososová poké bowl vyzerať naservírovaná:
Želáme vám k nej dobrú chuť!
Jeden tip od nás: Pôvodne by sa mali ryby použité do poké bowl servírovať surové. Avšak dnes je naozaj zložité zohnať akúkoľvek surovú rybu vo vysokej kvalite a čerstvosti, preto sme pre bezpečnejšiu konzumáciu spísali náš fotopostup s tepelne upraveným lososom na panvici. Jednak si nepochybne pochutíte a zároveň nič neriskujete so zle spracovanou rybou.
Ako ste sa už dočítali, základom poké bowl je uvarená ryža, či už sushi druh alebo akýkoľvek iný podľa vašej preferencie aj dostupnosti. Receptový portál Dobrá kuchyňa si uvedomuje bežný problém pri varení ryže a to, ako ju správne pripraviť nelepivú a chutnú. Nahliadnite na tipy a triky pri príprave rôznych druhov ryže, ktoré vám zaručia úspešný záver varenia pri ľubovoľnom ryžovom recepte. Veľa šťastia!