Pravý domáci kotlíkový guláš. Overený recept na skvelý guláš vám prináša kuchyňa portálu Ženy v meste. Náš vynikajúci guláš si môžete pripraviť z bravčového, ale aj z hovädzieho mäsa. Tradične a chutne so značkou Ženy v meste. Dobrú gulášovú chuť vám želáme.
Pravý domáci kotlíkový guláš – Tradičný recept
Chcete si v prírode pripraviť kotlíkový guláš a neviete ako na to? My vám poradíme. Nech sa páči, podrobný fotorecept na najlepší domáci kotlíkový guláš z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.
Kotlíkový guláš originál sa pripravuje samozrejme bez múky. Na jeho zahustenie postačí rozvarená cibuľa, preto použijeme väčšie množstvo, ale aj rozvarený zemiak. Guláš pre celú rodinu. Varte s nami zdravšie, jednoducho a chutne.
Náš pravý domáci kotlíkový guláš bez múky je vhodný aj pri bezlepkovej intolerancii. Najlepší kotlíkový guláš s overenými radami so značkou Ženy v meste. Inšpirujte sa.
Vybrali sme pre vás výborný guláš so zemiakmi, jednoduchý a chutný.
Recept na tradičný kotlíkový guláš
- Čas prípravy: 2 hodiny (aj dlhšie, podľa druhu a kvality mäsa)
- Počet porcií: 8
Ingrediencie
Na 1 porciu rátame cca 150 g mäsa a 1 zemiak strednej veľkosti.
- 1 200 g bravčové alebo hovädzie mäso na guláš (bravčové pliecko, stehno alebo hovädzie predné)
- 500 g cibuľa
- 5 polievkových lyžíc oleja alebo bravčovej masti
- 4 ks paradajka strednej veľkosti
- 2 ks zelená paprika strednej veľkosti
- 8 ks zemiak strednej veľkosti + 1 ks väčší zemiak na zahustenie
- 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
- Na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, mletá červená paprika (sladká, môže byť aj pálivá) alebo môžeme zvoliť už hotové gulášové korenie, feferónka (podľa chuti, môžeme aj vynechať)
- Na dozdobenie: petržlenová vňať (podľa chuti)
Postup prípravy kotlíkového guláša
- Mäso dôkladne umyjeme, osušíme, odblaníme, nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame. Nemusíme ju krájať úplne nadrobno, cibuľa sa rozdusí a zahustí guláš. Pripravíme si kotlík, ktorý necháme nad ohňom rozpáliť.
- Do rozpáleného kotlíka pridáme olej alebo bravčovú masť a cibuľu. Cibuľu orestujeme do sklovita. Zasypeme mletou červenou paprikou (cca 3 polievkové lyžice), premiešame a pridáme hovädzie alebo bravčové mäso. Orestujeme.
- Mäso restujeme, pokiaľ sa nezatiahne a nezbledne. Potom ho môžeme prikryť pokrievkou (ak máme), aby pustilo vlastnú šťavu. Guláš tak získa výbornú chuť. K mäsu pridáme väčší rozpolený zemiak, ktorý ku koncu v guláši roztlačíme, a takto si zahustíme guláš. Potom guláš dusíme, kým mäso nie je polomäkké.
- Papriky a paradajky umyjeme, papriky nakrájame na tenšie prúžky, paradajky na menšie kocky. Paradajky môžeme ošúpať tak, že ich vložíme do vriacej vody narezané do kríža. Po chvíli ich vyberieme a ošúpeme. Guláš tak nebude mať paradajkové šupky.
- Po polhodine dusenia mäsa pridáme nakrájané paradajky a papriky. Udržiavame stálu teplotu pod kotlíkom a guláš podlievame horúcou (nikdy nie studenou) vodou. Guláš dusíme, až kým mäso nie je polomäkké.
- Keď je mäso polomäkké, pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Pridáme aj prelisovaný cesnak podľa chuti. Môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú feferónku, ak máme radi pikantné jedlá. Kotlíkový guláš ešte povaríme, kým mäso a zemiaky nezmäknú. Veľký rozpolený zemiak roztlačíme vidličkou, aby zahustil guláš.
- Ak je guláš príliš hustý, zriedime ho horúcou vodou podľa potreby. Guláš dochutíme a podávame. Ozdobíme ho petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvým chlebom. Najlepšie chutí kotlíkový guláš na druhý deň, keď sa odležia chute. Vyskúšajte, neoľutujete.
Tip na záver: Pripravte si mäso na kotlíkový guláš deň vopred. K nakrájanému mäsu pridajte olej (5 polievkových lyžíc) a korenie na guláš podľa obľuby. Premiešajte. Ak necháte mäso odležať v chlade aspoň hodinu, najlepšie však cez noc, guláš získa na chuti a mäso sa rýchlejšie udusí. Dobrú gulášovú chuť. Máme pre vás aj recept na hovädzí guláš.