Výborná mrkvová bábovka si nájde miesto na každom stole. Neveríte? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na skvelú zdravý dobrotu. Mrkvová bábovka s vami už zostane.

Mrkvová bábovka

Bábovka z orechov a mrkvy má krásne zlatú farbu, skvelú chuť a navyše je plná zdravých vecí, ktoré podporujú našu imunitu. Uvarte si kávu a vychutnajte k nej šťavnatú bábovku s pokojným svedomím, že nehrešíte.

Mrkva pridáva do bábovky príjemnú sladkú chuť a robí ju vláčnejšou a vlhšou. Okrem toho, mrkvová bábovka je tiež považovaná za zdravšiu alternatívu k iným druhom dezertov, ako sú napríklad koláče a cukrovinky.

Mrkva obsahuje vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak a zdravie kože, a taktiež vlákninu, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý. Mrkva obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu prispieť k mnohým chorobám, ako sú rakovina, srdcové choroby a Alzheimerova choroba.

Mrkva je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém a znižuje riziko zápchy a ďalších tráviacich problémov.

Ďalším dôvodom, prečo je mrkvová bábovka populárna, môže byť aj to, že je to jednoduchý a relatívne lacný recept, ktorý je možné prispôsobiť svojmu vkusu a preferenciám.

História mrkvovej bábovky

História tohto druhu bábovky bábovky siaha až do stredoveku, keď sa v Európe začala používať mrkva ako sladidlo. V 19. storočí sa začala používať aj v receptoch na dezerty a tak vznikla prvá verzia ozajstnej mrkvovej bábovky, ktorá sa však podobala viac na chlieb.

V 20. storočí sa recept na mrkvovú bábovku postupne zdokonaloval a stala sa populárnou po celom svete, najmä v USA. V súčasnosti existuje mnoho variantov receptov na jej prípravu. Líšia sa vo svojich prísadách a spôsobe prípravy.

Mrkvová bábovka je obľúbená nielen pre svoj sladký a lahodný chuťový zážitok, ale aj pre svoje zdravé zloženie vďaka prírodným prísadám, ako sú mrkva, vajcia či špaldová múka.

Vyskúšajte si ju doma upiecť aj vy a okrem nej skúste aj náš nový recept na dvojfarebnú bábovku. Alebo recept na tradičnú bublaninu., či mliečnu ryžu na raňajky, alebo zdravé domáce müsli tyčinky. Máme aj rýchly jablkový koláč. A tu je naša tvarohová bábovka. Tu je zase orechová bábovka. A tu je aj banánová bábovka.

Recepty - Koláče - Bábovka - Mrkvová bábovka

Na mrkvovú bábovku potrebujeme

  • Doba prípravy: 15 minút,
  • Doba pečenia: 45 minút,
  • Počet porcií: 12 ks,

Ingrediencie:

  • 250 g surovej mrkvy,
  • 200 g namletých vlašských orechov,
  • 50 g špaldovej múky,
  • 4 vajcia,
  • 100 g trstinového cukru,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • olej na potretie bábovkové formy,
  • strúhaný kokos na posypanie formy,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu mrkvová bábovka

  1. Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme penu.


     
  2. Mrkvy očistíme a na jemno nastrúhame. Orechy pomelieme.


     
  3. Z bielkov pomocou šľahača alebo robota vyšľaháme sneh. Šľaháme 10 minút, kým nebude sneh tuhý.


     
  4. K žĺtkom s cukrom pridáme prášok do pečiva, mrkvu, orechy a všetko premiešame.


     
  5. Do zmesi na záver ručnou metličkou primiešame sneh z bielkov.


     
  6. Formu na bábovku vytrieme olejom a vysypeme kokosom.


     
  7. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 170 °C na 45 minút.

Dobrú chuť. Takýto je výsledok. Vyskúšajte aj náš overený recept na banánový chlieb. A aká múka ide do bábovky?