Pripraviť si zemiakové placky s mäsom nie je neriešiteľný problém ani doma. Dlhé roky sú v našich reštauráciách veľmi obľúbeným jedlom. Ak si ich chcete pripraviť aj doma, tu je overený recept. Pokojne si pridajte aj ďalšie ingrediencie podľa chuti.
Zemiakové placky s mäsom
Obľúbené krčmové jedlo si môžete ľahko pripraviť doma s pomocou tohto receptu. Výborné zemiakové placky naplnené kuracím mäsom vás zasýtia na celé popoludnie.
Samotné zemiakové placky vôbec nie sú márne, ale keď ich naplníte zmesou leča a kuracieho mäsa, až potom dostanú naozaj naozaj ten správny náboj. A pokojne ak máte namiesto kuracieho mäsa pridajte iné, bravčové, alebo hovädzie. Líši sa len doba prípravy, chuť je stále výborná.
Prvýkrát sa placky zo zemiakov zrejme objavili v strednej a východnej Európe, kde sú zemiaky dodnes veľmi populárne. Placky sa tradične pripravovali z rozomletých zemiakov, ktoré sa zmiešali s vajcami, múkou a koreninami.
Potom sa opekali na panvici a podávali sa ako jedlo samotné alebo ako príloha k iným jedlám.
V niektorých štátoch sa zemiakové placky získali samostatné mená. Napríklad v Poľsku sa nazývajú "placki ziemniaczane", v Maďarsku "krumplis tészta", v Nemecku "Kartoffelpuffer", v Rakúsku "Reiberdatschi", v Taliansku "gnocchi di patate" a v Grécku "patatokeftedes".
Zemiakové placky plnené kuracím mäsom. Foto - Kristýna
Rôzna náplň do placiek
V súčasnosti sa zemiakové placky stali obľúbeným jedlom po celom svete a pripravujú sa rôznymi spôsobmi s rôznymi prísadami a dochuteniami. Okrem nášho receptu v ktorom plníme hotovú zemiakovú placku zmesou kuracieho mäsa, leča a šampiňónov existuje mnoho ďalších nápadov. Tu je niekoľko z tých najbežnejších spôsobov ako naplniť zemiakové placky.
- Bravčovým alebo hovädzím mäso s cibuľou a paprikou,
- Kuracie mäso s hubami a smotanou,
- Hovädzie mäso s fazuľou a paradajkou,
- Mleté mäso s cibuľou a korením,
- Pečené kuracie mäso s korením a bylinkami,
Zemiakové placky môžu byť naplnené rôznymi prísadami podľa aj bez mäsa. Napríklad klasická náplň kyslou smotanou a jemne nakrájanou cibuľou. Okrem toho je výborná aj kombinácia s kyslou kapustou a brynzou alebo syrom feta.
Zaujať môžete aj nakladaným zeleninovým šalátom a dressingom, alebo najlepšie čerstvými zeleninovými plnkami vyrobenými z paradajky, uhorky alebo papriky. Okrem toho je možné zemiakové placky aj podávať s rôznymi omáčkami ako napríklad tzatziki, hummus alebo guacamole.
Prípadne si zemiaky len upečte na papieri v rúre. Výborne sa k nim hodí aj fazuľová polievka. Máme aj recept na najlepší cesnakový dresing, alebo zapekané zemiaky so syrom. A tu je text aká múka na zemiakové placky. Skúste aj recept na zemiakovú babu.
Na zemiakové placky s mäsom potrebujeme
- Doba prípravy: 60 minút,
- Doba varenia: 30 minút,
- Počet porcií: 6 porcií,
Ingrediencie
Mäsová zmes:
- 250 g kuracieho mäsa,
- 1 cibuľa,
- 5 šampiňónov,
- 1 pohár zeleninového leča,
- 3 polievkové lyžice kečupu,
- 1 čajová lyžička plnotučnej horčice,
- 1 lyžica sójovej omáčky,
- 1 čajová lyžička soli,
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja,
Zemiakové placky:
- 750 g zemiakov,
- 1 ks cibuľa,
- 10 strúčikov cesnaku,
- 5 polievkových lyžíc hladkej múky,
- 2 ks vajcia,
- 2 polievkové lyžice majoránky,
- 1 čajová lyžička soli,
- 1 čajová lyžička mletého korenia,
Postup receptu
- Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Dáme na olej osmažiť cca 5 minút.
- Mäso nakrájame na menšie kocky a dáme smažiť k cibuli, tak aby sa zatiahlo. Po zatiahnutí osolíme.
- Šampiňóny nakrájame na menšie kúsky a dáme osmažiť k mäsu, po 3 minútach podlejeme troškou vody a dusíme cca 10 minút.
- K mäsu pridáme lečo.
- Do misky si dáme kečup, horčicu a sójovú omáčku. Omáčku dáme k mäsu a premiešame. Necháme prebublať a máme hotové.
- Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na jemno.
- K zemiakom pridáme vajcia, majorán, soľ a korenie. Na záver aj 5 polievkových lyžíc hladkej múky. Cesnak a cibuľu očistíme, cesnak vytlačíme a cibuľu nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Celú zmes dôkladne premiešame. Vznikne nám spojená jednoliata zmes.
- Na vyhriatom oleji usmažíme zemiakové placky z každej strany do zlatista.
- Upečené zemiakové placky naplníme zmesou.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na guláš so zemiakmi. Alebo aj plnené pečené zemiaky v šupke, či šampiňónový stroganov. Vyskúšajte aj tento recept na české zemiakové placky.
Videorecept na prípravu zemiakových placiek