Citrónová bábovka
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30-35 minút
Počet porcií: 8-10 kúskov (stredne veľká bábovková forma)
Citrónová bábovka je nepochybne vnímaná ako zdravšia alternatíva k rôznym koláčom. Pridané citróny a šťava z nich majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý posilňuje náš imunitný systém, najmä pri rôznych infekciách a ochoreniach. Nájdeme v nich aj veľa vlákniny, ktorá pomáha pri efektívnejšom trávení, rovnako ako aj prírodné kyseliny a enzýmy, udržiavajúce rovnováhu pH v tele človeka.
Pre väčšiu výživovú hodnotu môžete bábovku v závere poliať aj citrónovou polevou a v prípade dodania energie nepokazíte nič na posýpke z práškového cukru. Voľba je zakaždým na vás!
Aj napriek tomu, že citrónová bábovka je známa pre svoju osviežujúcu chuť, veľa z nás ju zaraďuje výhradne do letného obdobia. Avšak okrem leta si viete svieže citróny v dezerte vychutnať aj počas rôznych posedení v chladnejšom počasí, kedy bábovka padne vhod k teplému čaju alebo káve. Pre svoju ľahkosť sa servíruje aj ako sladké raňajky počas celého roka.
Želáme vám veľa šťastia s jej prípravou!
Receptový portál Najlepšie koláče vám odporúča nahliadnuť aj na podobný recept na bábovku, aby vám na záver vyšla krásne nadýchaná. Inšpirujte sa jednoduchým fotopostupom!
Citrónová bábovka: Ingrediencie
Na bábovku:
- 4 vajcia
- 2 ks vanilkového cukru
- 100 g trstinového cukru
- 2 balíčky citrónovej kôry (10 g alebo 7-8 g čerstvo nastrúhanej kôry z bio citrónov)
- 80 ml oleja (chuťovo neutrálny alebo potom radšej rozpustené maslo)
- 50 ml šťavy z citróna
- 170 g polohrubej múky
- 30 g mletého maku (voliteľné a ak vynecháte, pridajte radšej o 30 g múky viac)
- 1 zlatý klas alebo 40 g kukuričného škrobu
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 120 ml mlieka
Na polevu:
- 100 g práškového cukru
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL horúcej vody
Citrónová bábovka: Postup receptu
1. Začneme prípravou surovín. Studené ingrediencie vyberieme z chladničky 30 minút pred samotnou prípravou. Vajíčka dáme do misy s cukrami. Múku zmiešame v samostatnej miske so soľou, kypriacim práškom, škrobom a makom (ak sme si ho nakoniec zvolili). Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Citrón odšťavíme alebo použijeme kupovanú citrónovú šťavu. Potom si vymastíme formu na bábovku. Medzitým zapneme rúru na 170 stupňov.
2. Následne vyšľaháme vajíčka za pomoci mixéra, spolu s vanilkovým a trstinovým cukrom, kým nevznikne jemná pena. Pridáme aj citrónovú kôru a znova zapracujeme mixérom.
3. Potom k zmesi pridáme citrónovú šťavu a maslo. Krátko zapracujeme mixérom, aby sa všetko spolu pospájalo.
4. Teraz po častiach pridávame sypkú zmes na striedačku s mliekom. Od tohto momentu miešame už len ručne s metličkou. Vznikne tekuté cesto, ktoré nalejeme do formy a dáme piecť na 170 stupňov cca 30-35 minút. Ideálne kontrolujeme špáradlom. Po upečení necháme bábovku asi 10 minút vychladnúť v pootvorenej rúre, potom vyberieme. Vyklopíme ju z formy po ďalších 10 minútach chladnutia.
Ak sa rozhodnete aj pre citrónovú polevu na dozdobenie bábovky, postupujte takto: Zmiešajte horúcu vodu s citrónovou šťavou. Pridajte k nim práškový cukor a vzniknutú zmes dobre premiešajte. Následne môžete čerstvo pripravenou polevou poliať ešte stále teplú bábovku.
Hotovo! Veríme, že sa vám citrónová bábovka podľa nášho fotoreceptu podarila!
Nahliadnite aj na receptový portál s názvom Chutné recepty, ktorý si pre vás pripravil zoznam 3 ďalších receptov na nadýchané bábovky. Mnohé z receptov na dezerty, ktoré Chutné recepty ponúkajú sú hrnčekové, čiže váš čas na prípravu sladkého je značne skrátený, nakoľko nemusíte pridané ingrediencie nijako presnejšie merať. Stačí vám jednoducho len jeden hrnček! Tu sú bábovkové recepty pre vás: