Vynikajúca domáca pečeňová paštéta z kuracích pečienok. Jednoduchý recept na lahodnú pečeňovú paštétu z dielne kuchyne portálu Ženy v meste rozhodne vyskúšajte, chutí úžasne. Dobrú paštétovú chuť vám želáme.
Domáca pečeňová paštéta z kuracích pečienok - fotorecept kliknite
Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka mnoho receptov na jedlá tradičné, ale aj moderné, pomazánky, nátierky, polievky, fit recepty, hlavné jedlá, koláče, torty, dezerty. Ponuka je široká a zaujímavá, stačí si iba vybrať najlepšie recepty kuchyne portálu Ženy v meste - kliknite
Kupujete pečeňovú paštétu z obchodu? Nerobte tak. Pripravte si s nami domácu pečeňovú paštétu bez zbytočných éčok. Podrobný fotorecept na skvelú pochúťku so značkou Ženy v meste. Nech sa páči. Inšpirujte sa.
Kuracia pečeň má vysoký obsah živín ako železo, vitamíny A, B a K. Obsahuje tiež selén, zinok, meď a fosfor.
Aj keď je zatracovná kvôli hromadeniu sa škodlivých látok v nej, je výborným zdrojom železa. Keď trpíte anémiou, práve 100 g pečene pokryje dennú dávku železa.
Tradičná pomazánka z oškvariek jednoduchá oškvarková pomazánka s uhorkami
Delikátna domáca pečeňová paštéta - recept z kuracích pečienok
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas restovania pečienok: 10 minút
- Počet porcií: 3 menšie poháre
Najlepšia domáca pečeňová paštéta - ingrediencie
- 500 g kuracie pečienky (najlepšie chladené)
- 3 polievková lyžica masla (na restovanie cibule) + 100 g masla (ku mixovaniu paštéty)
- 1 ks väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku (aj viac, podľa chuti)
- cca 150 ml šľahačková smotana (podľa potreby)
- na dochutenie: mletá červená paprika (môže byť aj pálivá), mletá rasca, kurkuma (fantastická na kĺby, pôsobí aj protizápalovo), soľ (solíme až nakoniec), tymián a rozmarín (sušené alebo čerstvé bylinky), zopár lyžíc koňaku (môžeme aj vynechať)
- na poliatie (uzavretie) pečeňovej paštéty: 50 g maslo (bravčová, kačacia alebo husacia masť)
Domáca pečeňová paštéta z kuracích pečienok. Foto - Nela
Najlepšia domáca pečeňová paštéta - postup receptu
- Kuracie pečienky umyjeme, osušíme a odblaníme. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame nadrobno, cesnak tiež očistíme a ešte roztlačíme. Na kvalitnú panvicu pridáme maslo rozohrejeme, cibuľu orestujeme do sklovita. Pridáme kuracie pečienky, ktoré si prudko opečieme z každej strany, aby sa zatiahli. Vo vnútri budú ružovkasté.
- Tak znížime teplotu, pridáme aj korenie a bylinky (okrem soli), roztlačený cesnak, môžeme priliať aj zopár lyžíc koňaku (kvôli chuti, môžeme aj vynechať). Takto kuracie pečienky ešte chvíľu restujeme, aby sa tekutina odparila. Ak by sme ich restovali pridlho, pečienky by zhorkli. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme.
- Do domácej paštéty pridáme aj šľahačkovú smotanu, ktorá paštétu nádherne zjemní, potom primixujeme aj zmäknuté maslo, ktoré paštétu ešte spojí. Pečeňovú paštétu dochutíme podľa vlastnej chuti, rozmixujeme do krémovej konzistencie. Smotanu pridávame podľa potreby, paštéta ešte stuhne, chute sa nádherne prepoja.
- Treba si zapamätať základné pravidlá pri príprave domácej pečeňovej paštéty. Kuracie pečienky restujeme iba krátko, aby neboli horké, ovplyvnilo by to chuť paštéty. Korenie pridávame podľa obľuby, taktiež aj bylinky. Smotana dodá domácej paštéte jemnosť a krémovosť. Najlepšie chutí na druhý deň, keď prejdú všetky chute.
- Hotovú pečeňovú paštétu naberáme do sklenených pohárov, dáme do chladu vytuhnúť. Ak paštétu neskonzumujeme hneď, maslo alebo masť (bravčovú, kačaciu, môžeme aj husaciu) si roztopíme, a paštétu v sklenených pohároch zalejeme. Tuk domácu paštétu zakonzervuje, tak nám vydrží dlhšie. Paštétu skladujeme v chladničke.
Tip na záver: Takto pripravená domáca pečeňová paštéta z kuracích pečienok vydrží v chladničke aj zopár dní. Ak si ju sterilizujeme (dobre uzavreté poháre vložíme do vodného kúpeľa, v rúre ich sterilizujeme pri teplote 180 oC 50 minút), vydrží aj zopár mesiacov.
Dobrú paštétovú chuť!
Pripravili sme aj najlepšia pečeňová paštéta, recept z knihy Tak ma mama naučila