Cuketový prívarok
Skvelý a rýchly cuketový prívarok, jednoduchý recept aj bez lepku. Hľadáte výdatné jedlo pripravené za pár minút? Vyskúšajte cuketový prívarok z kuchyne portálu Ženy v meste.
Rýchly a jednoduchý recept na cuketový prívarok bez lepku, ideálny na zdravé a chutné jedlo pripravené za 20 minút. Tento prívarok z cukety so smotanovou omáčkou je skvelou voľbou na ľahký obed alebo večeru.
Podávajte s vajíčkom, chlebom alebo zemiakmi. Navštívte Ženy v meste a objavte ďalšie zdravé a rýchle recepty.
Čo potrebujeme
- Počet osôb: 4
- Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie
- polievková lyžica masla,
- 1 ks cibuľa,
- 4 plné hrste nastrúhanej cukety (cca 2-3 ks mladej cukety),
- 500 ml mlieko,
- 1 ks šľahačková smotana,
- 1 kopcovitá lyžica zemiakového škrobu (Solamyl),
- Na dochutenie: soľ, bobkový list, kurkuma, celá alebo drvená rasca, šťava z citróna, trošku cukru, bylinky,
Postup prípravy cuketového prívarku
- Pripravíme si cuketu, ktorú umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (môžeme ju aj ošúpať) na strúhadle.
- Na masle si opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme nastrúhanú cuketu aj so šťavou (nežmýkame ju). Dochutíme soľou, štipkou kurkumy, pridáme trošku celej alebo drvenej rasce a jeden bobkový list. Prikryjeme a dusíme cca 5-10 minút, podľa potreby.
- Pripravíme si smotanovú zálievku. Ak potrebujeme omáčku bez lepku, do mlieka pridáme smotanu a kopcovitú polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. Rozmixujeme ponorným mixérom, aby sa nám nevytvorili hrudky. Môžeme zahustiť aj hladkou múkou – postupujeme rovnako.
- Do podusenej cukety vylejeme smotanovú zálievku, necháme prevariť. Podľa potreby ešte dolejeme mlieko, záleží aké husté omáčky obľubujeme. Ak je prívarok riedky, zahustíme ešte troškou škrobu.
- Dochutíme soľou, citr. šťavou, troškou cukru (nemusíme). Odstavíme. Môžeme pridať ešte nadrobno nasekané bylinky – kôpor, petržlenovú vňať.
Tip k receptu od žien v meste
Podávame s vajíčkom – uvareným na tvrdo alebo na mäkko, strateným vajcom, volským okom. V prípade záujmu môžeme zvoliť aj mäsovú verziu – klobásu, dusené alebo varené mäso, párky. Ako prílohu podávame chlieb alebo zemiaky. Dobrú chuť
Aké sú vhodné prílohy k cuketovému prívarku?
- Zemiaky: Zemiaková kaša alebo opečené zemiaky môžu pridať príjemnú hladkú textúru cuketovému prívarku.
- Cestoviny: Krátke cestoviny, ako napríklad farfalle alebo penne, môžu byť ľahkou a dochutnou prílohou.
- Chlieb: Kvalitný krajec chleba je skvelým spoločníkom k cuketovému prívarku, najmä ak môžete namočiť chlieb do omáčky.
- Opečený chlieb: Krajec chleba opečený s olivovým olejom a bylinkami môže byť skvelým doplnkom k cuketovému prívarku.
- Ryža: Biela ryža alebo celozrnná ryža môže byť tiež skvelou prílohou. Ryža sa dobre dopĺňa so šťavnatým cuketovým prívarkom.
- Zelenina: Dusená alebo pečená zelenina, ako napríklad brokolica, mrkva, paprika alebo kukurica, môže pridať jedlu farbu a vitamíny.
- Šalát: Ľahký šalát s čerstvou zeleninou a lahodným dresingom môže slúžiť ako osviežujúca a chutná príloha.
- Hrachová kaša: Hrachová kaša môže byť výbornou prílohou k ľahkému cuketovému prívarku.
Čo obsahuje cuketa
Cuketa je zelenina príbuzná tekvici pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Samotná cuketa však vznikla až neskôr šľachtením v Taliansku. Tam vznikol aj jej medzinárodný názov zucchini.
Na Slovensku je posledné roky stále populárnejšia. Je jednoduchá na pestovanie, v kuchyni má bohaté využitie.
Cuketa patrí do rodiny tekvicovitých. Jej plod má valcovitý, alebo oválny tvar a môže mať rôzne farby, vrátane zelenej, žltej a bielej. Cuketa je významným zdrojom živín a obsahuje:
- Voda: Cuketa obsahuje veľké množstvo vody, čo ju robí nízkokalorickou zeleninou.
- Vitamíny: Je bohatá na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a vitamín K, dôležitý pre zdravie kostí.
- Minerály: Obsahuje minerály ako draslík, ktorý je dôležitý pre reguláciu srdcového rytmu a krvného tlaku, a horčík, ktorý podporuje nervový systém.
- Vláknina: Cuketa je zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre trávenie a reguláciu hladiny cukru v krvi.
- Antioxidanty: Obsahuje antioxidanty, ako je karotenoid beta-karotén, ktorý sa mení na vitamín A v tele. Tieto látky chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
- B-vitamíny: Obsahuje B-vitamíny, ako napríklad B6 a kyselinu listovú, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela.
- Folát: Je zdrojom folátu, ktorý je dôležitý pre rast a vývoj buniek.
- Vitamin E: Obsahuje vitamín E, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku a imunitný systém.
Ďalšie recepty
Vyskúšajte aj ďalšie recepty od portálu Ženy v meste: