Táto punčová torta je naozaj jednoduchá, môžete si ju pripraviť aj ako rezy. Ženy v meste majú pre vás vyskúšaný recept na šťavnatú punčovú tortu.
Punčová torta
Tvar je na výber. Pripraviť si skvelú punčovú tortu môžete ako menšiu obdĺžnikovú tortičku, alebo si ju pripravte do okrúhlej tortovej formy. Oba spôsoby sú výborné a koláčik v oboch prípadoch chutí skvele.
Receptov na punčové rezy je mnoho. Niekoho odradí zložité postupy, iných zase strach z toho, že sa nepodaria. Vyskúšajte naozaj jednoduchý recept na obdĺžnikovú tortu, ktorý sa vám určite podarí. Guľatá je trošku zložitejšia, ale nič čo by sa nedalo doma s troškou snahy zvládnuť.
Punčová torta, alebo teda "punčák" je tradičný dezert, ktorý je obľúbený v mnohých krajinách, vrátane Slovenska a Česka. Jej hlavným charakteristickým znakom je jej silná chuť.
Torta je vrstvená s džemom, ale môžete si ju ozdobiť čokoládovou polevou alebo glazúrou. Punčová torta je typicky sýta a sladká s výraznou chuťou rumu. Tento koláč je častou súčasťou sviatočného stola alebo slávnostných príležitostí. Určite viete najlepšie sami.
Prečo?
Punčová torta je obľúbená z mnohých dôvodov. Jej jedinečná chuť, ktorá vzniká spojením rumu a ovocnej chuti, poskytuje silný a bohatý zážitok, ktorý je obzvlášť príjemný v chladnejších mesiacoch alebo pri špeciálnych príležitostiach. Náš recept na obdĺžnikovú tortu je zjednodušený, ale stále zachováva charakteristické prvky klasického dezertu.
Výhodou je aj flexibilita pri výbere džemu alebo lekváru, čo umožňuje variáciu v chuti v závislosti od osobných preferencií alebo sezónnych surovín. Možnosť pečenia jedného hrubého piškótového plátu a jeho následné rozdelenie na vrstvy je tiež praktická a zjednodušuje proces prípravy.
Tento recept láka mnohých ľudí, pretože nevyžaduje príliš veľa špecializovaného vybavenia alebo zložitých krokov, čím uľahčuje prípravu tradičného dezertu doma.
A nakoniec, poleva s pridaním citrónovej šťavy a malinového sirupu ponúka príjemný kontrast k sladkej a sýtej torte, zatiaľ čo možnosť ozdobiť tortu podľa vlastnej kreativity pridáva ďalšiu atraktívnosť. Všetky tieto elementy spoločne tvoria dezert, ktorý je nielen chutný, ale aj vizuálne lákavý a osviežujúci zážitok pre zmysly. Chutiť bude určite každému.
V tomto recepte sú vlastne dva spojené. Podľa toho či chcete guľatú, alebo obdĺžnikovú tortu. Napriek rovnakým receptom či postupom, je výsledok v prípade punčovej torty často prekvapením. Stále je to pre mňa výzva a tak trochu neistota, ale recept na túto tortu sa mi zatiaľ darí. Práve vďaka postupu je možné doladiť výborný zákusok.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty. Tu je klasický Opitý Izidor, Tu zase Francúzsky kremeš. Vyskúšajte aj naše nápady ako jednoducho ozdobiť tortu.
Ingrediencie
- 5 polievkových lyžíc polohrubej múky (cca 210 g),
- 150 g práškový cukor,
- 2 polievkové lyžice citrónovej alebo pomarančovej šťavy,
- 1 - 3 polievkové lyžice rumu podľa chuti,
- 5 polievkových lyžíc horúcej vody,
- 1 pohár džemu alebo lekváru,
- 3 polievkové lyžice malinového sirupu alebo 2 dcl pomarančovej šťavy,
- 5 polievkových lyžíc kryštálového (trstinového) cukru (cca 150 g),
- 5 vajec,
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva,
Postup receptu
- Žĺtky oddelíme od bielok. Žĺtka vyšľaháme s cukrom dopenista. Pridáme sneh z vyšľahaných bielkov, pomaly striedavo zamiešame múku s kypriacim práškom a vodou. Neriešime dlho, aby sme nemali cesto "udupané". Ak chceme väčšiu a vyššiu tortu, takéto cesto upečieme 3x. Postup na hrubšie cesto pri guľatej torte: Z bielkov si ušľaháme sneh, pridáme postupne cukor (tentokrát som použila hnedý) a vyšľaháme do tuha, kým sa cukor neroztopí. Pridáme postupne žĺtky, potom olej a vodu. Do tejto zmesi jemne vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Múku môžeme preosiať, predídeme hrudkám a cesto bude ešte viac nadýchané.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Či je cesto upečené, zistíme tak, že doň pichneme špáradlo. Ak chceme kruhovú tortu, do guľatej formy.
