Cuketová baba bez mäsa, overený recept na slaný cuketový koláč. Ak máte doma dostatok cukety, chuť cuketovej baby vás nesklame.
Cuketová baba, recept bez mäsa
Cuketa aj tento rok ponúka mnoho spôsobov ako si ju doma pripraviť. Najlepšia cuketová baba je doteraz menej známym, ale skvelým receptom ako sa z nej doma potešiť.
Každé leto je tu sezóna cukety. Táto populárna zelenina sa na Slovensku pripravuje na mnoho spôsobov. Počas leta v čase, keď je sezóna, máme jej často doslova na kilá.
Ale bežne sa dá kúpiť aj mimo sezónu a je dostupná asi v každom supermarkete. Domáca letná cuketa je však jedinečná príležitosť. Často je teda namieste otázka, čo si s ňou počať?
Keď máte doma priveľa cukety, zíde sa veru každý dobrý recept na jej spracovanie. Či ju použijeme do placiek, polievky, dusenej prílohy alebo do cuketovej baby, výsledok bude určite skvelý a predovšetkým zdravý.
Ak ste už naozaj vyskúšali všetko, cuketová baba môže byť práve to, čo ste doteraz nevyskúšali.
V tomto recepte sa nepoužíva žiadna múka, strúhanka ani kypriaci prášok, je ozaj ľahká na trávenie a plná zeleniny. Výborná je, ak do nej pridáme kúsky slaninky či šunky. Nápadom sa medze predsa nekladú. Vyskúšajte aj recepty na obed webu DobráKuchyňa.
Cuketová baba
- Čas prípravy v min.: 15
- Čas pečenia v min.: 30
- Počet porcií: 5
Ingrediencie na prípravu cuketovej baby
- 2 cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 mrkvy,
- 1 malá lyžička sušeného majoránu,
- 6 stredných cukiet,
- 2 plné hrste nastrúhaného obľúbeného syru,
- 200 g karfiolu,
- 3 vajcia,
- mletá rasca podľa chuti,
- mleté čierne korenie podľa chuti,
- 1 čajová lyžička soli.
Postup receptu na cuketovú babu bez mäsa
- Ako prvé uvaríme karfiol, necháme vychladnúť a nadrobíme na menšie kúsky. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemno. Cibuľu nakrájame, obľúbený syr nastrúhame na hrubo.
- V mise zmiešame mrkvu, vychladený karfiol, cibuľu, a korenie - soľ (pridávame podľa slanosti syra), mleté čierne korenie, majorán, rascu, pretlačený cesnak. Cuketu aj so šupkou nastrúhame na hrubo a pridáme ku zmesi. Na konci pridáme vajíčka, ktoré nám z toho vytvoria masu.
- Cuketovú zmes dáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme približne 30 minút na 200°C, kým sa cuketová baba neupečie do zlatista.
- Cuketová baba je výborná teplá, ale aj v studenej verzii. Podávame ju ako hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu.
Dobrú chuť. Vyskúšajte si prirpaviť aj zapekanú cuketu s mozarellou