V rámci botaniky sú zemiaky hľúznatými rastlinami, ktoré sa radia do čeľade ľuľkovité. Typické sú pre nich zelené nadzemné časti a kvety, ktorých farba môže byť od bielej až po fialovú. Podzemné hľúzy sú však jediné časti, ktoré sa dajú konzumovať ako potravina.
Zemiaky sú ideálnym zdrojom sacharidov, najmä vo forme škrobu. Dodávajú človeku aj množstvo vitamínu C, niekoľko skupín vitamínu B a draslík. Síce obsahujú málo bielkovín, vynahrádzajú nám to užitočným zdrojom vlákniny, hlavne vtedy, ak sa konzumujú so šupkou. Taktiež sú prirodzene bezlepkové a obsahujú málo tuku, čo využívajú mnohé druhy diét.
V akých formách najčastejšie konzumujeme zemiaky?
Zemiaky sú všestrannou ingredienciou a vieme si ju pripraviť na rôzne spôsoby: od pečených zemiakov či smažených zemiakov, ktoré najlepšie poznáme ako hranolky, cez varené zemiaky až po zemiakovú kašu. Nech už je to akákoľvek forma, každá z nich sa osvedčila ako lahodná príloha, ktorá zvýrazňuje chuť iného hlavného jedla.
V dnešnej dobe sú nepochybne populárne aj sladké zemiaky alebo tzv. batáty. Receptový portál Dobrá kuchyňa vám prináša overený recept na pečené chrumkavé batáty. Vyskúšajte!
Zemiaky sú všestranné a existujú v mnohých formách. Fotka - Freepik
5 obľúbených receptov zo zemiakov
Portál Ženy v meste vám prináša zoznam 5 jedál, v ktorých využijete zemiaky ako lahodnú hlavnú ingredienciu. Inšpirujte sa a pripravte si dnes napríklad:
1. Francúzske zemiaky: Aj s trikom, ako zabezpečiť ich typickú formu a chuť.
2. Zapekané zemiaky so syrom: Menej bohatšie na počet ingrediencií, no s rovnakou neodolateľnou chuťou ako francúzske zemiaky.
3. Zemiakové placky: Tradičný slovenský recept, na ktorý potrebujete len základné ingrediencie, ľahko dostupné v supermarketoch.
4. Zemiakový šalát: Pokrm, bez ktorého sa cez Vianoce nezaobídeme. Chutí skvelo a preto padne vhod aj k bežnému obedovému menu ako príloha.
5. Polievka zo zemiakov: Babičkin tradičný recept, ktorý vás zanesie naspäť do detských čias.
A aby sa nezabudlo na spomínané batáty, portál Dobrá kuchyňa vám odporúča svoj recept na zapekané batáty s bryndzou.
Francúzske zemiaky sú typickým slovenským receptom, kde využijete zemiaky ako hlavnú ingredienciu. Fotka - Nela
Želáme vám dobrú chuť, nech už si vyberiete akýkoľvek recept z nášho zoznamu!