Skúste zapekané batáty so smotanou a bryndzou, ktoré ponúkajú úžasnú kombináciu. Osvedčený vynikajúci prílohový pokrm alebo ľahká večera. Potešte sa chuťou sladkých batátov pečených spolu s bryndzou.
Zapekané batáty so smotanou a bryndzou
Recept na zapekané batáty so smotanou a bryndzou je zaujímavý kombináciou sladkastej, zemiakovej chuti batátov a slaného tónu bryndze. Batáty sú bohaté na vitamíny a vlákninu, zatiaľ čo bryndza pridáva unikátne slovenské chuťové tóny, ktoré sú národným pokladom.
Tento recept spojuje kontrastné chute – krémovú a sýtu smotanu, jemne sladké batáty a charakteristickú bryndzu. Môže byť príjemnou zmenou oproti tradičným receptom a priniesť na stôl niečo netradičné, čo môže byť nielen chutné, ale aj vizuálne lákavé a výživovo bohaté.
Ocenia ho najmä tí, ktorí majú radi kombináciu sladkých a slaných chutí v jednom jedle. Tento recept je tiež flexibilný a dovolí vám experimentovať s rôznymi prísadami, koreninami a omáčkami.
Čím sú zaujímavé?
Batáty sú zaujímavé svojou unikátnou kombináciou sladkej chuti a bohatstva vitamínov a minerálov. Ich výrazná oranžová farba signalizuje vysoký obsah beta-karoténu, ktorý je vynikajúcim zdrojom vitamínu A.
Sú tiež skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu C a draslíka. Tiež sú výnimočne univerzálne v kuchyni, pretože ich môžeme použiť v slaných aj sladkých jedlách, pečené, varené, smažené či na grile.
Okrem toho sú známe svojimi zdravotnými benefitmi, vrátane schopnosti podporovať zdravie očí, regulovať hladinu cukru v krvi a poskytovať antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti chronickým ochoreniam.
Svojou jedinečnou a atraktívnou chuťou a textúrou batáty obohacujú mnohé kuchyne po celom svete a sú stredobodom rôznych kulinárskych experimentov. Skúste aj naše nápady ako pripraviť batáty. Alebo skúste zapekané zemiaky so syrom.
Ingrediencie
- 4 batáty,
- 250 ml smotany na varenie,
- 125 g bryndze,
- 1 kávová lyžička červená mletá paprika,
- 1 kávová lyžička celá rasca,
- 2 vajcia,
- 3 polievkové lyžice oleja,
- 1 malý zväzok petržlenovej vňate,
- 1 kávová lyžička čierneho korenia,
Postup receptu
- Pripravíme si vopred všetky potrebné suroviny. Budeme potrebovať plech na pečenie alebo jánske sklo. Zapneme si rúru na 180 stupňov na horkovzduch.
- Plech si vymastíme olejom, stačí 1 polievková lyžica. Prípadne použite olej v spreji.
- Batáty nešúpeme, ale ich dobre umyjeme s kefkou pod teplou vodou. Nakrájame si ich na 1 cm hrubé kolieska.
- Batáty rozložíme na plech Nakrájané kolieska porozkladáme na plech. Pokvapkáme ich olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút.
- Zatiaľ si pripravíme bryndzovú zálievku. V miske najskôr vymiešame vajíčka s bryndzou. Vajíčka sa pekne spoja s hutnou bryndzou do hladkého "krému".
- Zamiešame aj rascu, korenie a červenú mletú papriku. K vymiešanej zmesi z bryndze a vajíčok prilejeme smotanu, premiešame.
- Po 15 minútach vyberieme predpečené batáty z rúry a zalejeme touto zmesou. Vrátime pirecť do rúry na ďalších 15 minút.
- Po ďalších 15 minútach skontrolujeme, necháme podľa potreby ešte 2-3 minútky pripiecť " do hneda". Po upečení vyberieme, posypeme nasekanými obľúbenými bylinkami - petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Podávame samé ako ľahšie hlavné jedlo alebo pripravíme ako prílohu k mäsu.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj naše batátové hranolky.
Videorecept
Aké sú výhody používania batátov v tomto recepte?
Batáty v tomto recepte na zapekané batáty so smotanou a bryndzou pridávajú unikátnu a prijemnú sladkosť, ktorá krásne kontrastuje so slanou a intenzívnou chutou bryndze. Táto zelenina nie je len chutná, ale aj nutrične bohatá, obsahujúc veľké množstvo vitamínu A, minerálov a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Batáty teda nielenže obohacujú pokrm o fascinujúce chute a textúry, ale tiež pridávajú dodatočnú nutričnú hodnotu, čo z nich robí výbornú voľbu pre rôzne kulinárske experimenty, vrátane tohto receptu. Jej sladkosť a krémovosť sa skvele spájajú s charakteristickou chuťou bryndze, vytvárajúc pôžitok, ktorý je súčasne luxusný a pohodlný.