Klasické veterníky sú božský koláčik, ktorý si s nami upečiete aj doma. Ženy v meste vám tentoraz prinášajú recept ako si upiecť veterníky aj doma. Už nemusíte chodiť do cukrárne.
Veterníky
Recept na skvelé domáce veterníky ako z cukrárne, ktorými ohromíte na každej oslave. Aj keď náročnosť receptu na tieto koláče je pomerne vysoká, o to viac vám budú domáce karamelové veterníky chutiť. Zaručujeme. :)
- Doba prípravy: 140 minút,
- Doba pečenia: 20 minút,
- Počet porcií: 18 porcií,
Vyskúšajte aj náš recept na domáci krémeš, alebo recept na punčové rezy. Alebo si s nami pripravte fantastickú marlenku, či piškótovú tortu. Tu je aj recept na francúzsky krémeš.
Ingrediencie na prípravu karamelových veterníkov
Pudingový krém:
- 500 ml mlieka,
- 30 g hladkej múky,
- 140 g cukor kryštál,
- 1 balíček zlatého klasu,
- 500 ml smotany na šľahanie 33%,
- 1 vajíčko,
- 2 žĺtka,
Cesto:
- 180 g polohrubej múky,
- 6 vajíčok,
- 250 ml vody,
- 130 g masla,
- 1 čajová lyžička cukru,
- pol čajovej lyžičky soli,
Karamelová šľahačka
- 500 ml smotany na šľahanie,
- 120 g cukru kryštál,
- štipka soli,
Karamelová poleva
- 200 g práškového cukru,
- 3 lyžice karamelu,
Postup receptu ako upiecť klasické veterníky
- 1. Pripravíme si pudingový krém. Do hrnca dáme ohrievať mlieko. Do misky dáme vajíčka,cukor, múku, zlatý klas a všetko premiešame.
- 2. Do krému vlejeme trošku horúceho mlieka a premiešame. Celú zmes vylejeme do mlieka v hrnci a uvaríme hustý puding. Miešame do zhustnutia, potom odstavíme. Necháme vychladnúť a potom prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky.
- 3. Po vychladnutí cca 1 hod, vyšľaháme smotanu do polotuha a pridáme k pudingu, hotový krém dáme do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky.
Odpaľované cesto
- 4. Do hrnca dáme vodu a nakrájané maslo, necháme rozpustiť. Do vody s maslom pridáme cukor, soľ a múku a miešame 2-3 minúty.
- 5. Cesto dáme do robota a miešame do vychladnutia a za stáleho miešania postupne pridávame jedno vajce za druhým.
- 6. Cesto dáme do cukrárskeho sáčku, a na plech vystlaný papierom na pečenie urobíme kruhy, predhrejeme rúru na 200 stupňov C a pri vložení veterníkov do rúry, znížime na 180 stupňov a pečieme 20 minút.
- 7. Takýto je výsledok.
Karamelová šľahačka
- 7. V hrnci ohrejeme 100 ml smotany a v druhom hrnci, dáme ohrievať cukor až skaramelizuje.
- 8. Karamel zalejeme horúcou šľahačkou a miešame do rozpustenia, pridáme soľ a dáme vychladnúť a odložíme tri polievkové lyžice na polevu.
- 11. Smotanu vyšľaháme do polotuha a prilejeme pripravený karamel, vyšľaháme. Naplníme cukrárske vrecko a dáme do chladničky.
Karamelová poleva.
- 12. Zmiešame cukor s karamelom, ktorý sme si odložili. Pokiaľ bude poleva veľmi hustá, prilejeme mlieko. Rozkrojíme veterníky a vrchnú vrstvu namáčame v poleve.
- 13. Na spodný veterník nanesieme najskôr pudingovú vrstvu, potom karamelovú šľahačku a prikryjeme namočeným vrchom.
Hotovo, dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na metrový koláč.