Super avokádovo bazalkové pesto, rýchly recept. Vyskúšajte avokádové pesto z kuchyne portálu Ženy v meste.

Avokádovo bazalkové pesto, fotorecept kliknite

Avokádo je výborné čerstvé - posolené, okorenené a ochutené citrónom, ale dlhšie vám vydrží ako pesto. Je výborné na cestoviny, ale aj na opečenom chlebíku či bagete. 

Avokádo volajú pre mimoriadny obsah živín aj superpotravinou. Má viac draslíka ako banán a je nasiaknuté mononenasýtenými mastnými kyselinami, najmä kyselinou olejovou, ktorá podporuje zdravie srdca. Tieto tuky môžu pomôcť znížiť hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvýšiť hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.

Obsahuje veľa antioxidantov (ako sú luteín a zeaxantín prospešné pre zdravie očí), vláknin a vitamínmi (K, C, E, kyselinu listovú a draslík).

Vybrali sme pre vás aj recept na pesto z hráškových luskov

 

Avokádovo-bazalkové pesto - Ingrediencie

  • avokádo – 1 kus – mäkké, aby sa len dalo stiahnuť zo šupky
  • bazalkové listy – veľká hrsť
  • mandľové lupienky – 2 PL
  • parmezán – 1PL
  • cesnak – 2 strúčiky
  • šťava – z ½ citróna
  • olivový olej – 3 - 4 PL
  • biele mleté korenie, soľ

 

 

Výborné avokádovo-bazalkové pesto. Foto - ZVM

 

Avokádovo bazalkové pesto - postup receptu

  1. Avokádo ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky do misky. Prihodíme umyté bazalkové listy, mandľové lupienky, nastrúhaný parmezán, pretlačený cesnak, šťavu z citróna, korenie a soľ.
  2. Avokádo je samo o sebe mastné, takže si musíte dávať pozor na množstvo olivového oleja. Často čítam, že olej treba pri mixovaní prilievať postupne, ale ja v tom rozdiel nevidím, či ho nalejem naraz, alebo postupne. Ručným ponorným mixérom všetko rozmixujem na penu.
  3. Ak pesto nespotrebujem celé, dám ho do malej fľašky a zalejem olivovým olejom tak, aby vytvoril súvislú vrstvu. Pesto je takto zakonzervované a v chladničke vydrží aj 2 mesiace.
  4. Je to rýchly recept a doma si rodina či návšteva určite „pošmakuje“ či už na cestovinách alebo s hriankami. Výborné je to zapíjať správne vychladeným bielym či ružovým vínkom.