Vianočné menu pre stredné Slovensko
To, čo sa tradične podáva na západnom Slovensku, nemusí platiť aj pre zvyšok Slovenska. Dnes sa preto pozrieme na stredné Slovenskoa, aby sme ukázali, ako si rodiny z týchto končín zvyknú vyskladať ich sviatočné menu.
Rovnako ako hocikde na Slovensku, aj na strednom sa postupne objavujú zmeny v jedálničkoch a mnohé rodiny si ťažšie tradičné pokrmy robia zdravšími, dokonca na vegetariánsky spôsob. Ženy v meste majú pre vás rôzne tipy a alternatívy, z ktorých si môžete tento rok vybrať aj vy. Inšpirujte sa!
Na porovnanie vám odporúčame nahliadnuť na vianočné menu pre západné Slovensko. Tradičné jedlá veľakrát ostávajú rovnaké, ale pokojne vás môžu osloviť aj konkrétne moderné trendy v receptoch. Vyskúšajte ich!
Prvý chod: Predjedlo
Mnohé miesta na strednom Slovensku podávajú ako vianočné predjedlo oblátky s cesnakom či medom. V tomto sa nijako špeciálne nelíšia od zvyšku krajiny. Ak by ste však chceli pozmeniť tento tradičný pokrm, pripravte si podľa nášho receptu plnené oblátky s čokoládou. Máme pre vás aj iné sladké predjedlo, ktoré je vychytané počas sviatkov na strednom Slovensku - pupáky s makom alebo s medom (presne ako tradičné oblátky). Môžete si ich však pripraviť aj na slano a to s maslom alebo kyslou kapustou. Závisí od vašej preferencie!
Vianočné makové pupáky. Fotka - Slávka
Druhý chod: Polievka
Čoraz častejšie sa na území stredného Slovenska chystá na vianočný stôl pravá mačanka, polievková špecialita zo šťavy z kyslej kapusty a húb. Avšak tradície ako kapustnica či šošovicová polievka stále pretrvávajú, rovnako ako vo väčšine regiónoch Slovenska. Rodiny na strednom Slovensku dnes radšej volia šošovicovú než kapustnicu, nakoľko si zo zvyškov šošovice potom pripravujú aj jednoduchú nátierku, ktorá symbolizuje plodnosť a hojnosť. Ďalší skvelý nápad na predjedlo!
Pravá mačanka je špecialita zo šťavy z kyslej kapusty a húb. Fotka - Nela
Tretí chod: Hlavné jedlo
Je úplne jedno či sme na západnom, strednom alebo východnom Slovensku, tradícia chystať si na štedrovečerný stôl vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom sa zachovala vo viacerých domácnostiach. Rozdiely často bývajú v samotnej príprave zemiakového šaláta, keďže niektorí ho preferujeme s majonézou a vybranou zeleninou a iní zase bez majonézy a len jednoducho s kyslými uhorkami a cibuľou v jemnom záleve. Namiesto kapra si takisto môžete pripraviť inú rybu, napríklad lososa na panvici či v rúre alebo sa osvedčil aj pstruh. Vyskúšajte naše alternatívy!
Pstruh ako alternatíva k vyprážanému kaprovi. Fotka - Nela
Záverečný chod: Dezert
Nepochybne medovníky a perníky sú súčasťou sviatočného stola mnohých rodín na strednom Slovensku. Taktiež to nemusí byť vyslovene makovník, ale pokojne aj maková štrúdľa sa hodí na Vianoce v týchto regiónoch. Voľba je už na vás!
Častokrát je stôl vyplnený aj dezertami ako štedrák, linecké koláčiky či tvarohové zákusky, zdobené predovšetkým hrozienkami alebo posýpkou. Ak sa, napríklad, rozhodnete podávať oblátky ako predjedlo, potom môžete spomínané opekance s makom servírovať ako dezert a vychutnať si tak obidve klasiky za jeden večer.
Medovníky sú klasikou vianočného sviatočného stola. Fotka - Michal Trško
Prajeme vám dobrú chuť, nech už si zvolíte akékoľvek klasiky či alternatívy k nim!
No a s čím sa pripíja na strednom Slovensku? Preferované sú domáce nápoje, takže vám odporúčame vyskúšať náš fotorecept na vianočný likér z rumu bez salka alebo jeho sladšiu alternatívu - vaječný likér. Nazdravie!
Krásne sviatky plné pohody a dobrých chutí!