- Obdĺžnikový plát rozdelíme na 3 rovnaké časti. Jednu časť rozmrvíme do misky a zalejeme 6 lyžicami malinového sirupu a rumovouesenciou, pripadne rumom. Vytvoríme jednotnú masu.
- Ak chceme punčovú tortu guľatú, použite napríklad pohyblivú formu s priemerom 20 cm, vystlanú papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C – cca 40 - 45 min. záleží od každej rúry. Po 35 minútach bolo vidieť, že stred sa vo vnútri ešte jemne chveje. Skúška so špajlou to istí. Keď sa na špajlu nič nelepí, cesto by malo byť kompletne prepečené.
- Ak je koláč upečený, necháme ho vychladnúť. Ak nám vyrástol stred, môžeme otočiť dole hlavou a nechať vychladnúť v tejto polohe, zvykne sa narovnať. Korpus v prípade guľatej torty prerežeme na tri diely. Stredný si necháme hrubší. Obdĺžnikový rozdelíme na tretiny. Ak by ste chceli guľatú formu a bojíte sa rezania korpusu, upečte si tenšie cesto vo forme trikrát.
- Ak pečieme obdĺžnikovú tortu, na jeden plát natrieme lekvár, najlepšie pikantný. Navrstvíme zmes piškóty, ktorú sme spojili so sirupom. Rovnomerne utlačíme rukami, navrstvíme opäť lekvár a priložíme tretí plát. Pritlačíme, aby sa dobre spojili a dáme do chladničky.
- Ak pečieme kruhovú tortu, strednú časť si vložíme späť do formy, alebo na papier a polejeme pripraveným sirupom. Môžeme použiť štetec, lyžicu, lejeme pomaly, aby sa sirup postupne dostal cez celý plát. Vrchný a spodný diel potrieme džemom. Nešetríme. V tomto okamihu si dáme malú pauzu a necháme chvíľku cesto odpočinúť a poriadne presiaknuť.
- Ešte si pripravíme polevu. Do misky preosejeme práškový cukor, pridáme 2 PL citrónovej šťavy a 3 PL malinového sirupu. Mixérom všetko pri nízkych otáčkach zmiešame a polejeme tortu. Pozor príliš riedka poleva vsiakne a stratí sa, príliš hustá, sa nebude dať rozotrieť. Dozdobíme napríklad roztopenou čokoládou a dáme sruhnúť do chladničky.
- Ak robíme guľatú tortu, plát, plát ktorý sa piekol ako vrchný, potretou stranou položíme na mokrý stredný plát. Takže sa vlastne pozeráme na spodok torty. Celé to otočíme na hlavu. Pomôžeme si tanierom, podložkou, ideálne priamo tým podnosom, na ktorom chceme servírovať. Keď to máme otočené, vidíme nakoľko sa šťava dostala do celého plátu. Ak sa zdá že je niekde málo mokrý, môžeme to doladiť. Sirup s vodou, šťava, množstvo podľa potreby. A položíme posledný (pôvodne spodný) džemovou stranou na mokrý plát. Mierne pritlačíme.
- Pripravíme si polevu na guľatú tortu. Práškový cukor si vymiešame so sirupom. Ak sa zdá hustý, pomôže pár kvapiek citrónu, prípadne sirup, či voda. Pozor príliš riedka poleva vsiakne a stratí sa, príliš hustá, sa nebude dať rozotrieť. Skúsime kúsok natrieť. Môžeme natrieť tenkú vrstvu, počkáme chvíľu či je ok, či vsiaka a podľa toho doladíme hustotu. Natrieme na celú tortu.
Punčová torta je hotová, dobrú chuť! Vyskúšajte aj recept na metrový koláč, alebo kakaovú roládu.
Videorecept