Vianočný oblíž prst

Oblíž prst je vynikajúci zákusok, vhodný pre všetkých milovníkov sladkého. Cukrom sa na ňom väčšinou nešetrí, ale z času na čas je zdravé osladiť si život aj v takomto smere. Najmä počas vianočných sviatkov.

Krémové zákusky ako oblíž prst sú obľúbené z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je, že ich náplne pridávajú do zákuskov bohatšiu chuť a textúru. Krém umožňuje vytvárať rôzne kombinácie, ktoré si môžu stravníci obľúbiť. A väčšinou sa tak aj stane! 

Ďalším dôvodom obľúbenosti môže byť atraktívny vzhľad. Jednotlivé vrstvy a zdobenie zákuskov ako oblíž prst vedia byť veľmi zaujímavé a esteticky príjemné, čo môže vzbudiť chuťové emócie.

Vyskúšajte túto krémovú klasiku aj vy s portálom Ženy v meste! Oblíž prst je lahodným dezertom, ktorý si nájde priaznivcov na každej oslave, pohostení a slávnosti. 

Máme pre vás aj recepty na krémeš a klasické venčeky. Preferencia je už na vás!

Oblíž prst: Ingrediencie

Cesto:

  • 5 vajec
  • ½ hrnčeka hladkej múky
  • ½ hrnčeka práškového cukru
  • ½ hrnčeka vody
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • Štipka soli

Žĺtková vrstva:

  • 1 hrnček mlieka
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky
  • 5 žĺtkov
  • 250 g masla
  • 1 hrnček práškového cukru

Bielková vrstva:

  • 5 vaječných bielok
  • 1 hrnček práškového cukru

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na oblíž prst

1. Vajcia si rozdelíme do dvoch misiek - do jednej pôjdu žĺtka a do druhej bielka. Do misky so žĺtkami pridáme cukor a spolu ich vyšľaháme. Postupne pridáme múku s práškom do pečiva, kakao a vodu.

2. Keď máme túto zmes poriadne premiešanú, vyšľaháme si bielka so štipkou soli v druhej miske a tú opatrne premiešame so žĺtkovou zmesou. Cesto dáme do predhriatej rúry a pečieme približne 20 minút na 180 stupňoch. Upečené cesto vychladne.

3. Mlieko, žĺtky a múku si rozmixujeme alebo poriadne premiešame. Takto dáme zmes variť na miernom ohni, kým nezhustne - treba si na to chvíľku počkať a stále miešať. Po zhustnutí necháme krém za občasného premiešania vychladnúť.

4. Zmäknuté maslo premiešame s hrnčekom cukru. Pridáme vychladnutú žĺtkovú zmes a vyšľaháme do hladkého krému. Krém rovnomerne nanesieme na cesto.

5. Z bielok a práškového cukru vyšľaháme nad parou hustý krém. Tým natrieme rovnomernú, tretiu vrstvu nášho oblíž prst koláča.

6. Hotový oblíž prst rovnomerne posypeme nastrúhanou čokoládou a odložíme aspoň na niekoľko hodín do chladničky.

Hotový oblíž prst posypaný čokoládou. Fotka - Jaja

Hotovo! Dobrú chuť k vášmu oblíž prst dezertu, ktorý veríme, že vyšiel ako na obrázku nižšie:

Oblíž prst: Finálny výsledok

Finálny výsledok oblíž prst dezertu. Fotka - Jaja

Nahliadnite aj na ďalšie vianočné rezy, ktoré sa hodia na sviatočný stôl. Veľa šťastia s prípravou!