Najlepšia falošná sviečková na smotane, klasický recept, s ktorým vždy zabodujete. Pripravte si ju s nami podľa receptu z portálu Ženy v meste.

Falošná sviečková na smotane

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 150 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 130 minút 
  • Počet porcií: 8

Tradičná sviečková je klasika. Falošná sviečková je špeciálny kus hovädzieho mäsa, ktorý keď sa kvalitne pripraví, môže priniesť veľmi zdarný výsledok. Každopádne, stačí si osvojiť pár zásad a urobiť dobrú sviečkovú naozaj nemusí byť žiaden veľký problém.

Predovšetkým je to dôkladné opekanie mäsa. Treba docieliť, aby sa dobre zatiahlo a šťava z neho zbytočne nevytekala. Potom zelenina, ktorú treba pridať vo vhodnom momente a dobre udusiť. V neposlednom rade je to dôsledné dochucovanie.

V úplnom závere je treba odhadnúť, koľko citrónovej šťavy zhruba treba na sladkosť udusenej zeleniny a smotany. Musí to byť akurát, aby mala omáčka šmrnc. Na webe zenyvmeste.sk si ukážeme, ako na to. Máme pre vás aj domáci recept na najlepšiu sviečkovú.

Ingrediencie na falošnú sviečkovú na smotane

(8 porcií)

  • 1,5 kg falošnej sviečkovej (aké mäso na sviečkovú),
  • 100 g údenej slaniny,
  • ½ KL čierneho mletého korenia,
  • 1 PL soli,
  • 4 PL repkového oleja,
  • 2 stredne veľké cibule,
  • 3 bobkové listy,
  • 6 guličiek nového korenia,
  • 2 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • ½ buľvy zeleru,
  • 150 ml šľahačkovej smotany,
  • 1 kyslá smotana,
  • šťava z ½  citróna,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Jednoduchá falošná sviečková na smotane, klasický RECEPT. Foto - Slávka

Postup receptu na luxusnú falošnú sviečkovú

  1. Hrniec poriadne rozpálime a na troche oleja v ňom poopekáme mäso zo všetkých strán. Musí sa poriadne zatiahnuť.
  2. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, potom soľ a čierne korenie. Po krátkej chvíli pražíme aj slaninu na kocky.
  3. Vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen). Tiež bobkový list a nové korenie. Zalejeme vodou, aby mäso bolo ponorené do dvoch tretín. Dusíme zhruba dve hodiny.
  4. Potom mäso vyberieme a zeleninu v šťave dôkladne rozmixujeme tyčovým mixérom.
  5. Pridáme kyslú aj sladkú smotanu, tiež citrónovú šťavu a ešte podľa potreby dchutíme.
  6. Mäso pred servírovaním nakrájame na tenké plátky. Podávame s knedľou a omáčkou, prípadne brusnicami.
  7. Pripravte si našu falošnú sviečkovú aj podľa fotoreceptu - kliknite.

Prajeme vám dobrú chuť!