Recept na hrachový prívarok zo sušeného žltého hrachu podávaný so zemiakmi, rokmi preverený recept webu Ženy v meste. Pripravte si tento jednoduchý pokrm s nami aj vy, pochutí si každý.
Hrachový prívarok, fotorecept - kliknite
Skvelý obed či večera, ktorá vyhovie skutočne všetkým pri stole. Hrachový prívarok zo sušeného hrachu, ktorý podávame s varenými zemiakmi, alebo s chlebíkom, či pečivom.
Strukoviny, v tomto prípade hrach je významným zdrojom bielkovín a vynikajúcou rastlinnou alternatívou mäsa. Žltý hrach, konkrétne, obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, D a K a taktiež mnoho vlákniny. Z minerálov má zastúpenie predovšetkým horčík.
- Čas prípravy (celkovo spolu): 30 minút
- Počet porcií: 4
Sušený žltý hrach má príjemné zdravotné benefity. Napríklad znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, podporuje zdravé srdce, stimuluje rast buniek, pomáha pri zápche, posilňuje nervy, má omladzujúce účinky, detoxikuje, podporuje peknú pokožku, nechty a vlasy. Je výborný aj pri chudnutí.
Prívarky bývajú veľmi obľúbené, pretože si ich môžeme pripraviť v bezmäsitej verzii a pre jedákov mäsa zase môžeme pridať opečenú klobásu či špekáčik a k tomu čerstvý chlebík.
Čo dodať na záver? Zaraďte suchý hrach aj vy do svojho jedálnička a najedzte sa do zdravia a krásy. Ženy v meste vám odporúčajú aj recept na najlepší cuketový prívarok
Ingrediencie do hrachového prívarku
(4 porcie)
- 400-500 g - žltý sušený hrach,
- 1 stredná cibuľa,
- 1 menšia mrkva,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- 1 polievková lyžica mletej červenej papriky,
- 1 bobkový list,
- Podľa chuti sušeného majoránu,
- 2 PL - olej alebo maslo,
- Štipka - mletá alebo celá rasca,
- Podľa chuti - soľ
Najlepší prívarok zo žltého hrachu so zemiakmi. Foto - Nela
Postup receptu na hrachový prívarok
- Najskôr si do vody namočíme na pár hodín sušený hrach, najlepšie cez noc. Hrach sa potom nielen rýchlejšie uvarí, bude aj omnoho ľahšie stráviteľný. Vodu zlejeme, napučaný hrach ešte premyjeme.
- Mrkvu očistíme, nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame na rezančeky. Do hrnca pridáme hrach, mrkvu, rascu a bobkový list. Zalejeme vodou 5 cm nad okraj hrachu a povaríme.
- Na miernom stupni ho varíme domäkka. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Následne očistíme a roztlačíme cesnak. Na masle/oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme aj cesnak, ktorý pekne zavonia.
- Nakoniec primiešame červenú papriku a zápražku. Ak je potrebné, prívarok zriedime horúcou vodou, dosolíme, pridáme sušený majorán.
- Hrachový prívarok ešte prevaríme. Môžeme ho rozmixovať na hrachovú kašu alebo ho podávať bez rozmixovania. Prívarok tak bude mať takto aj štruktúru. Dozdobíme ho čerstvými bylinkami.
- Pripravte si ten najlepší prívarok zo žltého hrachu aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Tip: Hrachový prívarok podávame s uvareným vajíčkom, volským okom, pečenou klobásou alebo špekáčikom a so zemiakmi. Zvoliť môžeme aj uvarené párky.
Dobrú chuť!