Fantastická piškótová roláda s tvarohom. Vyskúšajte opäť overený sladký recept z kuchyne portálu Ženy v meste, ktorý je vhodný aj pri bezlepkovej diéte.
Piškótová roláda s tvarohom
Príprava piškótovej rolády je nenáročná a nezaberie vám veľa času. Stačí ju potrieť iba džemom, zrolovať a výbornú sladkosť nielen na cesty, výlety, ale aj do školy na desiatu máte hotovú za pár minút.
Naplňte ju tvarohovou plnkou a ovocím a pohostíte nejednu návštevu. Prípadne vyskúšajte aj kokosovú roládu.
Vybrali sme pre vás aj recept na svieži hrnčekový ovocný koláč, osvedčený RECEPT 🍓
Piškótová roláda s tvarohom
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 10 ks
Piškótová roláda s tvarohom - ingrediencie
na piškótové roládové cesto
- 5 ks vajce
- 2 pol. lyžice kryštálového cukru (trstinového)
- 3 pol. lyžice kopcovité hladkej múky (špaldovej)
- 1 ks vanilínový cukor
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
na piškótové roládové cesto bez lepku:
- 5 ks vajce
- 2 pol. lyž. kryštálového cukru (trstinového)
- 2 ks zlatý klas 40 g
- 1 ks vanilínový cukor
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
na tvarohovú plnku:
- 250 g tvaroh (hrudkovitý alebo jemný)
- 250 ml šľahačková smotana alebo 300 ml studeného mlieka + 2 ks rastlinná šľahačka v prášku Dr. Oetker 45 g
- 1 ks stužovač šľahačky Dr. Oetker 10 g
- 1 ks vanilínový cukor
- podľa chuti kryštálový cukor (trstinový)
- dve hrste ľubovoľného čerstvého alebo mrazeného ovocia
na dozdobenie:
- plátky mandlí, kokos, ovocie
Piškótová roláda, overený recept. Foto - Nela
Výborná piškótová roláda s tvarohom - postup receptu
- Najprv si upečieme piškótové cesto. Vajíčka vyberieme vopred, aby mali izbovú teplotu. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Bielka vyšľaháme dotuha, pridáme kryštálový a vanilínový cukor, zašľaháme. Žĺtky si vidličkou vymiešame. Tie postupne zapracujeme do bielkov šľahačom. Múku (zlatý klas) zmiešanú s práškom do pečiva postupne preosejeme cez sitko a jemne vmiešame do vaječnej zmesi, aby sa nevytvorili hrudky. Ak by nám hrudky predsa ostali, môžeme jemne prešľahať.
- Plech (cca 30x40 cm) si vystelieme papierom na pečenie (alebo vytrieme tukom a vysypeme múkou), opatrne rozotrieme cesto a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 160oC približne 8-10 minút podľa potreby. Po upečení roládu necháme prirodzene vychladnúť, nemusíme ju rolovať. Keď použijeme klasickú múku, cesto pri rolovaní nepraskne.
- Pripravíme si plnku. Ak použijeme hrudkovitý tvaroh, s ponorným mixérom ho rozmixujeme spolu s cukrom. Keď si zvolíme jemný tvaroh, ten iba vyšľaháme s cukrom. Do tvarohovej zmesi pomaly zapracujeme vyšľahanú šľahačkovú smotanu (rastlinnú) so stužovačom. Pri šľahačkovej smotane dávame pozor, aby sme ju neprešľahali, môže sa zraziť. Rastlinnú šľahačku si vyšľaháme v studenom mlieku spolu so stužovačom.
- Upečené cesto na roládu (s papierom na pečenie) preložíme na čistý papier na pečenie a to papierom hore. Papier oddelíme od cesta. Piškótové bezlepkové cesto (z obrázkov) je pekné žlté, pretože som použila domáce vajíčka a zlatý klas s prírodnou vanilkou. Na cesto natrieme 1/3 tvarohovej plnky, poukladáme ľubovoľné ovocie - mrazené (nerozmrazujeme) alebo čerstvé. Potrieme 2/3 tvarohovej zmesi. Opatrne zvinieme. Pomáhame si papierom na pečenie. S papierom je lepšia manipulácia, aj keď ju prekladáme do chladu. Bezlepkové cesto je jemnučké, pracujeme s ním opatrne. Ak pri rolovaní praskne nevadí, plnka zakryje všetky nedostatky. So zvyšnou plnkou potrieme celú roládu.
- V chlade necháme vytuhnúť približne dve hodiny, najlepšie cez noc. Tvarohovú roládu môžeme konzumovať aj ihneď, ale musíme krájať opatrne, lebo je jemná. Hlavne tá bezlepková je ako pavučinka. Ozdobíme plátkami mandlí, kokosom alebo ovocím.
- Nemáte tvaroh ani šľahačku? Roládu potrieme obľúbeným džemom alebo lekvárom, zvinieme a posypeme práškovým cukrom. Je naozaj výborná.
Dobrú chuť. 👌
Vyskúšajte aj recept na výborné hrnčekové palacinky - kliknite