Skvelá kombinácia tradičných vianočných chutí, to je orechový medovník, ktorý doma určite zvládnete. Pripravte si ho podľa top receptu od žien v meste. Máme pre vás aj recept na tradičný orechový medovníček.
Orechový medovník
Keď sa snúbia vlašské orechy s medom a maslom, nemôže vzniknúť nič iné, len veľká dobrota. Platí to aj v prípade orechového medovníka – zákusku, ktorý neodmysliteľne patrí k blížiacim sa Vianociam.
Čaro tejto vynikajúcej sladkosti spočíva v tom, že orechy ochutené medom a maslom sa spolu zapekajú na vrchnej vrstve cesta, medzitým je vynikajúca pudingová plnka. Táto kombinácia je neodolateľná.
Príprava orechového medovníka je pomerne jednoduchá, zvládne to aj úplný začiatočník, alebo začiatočníčka. Najmä, ak chcete potešiť svoju rodinu a pripraviť niečo ozaj chutné na štedrovečerný stôl, tento zákusok je vhodnou voľbou. Skúste aj ďalšie recepty na šamrole, medovníčky, alebo aj kokosovú roládu, či recept na kokosové pusinky. A tu je naša orechová bábovka.
- Čas prípravy (celkovo spolu): 90 minút,
- Čas tepelnej úpravy: 25 minút,
- Počet porcií: 25,
Ingrediencie na prípravu orechového medovníku
(Potrebujeme na 25 porcií)
- 500 g hladkej múky,
- 450 g masla,
- 2 vajcia,
- 4 PL medu,
- 2 KL sódy bikarbóny,
- 150 g práškového cukru,
- 200 g vlašských orechov,
- 500 ml mlieka,
- 3 PL kryštálového cukru,
- 1 vanilkový puding,
Postup receptu na orechový medovník
- 200 g masla nakrájame na menšie kocky.
- Pridáme múku, vajíčka, 2 PL medu. K tomu ešte sóda bikarbóna.
- Zmiesime na husté cesto. Necháme odležať v chladničke hodinu.
- Orechy si nasekáme na hrubšie.
- Na panvicu dáme 50 gramov masla, pridáme práškový cukor, dve PL medu.
- Krátko podusíme, len aby sa ingrediencie spojili.
- Cesto rozdelíme na dve polovice a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Preložíme na plech s papierom na pečenie.
- Na cesto, ktoré príde na vrch, dáme orechovú zmes.
- Spodnú časť pečieme zhruba 8 minút na 180 stupňov Celzia. Vrchnú s orechmi pečieme 10 až 12 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku. Uvaríme puding s pol litrom mlieka a kryštálovým cukrom. Pridáme zvyšných 200 g masla.
- Plnku natrieme na spodnú časť.
- Na to položíme vrstvu s orechmi a jemne pritlačíme. Necháme odležať v chladničke. Až potom nakrájame.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na hneď mäkké vianočné perníčky. Vyskúšajte aj recept na medovníky, ktoré nestvrdnú ani do januára.