Pripravte si zdravé veľkonočné menu na mieru. Údené mäso, šunka, klobása, syry, vajíčka a chren zajedené majonézovým šalátom. Na to zopár koláčikov a všetko zapiť sladkou malinovkou. Prejedať sa na sviatky nie je zdravé, ani moderné.
Zdravé recepty a menu na Veľkú noc
„Nepatríme k rodinám, ktoré si vystoja rad na údenú šunku, kúpia kilo Hery a potom sa babrú s vajcami a aspikom,“ hovorí Soňa z Nitry. Polovicu sviatkov však trávia u rodičov, kde čakajú plné stoly. Soňa sa preto doma vo vyváraní radšej krotí a „snaží sa rodinu predzásobiť zeleninou“.
Veľkonočné pohostenie sú pre ňu mladé cibuľky, šalát, reďkovky, nátierky. Ako dezert zaradila tiramisu, z tých tradičných babičkine orechové kolieska.
Vybrali sme pre vás aj recept na výbornú syrovú roládu - kliknite
Veľkonočné menu
Zdravé recepty na Veľkú noc - Zelenina a ryža
Najviac starostí jej robí čokoládová nádielka, ktorú dostanú jej traja šibači. „Ozajstná čokoláda mi neprekáža, ale čoko dukátiky, arašidové nezmysly, keksy a zajace bez milosti balím a posúvam ďalej,“ hovorí.
„Minulý rok si môj malý šibač podráždil pri šibaní kamarátok a rodiny žlčník,“ hovorí Monika zo Stupavy. Tento rok sa preto rozhodla radikálne obmedziť veľkonočné hodovanie. Rodina vyráža na chalupu bez vajíčok, majonézových pomazánok. „Budeme zeleninkovať a ryžovať,“ hovorí.
Zdravé recepty na Veľkú noc - Do obchodu len s lístkom
Ak chcete zdravšie veľkonočné menu, akreditovaná výživová koučka z Ambulancie výživy a vitality Jarmila Máťošová, ktorej rady nájdete aj na portály Akosiuvaritzdravie.sk, radí, vopred sa pripraviť a jedlo si naplánovať.
„Nekupujte údeniny, chipsy, keksíky ani pre návštevy len preto, že je to zvyk, veľmi ľahko by ste mohli podľahnúť aj vy. “ hovorí. Pomôže presný nákupný zoznam, dodáva. Ten podľa nej zabezpečí, že nakúpime len to, čo potrebujeme pre zdravé jedlo.
„Nikto vás nenúti jesť potraviny a jedlá, ktoré vám spôsobujú tráviace ťažkosti, ste po nich unavení či zle spíte,“ hovorí jej kolegyňa Renáta Beláková. Veľa vecí jeme len pod vplyvom reklamy alebo sa necháme zlákať výhodnými akciami v obchodoch, dodáva. Radí zostaviť si menu presne na mieru rodiny, variť spoločne a zapojiť aj deti.
Veľkonočné recepty
Zdravé recepty na Veľkú noc - Namiesto čokolády jabĺčko
Najviac lákadiel číha počas sviatkov na deti. Chlapci si vyšibú kilá čokolády, ktorú často aj pojedia. „Okrem prehnanej hyperaktivity prináša takéto stravovanie zvýšenie agresivity, zlý spánok a zhoršenie výživy dieťatka,“ hovorí Máťošová.
Radí poprosiť rodinu, aby namiesto sladkostí kúpili deťom farbičky, vymaľovánky, fixky, či plastelínu. Alebo ich zamenili za jabĺčko alebo iné obľúbené ovocie.
Dôležité je však uvedomiť si, že nestačí učiť deti zdravému stravovaniu cez sviatky, ale celoročne, dopĺňa Beláková.
Výživové koučky Jarmila Máťošová a Renáta Beláková z Ambulancie výživy a vitality pripravili pre vás aj tri recepty na veľkonočný stôl.
