Vianočné menu pre východné Slovensko
Na našom webe ste si už mohli prečítať o vianočných jedlách, podávaných na štedrý večer na západnom aj strednom Slovensku. Vďaka silným tradíciam a kresťanským zvykom, ktoré dodnes pretrvávajú v mnohých rodinách po celom Slovensku nebude prekvapením, že aj na východe sa tradičné sviatočné menu nijak obzvlášť nemení.
Portál Ženy v meste vám prináša zoznam klasík, ktoré sa zvyknú servírovať na Vianoce na východnom Slovensku, no aj tipy, ako si tieto tradičné pokrmy obohatiť vďaka mnohým moderným twistom. Vyberte si verziu, ktorá najviac vyhovuje vám! Veľa šťastia!
Prvý chod: Predjedlo
Presne ako aj v prípade západného alebo stredného Slovenska, oblátky ako vianočné predjedlo by na sviatočnom stole nemali chýbať. Samozrejme, spolu so strúčikmi cesnaku a s prírodným sladidlom - s medom. Ak by ste si chceli nachystať oblátky modernejším spôsobom (ako sme už spomínali aj v predošlých slovenských menu), máme pre vás recept na oblátky plnené čokoládou. Na východe sa taktiež stále podávajú vianočné opekance, bobaľky či pupáky, najčastejšie doplnené mletým makom, tvarohom, medom alebo vlašskými orechami. Mnohé rodiny naďalej dodržiavajú aj tradíciu skromnosti a zvyknú si ako predjedlo chystať kus chleba s cesnakom a soľou. Voľba je už čisto na vás!
Kysnuté cesto na vianočné opekance, bobaľky či pupáky. Fotka - Najlepšie koláče
Druhý chod: Polievka
V rámci polievky vám ponúkame podobné klasiky ako aj pri západnom či strednom Slovensku, nakoľko tradície v mnohých domácnostiach stále pretrvávajú - kapustnica (s mäsom aj bez), šošovicová polievka (s párkom aj bez) a rybia polievka. Ak sa rozhodnete podávať bobaľky ako predjedlo, poprípade dezert, viete využiť ich mäkkučké kysnuté cesto aj do sladkej polievky. Tú si pripravíme tak, že bobaľky, opekance či pupáky zalejeme sladkým mliekom a medom alebo pokojne aj slanou omáčkou z maku a kapusty. V niektorých rodinách sa zvykne chystať aj ovocná polievka. My vám síce ponúkame tradičný český recept na ovocnú polievku Rambulice, no inšpirovať sa ňou viete aj na Slovensku. Veľa šťastia!
Česká ovocná polievka Rambulice. Fotka - czechspecials.cz
Tretí chod: Hlavné jedlo
Nezáleží na tom či trávime sviatky na západnom, strednom alebo východnom Slovensku, štedrovečerný stôl bude vyzerať v mnohých domácnostiach rovnako, minimálne z hľadiska hlavného jedla - vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Ak preferujete iný druh ryby, k sviatočnej večeri sa hodí aj pstruh alebo pečený losos v rúre, poprípade na panvici. Čo sa týka šalátu, ako všade na Slovensku závisí či ste zvyknutí na klasiku s majonézou alebo na tradičný recept bez majonézy. V niektorých častiach východného Slovenska sa dnes na sviatočnom stole stretneme aj s bryndzovými pirohami. Vyskúšajte alternatívy od nás!
Pečený losos v rúre či na panvici je skvelá alternatíva k vyprážanému kaprovi. Fotka - Kristýna
Záverečný chod: Dezert
Východné Slovensko patrí k časti krajiny, kde sa zachovala bohatá tradícia pečenia aj prípravy štedrovečerných dezertov. Na stole v týchto regiónoch najčastejšie nájdete makové a orechové záviny (poprípade makovú štrúdlu ako alternatívu), rovnako ako klasiky od medovníkov až po koláč s názvom Štedrák. Ak ste nevyužili bobaľky ako predjedlo, pokojne ich môžete servírovať ako dezert, tradične buď s makom, tvarohom, medom alebo orechami. Populárnymi sa na východe stali aj medová torta či rezy alebo kapustníky na sladko s cukrom a sušenými slivkami. Sušené ovocie je vo všeobecnosti typické pre východ Slovenska a vianočné sviatky. Vyskúšajte!
Vianočný koláč Štedrák. Fotka - Andrea
Želáme vám dobrú chuť, nech už si svoje menu nakombinujete hocijako!
Na záver chýba už len vianočný prípitok pre východné Slovensko. Najčastejšie sa tu pripíja s medovinou či domácimi pálenkami ako slivovica, avšak obľúbené je aj biele či červené varené víno. Nazdravie!
Veselé Vianoce!