Šťavnatá bábovka je obľúbený dezert, ktorý nesmie chýbať na žiadnom stole. Pripravte si ju tentoraz so ženami v meste.
Šťavnatá bábovka
Tento recept je ideálny pre tých, ktorí hľadajú jednoduchý a chutný spôsob, ako pripraviť bábovku, ktorá zostane dlho vláčna a svieža. Kombinácia polohrubej múky, cukru, oleja a nastrúhaných jabĺk zabezpečuje dokonalú konzistenciu a chuť, ktorú si zamiluje celá rodina.
Pridaním kakaa do časti cesta získate krásny mramorový efekt, ktorý nielenže poteší oči, ale aj chuťové poháriky. Ak hľadáte rýchly a spoľahlivý recept na šťavnatú bábovku, tento vás určite nesklame.
Suroviny
- 250 g polohrubej múky
- 250 g cukru
- 1,5 dl oleja
- 1,5 dl vody
- 1 prášok do pečiva
- 4 vajcia
- 1-2 jablká
- kakao
Postup šťavnatej bábovky
Príprava cesta
- V miske zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva.
- Pridáme olej, vodu a žĺtky z vajec. Všetko spolu dôkladne vymiešame.
- Jablká nastrúhame a pridáme do cesta. Dobre premiešame.
- Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho vmiešame do cesta.
Príprava formy
- Približne jednu tretinu cesta odoberieme a vmiešame do nej kakao.
- Formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
Pečenie
- Do pripravenej formy nalejeme najprv svetlé cesto, potom tmavé cesto s kakaom a nakoniec zvyšok svetlého cesta.
- Bábovku pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 45 minút. Doba pečenia závisí od typu rúry. Skontrolujeme špajľou, či je bábovka upečená - ak špajľa po vpichnutí do šťavnatej bábovky vyjde čistá, bábovka je hotová.
Servírovanie
- Po upečení necháme bábovku chvíľu vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
Výborná bábovka. Foto - Kristýna
Dobrú chuť! V dnešnej dobe je šťavnatá bábovka čoraz populárnejšia nielen v tradičných slovenských domácnostiach, ale aj medzi mladými kuchármi, ktorí radi experimentujú s rôznymi prísadami.
Tento dezert je skvelou voľbou na nedeľné popoludnie, rodinné oslavy či len tak ku káve. Vďaka jednoduchým surovinám, ktoré máte určite doma, a rýchlemu postupu, môžete mať šťavnatú bábovku hotovú za chvíľu.
Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami, prečo je šťavnatá bábovka takým obľúbeným a vyhľadávaným dezertom. Tu je náš ďalší recept ako sa pripravuje dvojfarebná bábovka. Alebo vyskúšajte aj recepty na jablkové koláče.
Videorecept