Vyskúšajte si s týmto overeným receptom pripraviť gazdovské zemiakové placky. Nebudete k nemu potrebovať ani gram múky. Do cesta na zemiakové placky sa prídávajú oškvarky. Alebo skúste šunku, či párky.
Gazdovské zemiakové placky
Ak by ste mali chuť zistiť, ktorý gazda tieto zemiakové placky vymyslel, asi by to nebolo úplne jednoduché. A asi by to ani nebolo na Slovensku, či Uhorsku. I keď verzia s oškvarkami by u nás vzniknúť naozaj mohla.
Špecificky gazdovské zemiakové placky sú totiž dlhoročnou súčasťou slovenskej kuchyne, a pravdepodobne recept ako ich pripraviť vznikol v oblastiach, kde boli zemiaky hlavnou potravinou. Takže niekde pod horami severného Slovenska. Napríklad na Orave.
Zemiakové placky v rôznych obmenách sú však populárnym jedlom v mnohých kuchyniach sveta, takže je ťažké určiť jednoznačné miesto ich pôvodu a nájsť originálny recept.
Zemiaky boli pôvodne domestikované v Južnej Amerike a po ich privezení do Európy v 16. storočí sa stali základným potravinovým produktom v mnohých európskych kuchyniach.
Placky a ich rôzne formy môžeme nájsť v kuchyniach od Nemecka (kde sú známe ako "Kartoffelpuffer") cez Poľsko ("placki ziemniaczane") až po Bielorusko ("draniki").
Vyskúšajte aj náš recept na zemiakové placky s mäsom. Alebo si s nami pripravte cuketovo zemiakové placky. A tu je recept na gazdovské zemiaky.
Postup pri príprave gazdovskej placky by mohol byť takýto:
Ingrediencie
- 7 - 8 stredných zemiakov (1 kilogram, najlepšie varný typ C),
- 2 vajcia,
- 1 hrnček oškvarkov (viac či menej podľa chuti),
- 1 cibuľa,
- 3-4 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- štipka majoránu,
- štipka mletého čierneho korenia,
- štipka drvenej rasce,
- štipka soli,
Postup receptu na gazdovské zemiakové placky
- Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame na malé rezančeky. Ide to na bežnom kuchynskom strúhadle, ale najpohodlnejšie je použiť domáci robot.
- Očistíme si aj cibuľu a cesnak. V závislosti od druhu oškvarkov ich môžeme rovnako pokrájať na menšie kúsky. Oškvarky na cibuľke mierne opražíme. Do hotovej zmesi pridáme aj pretlačený cesnak.
- Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané zemiaky s korením. Pridáme postupne majorán, soľ, čierne korenie a drvenú rascu. Pridáme aj vajíčka a hotovú zmes cibule, oškvarkov a pretlačeného cesnaku.
- Na záver všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny poriadne premiešali a vytvorili vláčnu hmotu.
- Na panvici rozpálte olej (viac oleja zaručí chrumkavosť) a pridajte plnú lyžicu pripravenej zemiakovej zmesi. Lyžicou urobíme na panvicu kôpku, ktorú rozotrieme do placky. Placky môžeme zvoliť okrúhle na celú panvicu alebo menšie len s veľkosťou lyžice.
- Placky pečte na strednom stupni, kým nie je spodná strana zlatohnedá a kôrka chrumkavá, asi 10 až 15 minút.
- Potom placku opatrne otočte a pečte ešte asi 10 minút, alebo kým nie je aj druhá strana pekne zlatohnedá. Po upečení ukladáme na papierový obrúsok, zbavíme ich tuku.
- Ak sa vám nepozdávajú oškvarky, do cesta na gazdovské zemiakové placky môžete pridať aj nakrájanú šunku alebo párky. Budú chutiť taktiež výborne.
Gazdovské zemiakové placky nakrájajte a podávajte horúce. Chutia skvele aj s kyslou smotanou alebo jogurtom. Alebo ako pravý gazda ich vyskúšajte s kyslou kapustou. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na cuketové placky, či placky z kapusty. A tu je aj náš recept na gazdovské zemiaky. Skúste aj recept na zemiakovú babu. Vyskúšajte aj tento recept na české zemiakové placky.
Videorecept