Klasické moravské koláče podľa vašej chuti. Nechajte sa inšpirovať tradičným receptom z kuchyne portálu Ženy v meste.

Moravské koláče

Hľadáte klasické kysnuté moravské koláče od babičky v zdravšej verzii? Nechajte sa inšpirovať výborným receptom na moravské koláče zo špaldovej múky, s bohatou nádielkou plnky. Posýpku môžete trebárs aj vynechať. Sladké a zdravšie pečenie so značkou Ženy v meste.

Kysnuté koláče sú u nás veľmi obľúbené. Moravské koláče, pečené buchty, šišky, obľúbený koláč s posýpkou, slivkami, jablkovou alebo tvarohovou plnkou? To sú vône detstva.

Tieto tradičné recepty nájdete v ponuke kuchyne portálu Ženy v meste. Do zbierky si teraz pridajte aj novinku, recept na najlepšie moravské koláče s obľúbenými plnkami.Vyskúšajte aj hrnčekový koláč s tvarohom a ovocím, alebo hrnčekový perník, či marlenku. Skúste aj pravé valašské frgály.

Originál moravské koláče

  • Čas prípravy: 40 minút,
  • Čas pečenia: 30 minút (jeden plech),
  • Počet kusov: 40 (podľa veľkosti),

Ingrediencie na mäkké moravské koláče

  • KVÁSOK
  • 1/2 kocky čerstvého droždia,
  • 0,5 dl vlažného mlieka,
  • polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru,
     
  • KYSNUTÉ CESTO
  • 500 g hladkej múky (zdravšia verzia hladká špaldová múka),
  • 2 dl vlažného mlieka,
  • 1 dl oleja (roztopeného masla),
  • 2 polievkové lyžice kryštálového (trstinového) cukru,
  • 1 polievková lyžica medu (nemusí byť),
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva,
  • 1/2 čajovej lyžičky soli,
     
  • NA POTRETIE KOLÁČOV
  • žĺtok, dve polievkové lyžice mlieka,
  • PLNKY PODĽA OBĽUBY (cukor práškový, zdravšia verzia pomletý trstinový cukor)
  • tvarohová plnka: jemný hrudkovitý tvaroh, žĺtok, môže byť aj citrónová kôra, cukor,
  • orechová plnka: pomleté orechy zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, pridáme cukor,
  • maková plnka: pomletý mak zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, pridáme cukor,
  • slivková plnka: slivkový lekvár (najlepšie domáci),
  • jablková plnka: nastrúhané jablká vytlačíme, pridáme cukor a škoricu,
  • môže byť aj: ananás, kompótové slivky, čerešne (aj keď netradičné, ale veľmi chutné),
  • OZDOBA
  •  hrozienka (namáčané v rume), plátky mandlí, polené mandle (zdobíme podľa fantázie),
  • POSÝPKA (hrnček 250 ml),
  • 125 g masla, 1/4 hrnčeka hrubej (alebo celozrnnej) múky, 1/4 hrnčeka kryštálového (trstinového) cukru,
  • papier na pečenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na fantastické moravské koláče   

  1. Hneď na začiatku si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme polievkovú lyžicu kryštálového (trstinového cukru) a rozdrobíme droždie. Miešaním sa droždie rozpustí. Necháme vykysnúť. Trvá to približne 5 minút, vytvorí sa pena. Začneme s prípravou cesta.



     
  2. Do väčšej misky pridáme všetky ingrediencie na cesto, múku, vlažné mlieko, olej, prášok do pečiva, cukor, med, soľ. Možno sa pýtate, kde je vajce a prečo aj prášok do pečiva? Koláče upečené práve z tohto cesta sú mäkké aj na druhý deň. K surovinám pridáme kvások.


     
  3. Rukou alebo mixérom (metličkami na miesenie) si vypracujeme vláčne cesto. Môžeme použiť aj kuchynský robot, ušetríme čas. Vymiesené cesto posypeme múkou a necháme kysnúť cca hodinu. Malo by zdvojnásobiť objem. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku.


     
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve, prípadne tri časti. Každú postupne vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Pohárom alebo kolieskom vykrajujeme kruhy s priemerom cca 5 cm. Môžeme zvoliť aj väčšie moravské koláče, 10 alebo 20 cm veľké. Tie sú rýchlejšie na prípravu.


     
  5. Plnky si pripravíme počas kysnutia cesta. Množstvo surovín sme zámerne neuvádzali, záleží akú obľubujete. Ktorú si zvolíte, je iba na vás. Výborná je nielen tradičná tvarohová, maková, orechová, slivková, moravské koláče chutia aj s jabĺčkami, slivkami a ananásom.


     
  6. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme tukom. Ukladáme kolieska (nie blízko seba, koláče pri pečení zväčšia objem), ktoré zatlačíme, okraje potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. Do stredu ukladáme ľubovoľné plnky, Zdobíme podľa fantázie.


     
  7. Nakoniec môžeme na koláče rozmrviť aj posýpku. Tú si pripravíme tiež počas kysnutia cesta, ktorú sme si dali do  chladu. Bude sa lepšie mrviť. Moravské koláče pečieme v rúre vyhriatej na 200 oC približne 30 minút, podľa potreby. Z tohto množstva vychádzajú dva plechy.

Tip na záver: Možno si poviete ananás na moravské koláče? Zavárané slivky či čerešne, jabĺčka? Chutiam sa medze nekladú. Upečte si moravské koláče s plnkou, akú vaša rodina obľubuje. Ak ich chcete odľahčiť, do cesta pridajte hladkú špaldovú múku a posýpku vynechajte tak ako my. Sladké zdravšie pečenie. Odporúčame recept na domáce šišky. Tu je aj recept na makový závin, ktorý nepraskne.