Hermelín a naše zdravie

Hermelín je druh syra podobný camembertu, ktorý pochádza z českej kuchyne a stal sa známou pochúťkou aj na Slovensku. Mal by byť vždy konzumovaný s mierou, nakoľko má v sebe vyšší obsah tuku a soli. No keď je naservírovaný v správnom množstve, prináša so sebou niekoľko zdravotných výhod.

Hermelín, ako všetky druhy syra, obsahuje kvalitné bielkoviny, ktoré napomáhajú k správnemu rastu človeka a regenerácií jeho svalov. Nájdeme v ňom aj vápnik pre podporu zdravých kostí a zubov, ale aj vitamíny skupiny B ako B2 či B12, ktoré dohliadajú na fungovanie nervovej sústavy a na tvorbu červených krviniek. Podobne ako ostatné syry s bielou plesňou, aj hermelín má v sebe mikroorganizmy, ktoré pozitívne vplývajú na trávenie človeka, takže zostanete po jedle sýty bez akýchkoľvek bolestí brucha. Samozrejme, musí byť pred podávaním správne skladovaný a čerstvý, keď sa servíruje, aby sa predišlo zdravotným ťažkostiam.

V akej forme sa populárny český syr môže servírovať? Nahliadnite na rôzne spôsoby, ktoré si dnes Ženy v meste pre vás pripravili. Rovnako ponúkame aj niekoľko vhodných príloh k hermelínu, aby ste si vedeli nakombinovať chutné aj zdravé hlavné jedlo. Držíme palce s prípravou, nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek možnosť!

Ako si nachystať hermelín a ktoré prílohy sa hodia?

Hermelín spoznáme podľa jeho krémovej konzistencie a typickej plesne na povrchu syra. Jeho všestrannosť nám umožňuje pripraviť si ho na rôzne spôsoby, ktoré sú predovšetkým jednoduché a ušetria vám kopec času v kuchyni. Pri každom spôsobe dosiahnete v závere lahodný výsledok, na ktorom si nepochybne pochutíte, ešte keď je k nemu servírovaná tá správna príloha.

1. Nakladaný hermelín je jeden z najtradičnejších spôsobov prípravy hermelínu, pri ktorom sa syr pokrája, dochutí cesnakom, cibuľkou, paprikou, podľa potreby aj čili a inými koreninami ako bobkový list či čierne korenie. Nakrájané vrstvy hermelínu sa následne naskladajú do pohára a polejú olejom. Odporúčame vám nechať nakladaný hermelín odstáť na 5-7 dní, aby sa chute dôkladne prepojili a syr stál za to.

Nakladaný hermelín

Nakladaný hermelín je tradičný gurmánsky zážitok. Fotka - Slávka

 

2. Hermelín si môžete nachystať aj grilovaný. Odporúčame vám dochutiť ho na začiatku bylinkami podľa vašej preferencie, taktiež cesnakom, poprípade brusnicami. Následne hermelín zabalíme do alobalu a grilujeme niekoľko minút, kým sa syr nezačne topiť. Jednoduché, však? Ak ho chcete servírovať ako hlavné jedlo, k hermelínu sa hodia tieto prílohy: tradičný miešaný šalát s dresingom, cviklový šalát alebo americké zemiaky. Grilovaný hermelín však môžete ponúkať aj ako predjedlo s brusnicovou omáčkou. Voľba je na vás!

Odporúčame vám nahliadnuť na náš recept na grilovaný encián, podobný postup prípravy ako pri hermelíne, keďže je to ďalší druh syr s plesňou. Inšpirujte sa!

Grilovaný encián

Podobný recept na grilovaný encián. Fotka - Miriam Zsilleová

 

3. Vyprážaný hermelín je ďalší spôsob prípravy plesnivého syra. Pri tomto postupe sa hermelín zvykne obaľovať do trojobalu, ktorý sa skladá z múky, vajíčka a strúhanky. Následne sa syr v takejto forme vypráža na rozpálenom oleju dovtedy, kým nenabudne zlatistý nádych. Opäť jednoduchá príprava hermelínu! A čo k nemu servírovať v prípade, že chcete mať na záver výživné hlavné jedlo? Okrem amerických zemiakov môžete zvážiť aj hranolky, poprípade sladké batátové hranolky. Nemala by chýbať ani tatárska omáčka a čerstvá alebo pečená zelenina.

Máte pochybnosti v rámci obaľovania? Nech sa páči, tu je recept na kuracie cordon bleu v trojobale so syrom. S týmto receptom určite nepochybíte ani pri hermelíne. Veľa šťastia!

Cordon blue

Recept na cordon bleu v trojobale vám pomôže pri príprave vyprážaného hermelínu. Fotka - Pixabay

 

Želáme vám dobrú chuť ku ktorejkoľvek verzií hermelínu, určite neoľutujete!

Samotný hermelín, nech už je nachystaný na akýkoľvek spôsob, viete použiť aj ako ingredienciu do rôznych šalátov a zvýrazniť tak celkovú chuť ľahkého jedla. Vyskúšajte ho pridať, napríklad, do cícerového šalátu namiesto kozieho syra, do šalátu s figami alebo aj do klasického šopského šalátu pre netradičnejšiu verziu. Je to na vás!