Domáca paradajková šťava, alebo aj paradajkový pretlak, recept bez ktorého sa nezaobíde žiadne leto. Pripravte si s nami chutnú paradajkovú šťavu aj tento rok.
Recept na čistú paradajkovú šťavu bez konzervantov
Mať doma vlastný paradajkový pretlak, resp. čistú paradajkovú šťavu, je na nezaplatenie. Robí sa vždy v lete, keď sú paradajky najchutnejšie, dozreté a šťavnaté.
Paradajková šťava - Tradičný postup prípravy
Využite zrelé paradajky a vytvorte si chutný domáci paradajkový pretlak, ktorý obohatí vaše jedlá počas celého roka. Ideálne je, ak máte paradajky z vlastnej záhradky, alebo ich kúpite od domácich pestovateľov, ktorí ponúkajú kvalitný produkt.
Ingrediencie na paradajkovú šťavu
(Potrebujeme na 15 porcií)
- 10 kg zrelých paradajok
Postup receptu na prípravu paradajkovej šťavy
- Nechajte paradajky dôjsť, aby boli úplne zrelé.
- Nakrájajte ich na rovnomerné kúsky.
- Dajte variť do hrnca a pravidelne premiešavajte.
- Varte paradajky zhruba dve hodiny.
- Rozmixujte paradajky ručným mixérom a prepasírujte, aby ste získali hladkú, jemnú šťavu.
- Naplňte šťavu do fliaš, uzavrite a prevráťte na 5 minút, aby sa viečko upevnilo. Fľaše umiestnite na suché miesto, zakryté dekami alebo uterákmi.
Užite si vlastnú paradajkovú šťavu
Pripraviť vlastnú čistú paradajkovú šťavu je jednoduché a výsledok stojí za to. Skúste aj náš overený recept na rajčinový pretlak.
Pre ďalšie skvelé recepty z paradajok si pozrite: