Pomalé pečenie bravčovej panenky
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 2 hodiny
Počet porcií: 3-4
Spôsobov, ako si nachystať bravčovú panenku tak, aby bola jemná aj šťavnatá, je niekoľko. Najčastejšie sa panenka zvykne piecť a to dvomi spôsobmi: môžete ju opekať na nízkej teplote a dlho alebo na vysokej teplote, no oveľa kratšiu dobu. Ženy v meste vám ukážu prvú možnosť pečenia panenky, ktorá zabezpečí, že sa vám bravčové mäso len tak ľahko nevysuší. Dôležité však je, že panenku pred pečením poriadne „zatiahnete“ na horúcej panvici.
Aj napriek tomu, že mnohým môže takáto príprava prísť zložitá a časovo náročná, šťavnatý a jemný výsledok stojí za to! Prajeme vám veľa šťastia a určite odporúčame aj tento podobný fotorecept na bravčovú panenku, dokonca aj na spôsob receptu Wellington. Postupovať sa vám bude oveľa jednoduchšie!
Ingrediencie na panenku
- 500 g bravčovej panenky
- 1 PL bravčovej masti
- 1 ČL soli
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- 1-2 ČL byliniek (sušené alebo čerstvé, druh záleží od vás)
Bravčová panenka: Postup receptu pri pomalom pečení
- Bravčové mäso vyberieme z chladničky 1 hodinu pred samotnou prípravou. Poriadne ho umyjeme, osušíme a odstránime blany. Na dosku na krájanie nasypeme soľ, korenie a bylinky. Panenku v tejto zmesi dôkladne obalíme z každej strany. Medzitým dáme vyhriať rúru na 80 stupňov.
- Na panvicu pridáme bravčovú masť a rozpálime ju. Mäso sprudka zatiahneme z každej strany a opekáme max. 1 minútu na každej strane.
- Potom bravčové mäso premiestnime na plech a dáme piecť na 75-80 stupňov na 2 hodiny.
- Na záver nakrájame panenku na hrubšie kolieska alebo tenké plátky. Voľba je na vás! Podávať ju môžeme s rôznymi prílohami, no najviac sa k šťavnatej chuti panenky hodí ryža, americké zemiaky, hranolky (pokojne aj batátové) alebo sezónna zelenina, napríklad špargľa. Pre náročnejších gurmánov odporúčame pripraviť si k panenke aj hubovú alebo syrovú omáčku.
Bravčová panenka nakrájaná na plátky a podávaná s ryžou, dresingom a sezónnou zeleninou. Fotka - Freepik
Dobrú chuť k jemnej aj šťavnatej panenke, nech už ju servírujete akokoľvek!