Výborná mrkvová bábovka si nájde miesto na každom stole. Neveríte? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na skvelú zdravý dobrotu. Mrkvová bábovka s vami už zostane.
Mrkvová bábovka
Bábovka z orechov a mrkvy má krásne zlatú farbu, skvelú chuť a navyše je plná zdravých vecí, ktoré podporujú našu imunitu. Uvarte si kávu a vychutnajte k nej šťavnatú bábovku s pokojným svedomím, že nehrešíte.
Mrkva pridáva do bábovky príjemnú sladkú chuť a robí ju vláčnejšou a vlhšou. Okrem toho, mrkvová bábovka je tiež považovaná za zdravšiu alternatívu k iným druhom dezertov, ako sú napríklad koláče a cukrovinky.
Mrkva obsahuje vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak a zdravie kože, a taktiež vlákninu, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý. Mrkva obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu prispieť k mnohým chorobám, ako sú rakovina, srdcové choroby a Alzheimerova choroba.
Mrkva je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém a znižuje riziko zápchy a ďalších tráviacich problémov.
Ďalším dôvodom, prečo je mrkvová bábovka populárna, môže byť aj to, že je to jednoduchý a relatívne lacný recept, ktorý je možné prispôsobiť svojmu vkusu a preferenciám.
História mrkvovej bábovky
História tohto druhu bábovky bábovky siaha až do stredoveku, keď sa v Európe začala používať mrkva ako sladidlo. V 19. storočí sa začala používať aj v receptoch na dezerty a tak vznikla prvá verzia ozajstnej mrkvovej bábovky, ktorá sa však podobala viac na chlieb.
V 20. storočí sa recept na mrkvovú bábovku postupne zdokonaloval a stala sa populárnou po celom svete, najmä v USA. V súčasnosti existuje mnoho variantov receptov na jej prípravu. Líšia sa vo svojich prísadách a spôsobe prípravy.
Mrkvová bábovka je obľúbená nielen pre svoj sladký a lahodný chuťový zážitok, ale aj pre svoje zdravé zloženie vďaka prírodným prísadám, ako sú mrkva, vajcia či špaldová múka.
Vyskúšajte si ju doma upiecť aj vy a okrem nej skúste aj náš nový recept na dvojfarebnú bábovku. Alebo recept na tradičnú bublaninu., či mliečnu ryžu na raňajky, alebo zdravé domáce müsli tyčinky. Máme aj rýchly jablkový koláč. A tu je naša tvarohová bábovka. Tu je zase orechová bábovka. A tu je aj banánová bábovka.
Recepty - Koláče - Bábovka - Mrkvová bábovka
Na mrkvovú bábovku potrebujeme
- Doba prípravy: 15 minút,
- Doba pečenia: 45 minút,
- Počet porcií: 12 ks,
Ingrediencie:
- 250 g surovej mrkvy,
- 200 g namletých vlašských orechov,
- 50 g špaldovej múky,
- 4 vajcia,
- 100 g trstinového cukru,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- olej na potretie bábovkové formy,
- strúhaný kokos na posypanie formy,
Postup receptu mrkvová bábovka
- Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme penu.
- Mrkvy očistíme a na jemno nastrúhame. Orechy pomelieme.
- Z bielkov pomocou šľahača alebo robota vyšľaháme sneh. Šľaháme 10 minút, kým nebude sneh tuhý.
- K žĺtkom s cukrom pridáme prášok do pečiva, mrkvu, orechy a všetko premiešame.
- Do zmesi na záver ručnou metličkou primiešame sneh z bielkov.
- Formu na bábovku vytrieme olejom a vysypeme kokosom.
- Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 170 °C na 45 minút.
Dobrú chuť. Takýto je výsledok. Vyskúšajte aj náš overený recept na banánový chlieb. A aká múka ide do bábovky?