Najlepšia avokádová nátierka sa pozná podľa skvele chute. Inšpirujte sa ďalšou skvelou nátierkou z kuchyne portálu Ženy v meste.

Avokádová nátierka

Nátierky sú veľmi obľúbené nielen na raňajky, ale aj na večeru. Milujú ich predovšetkým deti. Avokádová nátierka je momentálne u nás ich kráľovná. Môžete do nátierky pridať aj mnoho zdravých ingrediencií, ktoré moc nechcú zjesť a v nátierke ich ani neucítia.

Recept z obľúbenej kuchyne portálu Ženy v meste je nielen rýchly, ale avokádová nátierka chutí fantasticky. Nech sa páči. Táto podľa nás najlepšia avokádová nátierka vám určite zachutí. Je lahodná, výživná a veľmi zdravá.

A prečo práve avokádo? Je to unikátne ovocie, ktoré prospieva nielen srdcu. Má silné antioxidačné účinky.

Obsahuje zdravé tuky a veľa vlákniny, neobsahujte žiaden cholesterol a sodík. Čo je pre nás ženy veľmi dôležité, omladzuje, napomáha štíhlej línii, peknej pleti, nechtom a vlasom.

Recept z kuchyne portálu Ženy v meste na avokádovú nátierku bude určite chutiť celej vašej rodine. Výborná je aj cesnaková pomazánka, alebo recept na klasické jednohubky. Vyskúšajte aj recept na avokádo s vajíčkom.

Avokádová nátierka. Foto - Nela

História

Avokádová nátierka, najmä v podobe guacamole, má dlhú históriu, ktorá siaha až k starovekým civilizáciám Mexika. Tu je stručný prehľad histórie avokádovej nátierky:

  1. Staroveké civilizácie: Avokádo ľudia objavili v oblasti dnešného Mexika a Strednej Ameriky už pred 10 000 rokmi. Staroveké civilizácie, ako boli Aztékovia, používali avokádo na prípravu predchodcu dnešnej nátierky guacamole.
  2. Pomenovanie: Slovo "guacamole" pochádza z azteckého slova "ahuacamolli", ktoré je kombináciou slov "ahuacatl" (avokádo) a "molli" (omáčka alebo nátierka).
  3. Tradičný recept: Tradičné guacamole bola jednoduchou zmesou rozmačkaného avokáda, soli a iných prírodných ingrediencií, možno chilli a byliniek.
  4. Šírenie popularity: Keď Španieli prišli do Nového sveta v 16. storočí, objavili tam aj avokádo a jeho výrobky, vrátane guacamole, a priniesli ich do Európy. Avokádo sa postupne stalo populárnym po celom svete, a tak aj guacamole a iné avokádové nátierky.
  5. Moderná variácia: S rastúcou popularitou avokáda a globalizáciou sa v posledných rokoch recepty na avokádové nátierky rozšírili a diverzifikovali. Dnes existuje mnoho variant avokádovej nátierky s pridanými ingredienciami ako cibuľa, cesnak, paradajky, limetka a koriander.

V dnešnej dobe je avokádová nátierka populárna nielen v Mexiku a USA, ale aj vo veľa iných častiach sveta, kde sa pridáva k mnohým jedlám a predstavuje základ mnohých kuchýň. Vyskúšajte aj náš avokádový tatarák, alebo recept na šalát s avokádom.

Najlepšia avokádová nátierka

  • Čas prípravy: 5 minút,
  • Počet porcií: 2

Ingrediencie

  • 1 zrelé avokádo,
  • 100 g smotanovej nátierky  (žervé, Lučina),
  • 1 strúčik cesnaku (podľa chuti),
  • na dochutenie: soľ, horčica, biele mleté korenie (nemusí byť), citrónová šťava (nemusí byť),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Najprv si pripravíme základnú ingredienciu - avokádo, ktoré ošúpeme a zbavíme kôstky. Kôstku nevychadzujeme, pretože je tiež veľmi zdravá. Tip na využitie kôstky z avokáda si prečítajte nižšie.


     
  2. Do mixéra s nožmi vložíme pripravené avokádo, smotanovú nátierku, cesnak a koreniny. Všetko spolu rozmixujeme. Vznikne nám krémová nátierka, ktorú môžeme ešte dochutiť. Necháme zachladiť.


     
  3. Našu chutnú avokádovú nátierku podávame na kváskovom chlebíku, tmavom pečive. Dozdobíme obľúbenou zeleninou alebo bylinkami. Ja som zvolila medovku, ktorá dala nátierke zaujímavú chuť.

Tip na záver: Kôstku z avokáda rozhodne nevyhadzujte. Práve táto časť obľúbeného ovocia je najvýživnejšia. Stačí ju iba nastrúhať ako muškátový oriešok a pridať do nátierok, smoothie, ale aj do iných už tepelne upravených jedál. Tepelnou úpravou stráca tento zázrak na výživnosti. Dobrú chuť! Tu je aj recept na avokádovú pomazánku s tuniakom.

Videorecept