Najlepšia domáca kvásková vianočka zo špaldovej múky. Ďalší skvelý recept z kvásku na úžasnú mäkučkú vianočku so značkou Ženy v meste. Vianočka je výživnejšia, pretože je zo zdravšej špaldovej múky. Sladké zdravšie pečenie pre celú rodinu.
Vynikajúca kvásková vianočka
Máte doma ražný kvások, kváskujete? Stále hľadáte a skúšate nové overené recepty? Vyskúšajte aj novinku z našej kuchyne, recept na vynikajúcu vianočku z kvásku. Chutí neodolateľne.
Každý deň pre vás s láskou pripravujeme nové recepty z kvásku. Nebude chýbať ani pizza, rôzne koláče na slano i sladko, obľúbené pečené buchty, šišky. Máte sa na čo tešiť. Kváskové pečenie so značkou Ženy v meste.
Prečo práve ražný kvások? Lebo je veľmi zdravý, pretože je prírodný. Skladá sa len z vody a ražnej múky. Pri jeho kvasení vzniká iný druh kvasenia ako pri droždí, ide o mliečne kvasenie.
Jeho kvasinky pomáhajú rozložiť v múke lepok a iné ťažšie rozložiteľné zložky obilia. Práve to je veľmi prospešné pre naše trávenie a imunitu. Ražný kvások je jednoducho dokonalý. Obľúbený top recept z kvásku najlepšie kváskové palacinky, ktoré si zamilujete
Recept z kvásku na vynikajúcu vianočku
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas kysnutia (kvasenia): cca 16 hodín
- Čas pečenia: cca 40 minút
- Počet kusov: 1
Ingrediencie
- na rozkvas:
- 150 g hladká špaldová (hladká) múka
- 150 g vlažná voda
- 1 polievková lyžica ražného kvásu
- na kváskové cesto:
- 400 g hladká špaldová (hladká) múka
- 20 g celozrnná špaldová múka
- 50 g bravčová masť (alebo 50 g roztopené vlažné maslo alebo 8 polievkových lyžíc oleja)
- 120 ml vlažné mlieko
- 1 ks vajce
- 1 kávová lyžička vanilkovej esencie (alebo 1 ks vanilínový cukor)
- 2 polievkové lyžice medu
- 3 polievkové lyžice trstinového (kryštálového) cukru
- štipka soli
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy alebo nastrúhanej citrónovej kôry (dodá na výbornej chuti)
- na potretie vianočky: 1 ks rozšľahané vajce zmiešané s 1 polievkovou lyžicou mlieka
- na posypanie vianočky: celý mak, plátky mandlí, nasekané oriešky, strúhaný kokos (podľa obľuby)
Vynikajúca kvásková vianočka. Foto - Nela
Postup receptu
- Najprv si pripravíme rozkvas, najlepšie večer. Rozkvas musí kysnúť 9-12 hodín. K múke pridáme aj vlažnú vodu a jednu polievkovú lyžicu ražného kvásku, dobre premiešame. Misku uzavrieme krytom, fóliou, môžeme aj tanierom. Necháme kysnúť pri izbovej teplote. Keď má rozkvas plno bubliniek, vtedy je správne vykvasený.
- K pripravenému rozkvasu si pridáme obe múky, bravčovú masť (roztopené vlažné maslo alebo olej), vlažné mlieko, vajce, vanilku, med, cukor, soľ a citrónovú šťavu, kôru. Vymiesime si cesto, ktoré sa bude oddeľovať od nádoby. Môžeme to robiť ručne, keď však zvolíme robot s hákom, hnetacími metličkami, ušetríme si kopec času.
- Vymiesené kváskové cesto prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť ďalšie 2-3 hodiny. Cesto počas kysnutia 3x poprekladáme. Kváskové cesto sa tak nielen prevzdušní, získa aj na pevnosti. Čas kysnutia záleží od teploty v miestnosti, ak je teplejšie, kváskové cesto sa skôr vykvasí. Po vykysnutí cesto preložíme na dosku.
