Dvojfarebná bábovka je našou nedeľnou tradíciou ako dezert za obedom. Voňavá a mäkká bábovka, ktorá pohladí každé oko.
Dvojfarebná bábovka
Ide o jednoduchý a relatívne rýchly recept na dezert, ktorý je populárny vo veľa domácnostiach. Dvojfarebná bábovka je pripravená z kakaového a vanilkového cesta, ktoré sa pečie v jednej forme a výsledkom je kruhový koláč so vzorom dvoch farebných vrstiev.
Obľúbený dezert môže byť ozdobený práškovým cukrom alebo čokoládovou polevou a servíruje sa buď samostatne alebo ako dezert po hlavnom jedle. Je populárna po celom svete a môže byť upravená podľa chuti a preferencií.
Dvojfarebná bábovka vyžaduje základné ingrediencie, ktoré sú bežne dostupné v každej kuchyni. Jej farebný vzor a kruhový tvar ju robia vizuálne atraktívnou a lahodnou aj na pohľad.
Chuť kakaového a vanilkového cesta dobre spolupracuje, čo robí z dvojfarebnej bábovky chutný dezert vlastne pre všetkých. A nakoniec, dvojfarebná bábovka sa môže servírovať ako jednoduchý dezert alebo súčasť bohatšieho dezertného chodu, čo ju robí všestrannou a obľúbenou vo veľa domácnostiach.
Ak máte chuť na iné varianty, vyskúšajte náš recept na bábovku s pudingom, alebo hrnčekovú bábovku.. Máme aj recept na tradičné šišky, či mrkvovú bábovku. A tu je naša tvarohová bábovka. Tu zase orechová bábovka. Skúste aj pravé valašské frgály.
Na prípravu dvojfarebnej bábovky potrebujete
- Doba prípravy: 20 minút,
- Doba pečenia: 45 minút,
- Počet porcií: 18 kúskov,
Ingrediencie
- 5 vajec,
- 180 g masla,
- 260 g kryštálového cukru,
- 1 vanilkový cukor,
- 120 ml mlieka,
- 370 g polohrubej múky,
- 1 prášok do pečiva,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- štipka soli,
- tuk na vymazanie formy a polohrubú múku na vysypanie formy,
Postup receptu na dvojfarebnú bábovku
- Oddelíme žĺtky od bielkov - Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky dáme do misky.
- Pridáme maslo, cukor kryštál a vanilkový cukor – K žĺtkom pridáme maslo izbovej teploty, cukor a vanilkový cukor. Všetky ingrediencie dobre premiešame.
- Pridáme mlieko, múku a prášok do pečiva – Do žĺtkovej zmesi pridáme mlieko, múku a kypriaci prášok. Všetko dobre premiešame.
- Vyšľaháme sneh – Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, šľaháme cca 10 minút.
- Do cesta pridáme sneh – Do cesta jemne vmiešame metličkou vyšľahaný sneh.
- Pripravíme kakaové cesto – Z cesta odoberieme 1/3 cesta a pridáme doň kakao.
- Cesto dáme do formy – Do vymastenej a vysypanej formy na bábovku dáme najskôr svetlé cesto, potom kakaové a na záver zase svetlé.
- Dáme piecť - Bábovku dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov Celzia na 45 minút.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš legendárny recept na jablkový koláč. A tu je aj banánová bábovka. Tu je zase najlepšia šťavnatá bábovka.