Zdravý recept na najlepší špenátový prívarok sa určite hodí v každej domácnosti. Fotonávod ako pripraviť čerstvý špenátový prívarok pre vás pripravila kuchyňa portálu Ženy v meste.
Špenátový prívarok
- Čas prípravy: 10 minút,
- Čas varenia: 10 minút,
- Počet porcií: 2,
Traduje sa, že na zelený štvrtok by sme mali zjesť niečo zelené. To ale platí počas celého roku. Špenát je nielen zelený, ale aj veľmi zdravý. Samozrejme, čerstvý si zachováva najviac živín.
V zdravom špenátovom prívarku vaše telo dostane nielen obrovské množstvo vitamínu K, ale aj vitamíny A, B, C a E. Špenát tiež obsahuje dôležité omega-3 kyseliny, je bohatý nielen na vápnik, zinok, magnézium, je aj fantastickým antioxidantom.
Čo ste ale možno nevedeli, špenát tiež pomáha udržovať zdravý krvný tlak, posilňuje činnosť srdca, mozgu, spevňuje zuby, ale chráni aj oči. Špenát je aj bohatý na vitamín K, ktorý pomáha s tvorbou kostí a zlepšuje krvný obeh. Obsahuje aj mnoho antioxidantov, ako sú napríklad karotenoidy a flavonoidy, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred poškodením buniek.
Vyskúšajte jednoduchý recept webu Ženy v meste na skvelý špenátový prívarok, ktorý zvládne aj začiatočník. Jeho kompletná príprava vám nezaberie viac ako polhodinku, navyše je veľmi chutný a zdravý.
Benefity špenátového prívarku
Špenát je výborným zdrojom živín a pomáha udržiavať dobré zdravie. Jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k zlepšeniu imunity, chrániť organizmus pred ochoreniami a pomáhať udržiavať silné kosti a zuby.
Čerstvý špenátový prívarok je vhodný aj pri bezlepkovej diéte, pretože neobsahuje žiadnu múku. Nech sa páči, inšpirujte sa. Želáme vám dobrú špenátovú chuť so značkou Ženy v meste. Vybrali sme pre vás aj jednoduchý a rýchly recept na chutnú špenátovú polievku. Alebo
Ingrediencie
- 125 g čerstvého špenátu (alebo 1/2 balenia mrazeného špenátu),
- 2 polievkové lyžice masla (olivového oleja),
- 1 ks menšia cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- 250 ml šľahačkovej smotany,
- 2 lyžice kyslej smotany (môžeme aj vynechať, prívarok bude ešte lahodnejší),
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, troška kurkumy (výborná na kĺby a zápaly),
Postup prípravy špenátového prívarku
- Čerstvý špenát (ak čerstvý nemáme, pridáme 1/2 balenia mrazeného špenátu) dôkladne umyjeme a nakrájame na malé rezančeky.
- Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Na masle ju orestujeme do sklovita, pridáme roztlačený cesnak, keď zavonia, pridáme špenát.
- Špenát potrebuje iba zopár minút, keď zvädne, je hotový. Pridáme šľahačkovú smotanu a koreniny podľa chuti, povaríme 10 minút.
- Keď špenátový prívarok zhustne, môžeme pridať ešte kyslú smotanu, špenátový prívarok zjemní a dochutí. Prevaríme a podávame.
- Tip na záver: Špenátový prívarok si môžeme aj rozmixovať. Urobíme to tak, že zvädnutý špenát orestovaný s cibuľou rozmixujeme v sekáčiku. Špenátový prívarok tak bude mať ešte jemnejšiu štruktúru, detičkám nebude vadiť ani cibuľa.
Dobrú zdravú chuť. Inšpirujte sa tofu so špenátom a zemiakmi