- Cesto zo špaldovej múky je elastické, veľmi dobre sa s ním pracuje. Ak máme pocit, že sa lepí, pomôžme si ešte ďalšou múkou. Kváskové cesto vyberieme z misy a rozdelíme si ho na 4 rovnaké bochníčky, 1 bochníček ešte aj na ďalšie 2 časti. Z 3 častí budeme pliesť spodnú časť kváskovej vianočky, z 2 menších častí vrch vianočky.
- Kváskové bochníky na vianočku si necháme na drevenej doske ešte podkysnúť. Je však potrebné ich prikryť fóliou. Ak fóliu nemáme, môžeme použiť väčšie mikroténové vrecká, ktoré si rozstrihneme. Je potrebné, aby sa bochníky spotili, podporuje to kvasenie. Prikryté bochníky necháme kysnúť cca 20 minút, pokojne môžeme aj dlhšie.
- Po treťom kysnutí (kvasení) odstránime fóliu. Z 3 rovnakých bochníčkov si urobíme rovnako dlhé šúľky približne 40 cm dlhé. Vianočku si môžeme rozdeliť a splietať aj inými overenými spôsobmi. My sme zvolili úplne jednoduchý spôsob, zapletanie z troch a dvoch častí. Je to nenáročné, zvládne to aj každý začiatočník. Nemajte obavy.
- Ideme teda na najjednoduchšie zapletanie vianočky. Tri rovnaké šúľky cesta dáme vedľa seba. Hornú časť šúľkov stlačíme spolu, založíme do vnútra. Z týchto častí si postupne upletieme vrkoč. Na konci opäť zatlačíme a založíme dospodu. Tento väčší pletenec nám bude tvoriť základ vianočky. Pripravíme špajdle na upevnenie vianočky.
- Zo zvyšných menších dvoch bochníčkov si urobíme taktiež šúľky rovnakej veľkosti, približne 40 cm dlhé. Z nich spletieme obyčajný vrkoč, ktorý stočíme iba dookola. Vianočke urobí jedno, horné poschodie. Keď vianočka finálne podkysne, bude vyzerať veľmi pekne. Nepotrebujete veľkú zručnosť, ide to veľmi rýchlo, úplne jednoducho.
- Veľký plech si vystelieme papierom na pečenie. Plech si môžeme vymastiť aj olejom alebo maslom. Väčší hrubší pletenec, spodnú časť vianočky opatrne preložíme na plech, najlepšie šikmo cez plech. Netreba zabúdať, že vianočka pri konečnom kysnutí podkysne dvojnásobne. Na spodný pletenec položíme druhý, upevníme špajdlami.
- Vianočku prikryjeme opäť fóliou (podporuje to kvasenie) a necháme ju kysnúť približne 3-4 hodiny. Záleží to od teploty v miestnosti. Po vykysnutí opatrne odstránime fóliu. Vajce si rozšľaháme vidličkou, pridáme aj mlieko. Touto vaječnou zmesou potrieme vianočku. Špajdle ešte neodstraňujeme, aby sa nám vianočka nezosunula.
- Vianočku môžeme posypať plátkami mandlí, nasekanými orieškami, celým makom alebo strúhaným kokosom. Kváskovú vianočku pečieme najprv pri teplote 220 oC 15 minút, nádherne narastie. Potom teplotu znížime na 150 oC a dopekáme ju približne 20 až 30 minút podľa potreby. Cítite tú vôňu? Najlepšia domáca kvásková vianočka.
Tip na záver: Do našej kváskovej vianočky môžete pridať aj hrozienka namočené v rume. Keď cesto vykysne, hrozienka zapracujeme do kváskového cesta, rozdelíme na bochníčky a necháme opäť podkysnúť. Zdravšie kváskové pečenie. Tu je aj náš recept na domáce wafle. Tu je zase recept na makový závin, ktorý nepraskne. Alebo tento na medové rezy.
Pochúťka z kvásku najlepšie jablkové kváskové lievance, jednoduché a zdravé