Ganache je zmes čokolády a smotany na šľahanie, ktorá sa získava rozpúšťaním čokolády v horúcej smotane a potom miešaním do hladka. Táto bohatá a luxusná zmes sa používa napríklad ako plnka, poleva alebo ako základ pre čokoládové pralinky.

Ganache

Ganache je druh čokoládovej polevy alebo náplne, ktorá sa zvyčajne používa pri výrobe čokoládových dezertov, ako sú torty, koláče a ďalšie nekonečné množstvo sladkostí.

Pripravuje sa zahrievaním smotany a potom jej pridaním do nasekanej čokolády. Pomer smotany a čokolády môže byť rôzny, v závislosti od toho, akú hustú alebo tekutú konzistenciu chcete dosiahnuť. Ganache môže byť potom ochutená rôznymi prísadami.

História

História Ganache je pomerne nejasná, ale je známe, že pochádza z Francúzska. Povestná legenda hovorí, že ganache bola vynájdená ako veľa dobrých vecí náhodou. V polovici 19. storočia francúzsky cukrár svojmu učňovi nesprávne povedal, aby pridal smotanu do nádoby s čokoládou.

Učeň, ktorý ho poslúchol, spôsobil, že čokoláda "sklamenela" (francúzsky "ganache"). Cukrár bol najprv nahnevaný, ale potom zistil, že výsledná zmes môže byť použitá na prípravu rôznych čokoládových výrobkov.

Od tej doby sa ganache stala základnou zložkou v cukrárstve francúzskej kuchyne a používa sa aj dnes na rôzne účely. Najmä ako náplň, poleva alebo základ pre čokoládové pralinky.

V modernom cukrárstve existuje mnoho variácií na tradičný recept na polevu ganache vrátane pridania rôznych príchutí, likérov alebo korenín.  My vám ponúkame ten jednoduchý základný recept na dokonalé Ganache.

Alebo skúste aj náš recept na nepečenú tortu z bielej čokolády. Alebo Sacherovu tortu, či čokoládovú tortu s malinami. Tu je aj recept na francúzsky krémeš. Alebo tento recept na slonie slzy. Máme pre vás aj recept na nepečený metrový koláč z bebe keksov.

Ingrediencie

  • 200 g horkej čokolády,
  • 200 ml smotany na šľahanie 33 %,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Ak vám ku koláču chýba už len čokoládová ganache poleva začneme tak, že si 200 g horkej čokolády nasekáme na čo najmenšie kúsky. Tie pridáme do misky.


     
  2. Potom si v hrnci ohrejeme 200 ml šľahačkovej smotany. Dávame pozor, aby nezačala vrieť! Nechávame ohrievať len do momentu, pred bodom varu. Zohriatou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu.


     
  3. Smotanu necháme niekoľko sekúnd sa rozliať. Začneme dobre premiešavať metličkou. Ručne šľaháme do úplného rozpustenia čokolády. Vznikne krásny hladný krém.


     
  4. Takto pripravený čokoládový krém nalejeme napríklad na vychladený nepečený čokoládový cheesecake. Rozlejeme rovnomerne po celej ploche.


     
  5. Necháme v chlade aspoň 1 hodinu a hotový koláč s polevou ganache môžeme podávať.

Dobrú chuť so skvelou čokoládovou polevou Ganache. Vyskúšajte aj náš recept na ovocnú tortu s mascarpone. Tu je aj recept na najlepší krém na venčeky. Vyskúšajte aj náš recept na vláčne čokoládové brownies.

Videorecept