Pripravte si s nami chrumkavé domáce zemiakové hranolky podľa overeného receptu. Už žiaden fastfood. Tu sú domáce zemiakové hranolky, ktoré sú čerstvé, voňavé a chrumkavé. 

Domáce hranolky

Obľúbený zemiakový pokrm sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, no asi najdôležitejšie je, aby si zachoval chrumkavosť.

Kto by nemal rád zemiakové hranolky či hranolčeky. K hamburgeru, rezňu, vyprážanému syru alebo len tak s tatárskou omáčkou, majonézou či kečupom. Zemiaky môžu byť dobré varené alebo pečené.

Ich skvelá chuť sa však ešte viac vyvinie, ak ich nakrájame na tenké, asi centimetrové hranolčeky a posmažíme ich v oleji. Na vrch len trochu soli a môžeme zjesť.

Dôležité je, aby nám zostali chrumkavé. Mnohí kuchári dospejú k záveru, že ich hranolky nie sú dostatočne krehké a zároveň nechrumkajú pod zubami, ak sa nejedia hneď. Preto možno radšej siahnu aj po mrazených náhradách.

Skvelej chuti domácich hranolčekov sa však nič nevyrovná. Treba poznať pár trikov a budete si ich od začiatku až do konca pripravovať doma sami. Prípadne skúste ďalšie top recepty zo zemiakov. Alebo vyskúšajte recept na zemiakové placky.

Ako pripraviť chrumkavé domáce hranolky

Ukážeme si, ako postupovať v prípade klasických zemiakov a tiež batátov.

  1. Zemiaky očistíme.


     
  2. Nakrájame na hrubšie hranolčeky.


     
  3. Ponoríme ich do vody na asi 30 minút.


     
  4. Dôkladne vysušíme.


     
  5. Smažíme ponorené v oleji zhruba 2 až 3 minúty. Vyberieme a necháme odkvapkať a vychladnúť.


     
  6. Rozpálime dostatok oleja a hranolky druhýkrát dosmažíme do zlatista.

Výsledný produkt rozhodne stojí za to. Domáce zemiakové hranolky si vychutnáte napríklad s výrobným hamburgerom alebo len tak s trochou soli či majonézy alebo tatárskej omáčky.

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.



Recept na domáce hranolky z batátov

Pri príprave batatov postupujeme podobne. Akurát rozdiel je, že batatové hranolčeky sa zvyknú pred smažením posypať v hrubej múke, strúhanke alebo špeciálnej obaľovacej zmesi. Ukážem si, ako na to.

  1. Očistené a nakrájané hranolky namočíme na pol hodinu do studenej vody.


     
  2. Pripravíme si obaľovaciu zmes: hrubú múku zmiešame s červenou mletou paprikou, novým a čiernym korením.


     
  3. Hranolky vysušíme a obalíme ich v zmesi.


     
  4. Opäť najprv predsmažíme a po vychladnutí dosmažíme v oleji.


     
  5. Necháme odkvapkať. Podávame napríklad s omáčkou z modrého syra.

Dobrú chuť.  Vyskúšajte aj náš recept na pečené zemiaky v šupke.