Skúste zapekané batáty so smotanou a bryndzou, ktoré ponúkajú úžasnú kombináciu. Osvedčený vynikajúci prílohový pokrm alebo ľahká večera. Potešte sa chuťou sladkých batátov pečených spolu s bryndzou.

Zapekané batáty so smotanou a bryndzou

Recept na zapekané batáty so smotanou a bryndzou je zaujímavý kombináciou sladkastej, zemiakovej chuti batátov a slaného tónu bryndze. Batáty sú bohaté na vitamíny a vlákninu, zatiaľ čo bryndza pridáva unikátne slovenské chuťové tóny, ktoré sú národným pokladom.

Tento recept spojuje kontrastné chute – krémovú a sýtu smotanu, jemne sladké batáty a charakteristickú bryndzu. Môže byť príjemnou zmenou oproti tradičným receptom a priniesť na stôl niečo netradičné, čo môže byť nielen chutné, ale aj vizuálne lákavé a výživovo bohaté.

Ocenia ho najmä tí, ktorí majú radi kombináciu sladkých a slaných chutí v jednom jedle. Tento recept je tiež flexibilný a dovolí vám experimentovať s rôznymi prísadami, koreninami a omáčkami.

Čím sú zaujímavé?

Batáty sú zaujímavé svojou unikátnou kombináciou sladkej chuti a bohatstva vitamínov a minerálov. Ich výrazná oranžová farba signalizuje vysoký obsah beta-karoténu, ktorý je vynikajúcim zdrojom vitamínu A.

Sú tiež skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu C a draslíka. Tiež sú výnimočne univerzálne v kuchyni, pretože ich môžeme použiť v slaných aj sladkých jedlách, pečené, varené, smažené či na grile.

Okrem toho sú známe svojimi zdravotnými benefitmi, vrátane schopnosti podporovať zdravie očí, regulovať hladinu cukru v krvi a poskytovať antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti chronickým ochoreniam.

Svojou jedinečnou a atraktívnou chuťou a textúrou batáty obohacujú mnohé kuchyne po celom svete a sú stredobodom rôznych kulinárskych experimentov. Skúste aj naše nápady ako pripraviť batáty. Alebo skúste zapekané zemiaky so syrom.

Ingrediencie

  • 4 batáty,
  • 250 ml smotany na varenie,
  • 125 g bryndze,
  • 1 kávová lyžička červená mletá paprika,
  • 1 kávová lyžička celá rasca,
  • 2 vajcia,
  • 3 polievkové lyžice oleja,
  • 1 malý zväzok petržlenovej vňate,
  • 1 kávová lyžička čierneho korenia,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Pripravíme si vopred všetky potrebné suroviny. Budeme potrebovať plech na pečenie alebo jánske sklo. Zapneme si rúru na 180 stupňov na horkovzduch.


     
  2. Plech si vymastíme olejom, stačí 1 polievková lyžica. Prípadne použite olej v spreji.


     
  3. Batáty nešúpeme, ale ich dobre umyjeme s kefkou pod teplou vodou. Nakrájame si ich na 1 cm hrubé kolieska.


     
  4. Batáty rozložíme na plech Nakrájané kolieska porozkladáme na plech. Pokvapkáme ich olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút.


     
  5. Zatiaľ si pripravíme bryndzovú zálievku. V miske najskôr vymiešame vajíčka s bryndzou. Vajíčka sa pekne spoja s hutnou bryndzou do hladkého "krému".


     
  6. Zamiešame aj rascu, korenie a červenú mletú papriku. K vymiešanej zmesi z bryndze a vajíčok prilejeme smotanu, premiešame.


     
  7. Po 15 minútach vyberieme predpečené batáty z rúry a zalejeme touto zmesou. Vrátime pirecť do rúry na ďalších 15 minút.


     
  8. Po ďalších 15 minútach skontrolujeme, necháme podľa potreby ešte 2-3 minútky pripiecť " do hneda". Po upečení vyberieme, posypeme nasekanými obľúbenými bylinkami - petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Podávame samé ako ľahšie hlavné jedlo alebo pripravíme ako prílohu k mäsu.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj naše batátové hranolky.

Videorecept

Aké sú výhody používania batátov v tomto recepte?

Batáty v tomto recepte na zapekané batáty so smotanou a bryndzou pridávajú unikátnu a prijemnú sladkosť, ktorá krásne kontrastuje so slanou a intenzívnou chutou bryndze. Táto zelenina nie je len chutná, ale aj nutrične bohatá, obsahujúc veľké množstvo vitamínu A, minerálov a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Batáty teda nielenže obohacujú pokrm o fascinujúce chute a textúry, ale tiež pridávajú dodatočnú nutričnú hodnotu, čo z nich robí výbornú voľbu pre rôzne kulinárske experimenty, vrátane tohto receptu. Jej sladkosť a krémovosť sa skvele spájajú s charakteristickou chuťou bryndze, vytvárajúc pôžitok, ktorý je súčasne luxusný a pohodlný.