Najlepšia avokádová nátierka sa pozná podľa skvele chute. Inšpirujte sa ďalšou skvelou nátierkou z kuchyne portálu Ženy v meste.
Avokádová nátierka
Nátierky sú veľmi obľúbené nielen na raňajky, ale aj na večeru. Milujú ich predovšetkým deti. Avokádová nátierka je momentálne u nás ich kráľovná. Môžete do nátierky pridať aj mnoho zdravých ingrediencií, ktoré moc nechcú zjesť a v nátierke ich ani neucítia.
Recept z obľúbenej kuchyne portálu Ženy v meste je nielen rýchly, ale avokádová nátierka chutí fantasticky. Nech sa páči. Táto podľa nás najlepšia avokádová nátierka vám určite zachutí. Je lahodná, výživná a veľmi zdravá.
A prečo práve avokádo? Je to unikátne ovocie, ktoré prospieva nielen srdcu. Má silné antioxidačné účinky.
Obsahuje zdravé tuky a veľa vlákniny, neobsahujte žiaden cholesterol a sodík. Čo je pre nás ženy veľmi dôležité, omladzuje, napomáha štíhlej línii, peknej pleti, nechtom a vlasom.
Recept z kuchyne portálu Ženy v meste na avokádovú nátierku bude určite chutiť celej vašej rodine. Výborná je aj cesnaková pomazánka, alebo recept na klasické jednohubky. Vyskúšajte aj recept na avokádo s vajíčkom.
Avokádová nátierka. Foto - Nela
História
Avokádová nátierka, najmä v podobe guacamole, má dlhú históriu, ktorá siaha až k starovekým civilizáciám Mexika. Tu je stručný prehľad histórie avokádovej nátierky:
- Staroveké civilizácie: Avokádo ľudia objavili v oblasti dnešného Mexika a Strednej Ameriky už pred 10 000 rokmi. Staroveké civilizácie, ako boli Aztékovia, používali avokádo na prípravu predchodcu dnešnej nátierky guacamole.
- Pomenovanie: Slovo "guacamole" pochádza z azteckého slova "ahuacamolli", ktoré je kombináciou slov "ahuacatl" (avokádo) a "molli" (omáčka alebo nátierka).
- Tradičný recept: Tradičné guacamole bola jednoduchou zmesou rozmačkaného avokáda, soli a iných prírodných ingrediencií, možno chilli a byliniek.
- Šírenie popularity: Keď Španieli prišli do Nového sveta v 16. storočí, objavili tam aj avokádo a jeho výrobky, vrátane guacamole, a priniesli ich do Európy. Avokádo sa postupne stalo populárnym po celom svete, a tak aj guacamole a iné avokádové nátierky.
- Moderná variácia: S rastúcou popularitou avokáda a globalizáciou sa v posledných rokoch recepty na avokádové nátierky rozšírili a diverzifikovali. Dnes existuje mnoho variant avokádovej nátierky s pridanými ingredienciami ako cibuľa, cesnak, paradajky, limetka a koriander.
V dnešnej dobe je avokádová nátierka populárna nielen v Mexiku a USA, ale aj vo veľa iných častiach sveta, kde sa pridáva k mnohým jedlám a predstavuje základ mnohých kuchýň. Vyskúšajte aj náš avokádový tatarák, alebo recept na šalát s avokádom.
Najlepšia avokádová nátierka
- Čas prípravy: 5 minút,
- Počet porcií: 2
Ingrediencie
- 1 zrelé avokádo,
- 100 g smotanovej nátierky (žervé, Lučina),
- 1 strúčik cesnaku (podľa chuti),
- na dochutenie: soľ, horčica, biele mleté korenie (nemusí byť), citrónová šťava (nemusí byť),
Postup receptu
- Najprv si pripravíme základnú ingredienciu - avokádo, ktoré ošúpeme a zbavíme kôstky. Kôstku nevychadzujeme, pretože je tiež veľmi zdravá. Tip na využitie kôstky z avokáda si prečítajte nižšie.
- Do mixéra s nožmi vložíme pripravené avokádo, smotanovú nátierku, cesnak a koreniny. Všetko spolu rozmixujeme. Vznikne nám krémová nátierka, ktorú môžeme ešte dochutiť. Necháme zachladiť.
- Našu chutnú avokádovú nátierku podávame na kváskovom chlebíku, tmavom pečive. Dozdobíme obľúbenou zeleninou alebo bylinkami. Ja som zvolila medovku, ktorá dala nátierke zaujímavú chuť.
Tip na záver: Kôstku z avokáda rozhodne nevyhadzujte. Práve táto časť obľúbeného ovocia je najvýživnejšia. Stačí ju iba nastrúhať ako muškátový oriešok a pridať do nátierok, smoothie, ale aj do iných už tepelne upravených jedál. Tepelnou úpravou stráca tento zázrak na výživnosti. Dobrú chuť! Tu je aj recept na avokádovú pomazánku s tuniakom.
Videorecept