Zdravé recepty na Veľkú noc - Hovädzí vývar
Medzi zdravé recepty na Veľkú noc určite patrí aj hovädzí vývar. Foto - akosiuvaritzdravie.sk
Ingrediencie na hovädzí vývar
- 300g hovädzieho mäsa na polievku,
- 2 ks špikových kostí,
- 200g mrkvy,
- 100g petržlenu,
- 100g zeleru,
- 80g cibule,
- 10g čerstvého závoru,
- morskú soľ,
- korenie (celé čierne korenie, borievka, nové korenie, muškátový oriešok),
- petržlenovú vňať podľa chuti
Zdravé recepty na Veľkú noc - Postup na hovädzí vývar
- Hovädzie mäso, špikové kosti, zázvor, soľ a koreniny vložte do hrnca so studenou vodou, priveďte k varu a znížte teplotu.
- Po 1,5 hodine vložte očistenú zeleninu. Varte ďalšiu 1-1,5 hodiny pri nízkej teplote.
- Hovädzí vývar podávajte spolu so zeleninou a vareným mäsom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Zdravé recepty na Veľkú noc - Králik v roláde
Hľadíte zdravé recepty na Veľkú noc? Vyskúšajte králika v roláde. Foto - akosiuvaritzdravie.sk
Zdravé recepty na Veľkú noc - Králik v roláde Ingrediencie
- 450g domáceho králika,
- 300g mletého bravčového mäsa (môže byť aj morčacie stehno, alebo mäso z králika a pod.),
- 250g čerstvého špenátu,
- 15g cesnaku,
- 50g šalotky, alebo cibule,
- 20ml repkového oleja,
- soľ, korenie, mletá paprika podľa chuti
Zdravé recepty na Veľkú noc - Postup Králik v roláde
- Mleté mäso osoľte, pridajte korenie a mletú papriku a na drobno nakrájanú cibuľku. Premiešajte a nechajte v chlade.
- Čerstvý baby špenát dajte na rozohriatu panvicu s trochou oleja, osoľte ho mierne a nechajte prejsť teplotou, zmenší svoj objem. Nechajte vychladiť.
- Zo zajaca odrežte zadné stehná a od chrbtice opatrne vykostite. Ostrým tenkým nožom takzvaným vykosťovacím narežte mäso okolo chrbtice a pomaly oddeľujte mäso od kostí. Postupujte opatrne najskôr na jednej strane a potom pokračujte ďalej. Prípadné diery zaplátate pri balení a roláda bude pekne držať.
- Takto získané pláty mäsa položte na dosku, osoľte a okoreňte z oboch strán. Na pláty mäsa rozdeľte upravený špenát a do stredu položte valček z mletého mäsa. Opatrne zrolujte a zabaľte do alobalu, ktorý ste potreli olejom. Pevne utiahnite a vložte do pekáčika, do ktorého ste dali trochu vody, alebo vývaru.
- Takto pripravené rolády vložte do vyhriatej rúry a pečte cca 30 minút na 200C. Opatrne odstráňte alobal a rolády nakrájajte na úhľadné porcie (cca 1,5cm) a podávajte s ryžou alebo zemiakmi a šalátom.
Ovocný tvarohový dezert v pohári - kliknite
Dobrota na záver. Foto - akosiuvaritzdravie.sk
Ingrediencie:
- Jemný tvaroh,
- bourbon vanilkový cukor,
- agáve sirup,
- jahody,
- mango,
- tmavé hrozno (ovocie môžete vybrať aj podľa seba)
Zdravšie pečenie, RECEPTY na výborné a fit maškrty - kliknite
Postup receptu
- Vyšľahajte jemný tvaroh s bourbon vanilkovým cukrom, pridajte trochu agáve sirupu.
- Do širších pohárov dajte vrstvu nakrájaných čerstvých jahôd, ďalšiu vrstvu tvarohu, vrstvu na drobno nakrájaného zrelého manga, vrstvu tvarohu a pokračujte vrstvou nakrájaného tmavého hrozna.
- Výber ovocia je veľmi variabilný. Dezert si pripravte pred obedom.