Bravčové ragú je husté jedlo, pripravované s použitím rôznych druhov mäsa a ďalších ingrediencií, ako sú huby, zelenina a rôzne druhy korenia. Má výraznú chuť a skvelou prílohou k nemu sú biela ryža alebo cestoviny.

Ragú výrazne ovplyvnila aj francúzska kuchyňa, a preto sa v recepte často používa víno, ktoré ešte viac umocňuje chuť tohto jedla.

Bravčové ragú

Bravčové ragú má bohatú a výraznú obľúbenú chuť. Dusené bravčové mäso spolu so zeleninou a bylinkami pridáva pokrmu výbornú arómu a chuť. Bravčové mäso je často mastnejšie a šťavnatejšie, čo robí ragú sýtym a vydatným jedlom, ktoré vyhovuje chuti mnohých ľudí.

Bravčové ragú je všestranný pokrm, ktorý sa dá podávať s rôznymi prílohami, ako sú cestoviny, ryža, zemiaky alebo chlebík. Taktiež sa používa ako náplň pre rôzne jedlá, napríklad ako náplň do plnenej zeleniny alebo ako omáčka do cestovinových jedál.

V mnohých kuchyniach je ragú dlhodobo obľúbeným receptom, ktorý sa prenáša z generácie na generáciu. Bravčové ragú je zároveň jednoduché pripraviť, čo ho robí prístupným aj pre menej skúsených kuchárov.

História

Prvotné podobné varianty ragú boli známe už v starovekom Grécku a Ríme, kde sa prípravou mäsových jedál zaoberali špecializovaní kuchári. Avšak, konkrétna história bravčového ragú je spojená s viacerými európskymi krajinami a ich kuchyňami.

V stredoveku sa ragú stalo populárnym v Taliansku, kde bolo známe pod názvom "ragù." Postupne sa rozšírilo do ďalších európskych krajín, vrátane Francúzska a Anglicka, kde získalo svoje charakteristické vlastnosti a spôsob prípravy. Skôr však ako hovädzie ragú.

V jednotlivých regiónoch vznikali rôzne varianty a recepty ako pripravovať ragú, čo viedlo k bohatej diverzite tohto jedla. S príchodom koloniálnych výprav a výmeny surovín medzi krajinami sa do ragú začali pridávať nové ingrediencie, ako napríklad exotické korenie, ktoré ešte viac obohatilo jeho chuť a vôňu.

Dnes je bravčové ragú, alebo presnejšie samotné ragú, známe po celom svete a stalo sa obľúbeným pokrmom v mnohých kuchyniach. Je súčasťou mnohých tradičných jedál, ale aj moderných receptov, ktoré ho prispôsobujú súčasným vkusom a preferenciám jednotlivých kuchárov a kultúr. Tu je naša verzia.

Vyskúšajte však aj náš recept na stroganov, alebo tradičný segedínsky guláš. Výborná je aj živánska na plechu.  A máme pre vás aj odpoveď na otázku, čo na obed cez týždeň. A tu je pravá česká znojemská omáčka. Tu je aj recept na bravčový steak.

Ingrediencie

  • 1 kg bravčového mäsa (pliecko, stehno, karé),
  • 6 kusov paradajok,
  • 1 cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 6 guličiek nového korenie,
  • 4 bobkové listy,
  • 2 malé lyžičky sušeného majoránu,
  • 3 hrste čerstvých, alebo sušených húb,
  • 1 dcl bieleho vína,
  • 2 polievkové lyžice oleja,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu bravčového ragú

  1. Na ragú použijeme bravčové stehno, ktoré umyjeme a nakrájame na kocky. Použili sme masliaky, ale sú vhodné aj iné huby.


     
  2. Mäsový základ Na rozpálenom oleji osmažíme do zlatista nakrájanú cibuľu, pridáme kocky mäsa, ktoré sprudka opražíme, aby sa zatiahlo. Masliaky nakrájame, pridáme k mäsu. Spolu krátko dusíme, kým pustia šťavu. Podlejeme bielym vínom.


     
  3. Olúpeme paradajky Paradajky umyjeme, a zo spodnej časti narežeme do kríža. Na 2 minúty ich zalejeme horúcou vodou, vodu zlejeme, paradajky schladíme pod studenou vodou a jednoducho olúpeme. (ide to ľahko, aj bez noža).Pridáme do hrnca.


     
  4. Cesnak nakrájame na plátky, pridáme k mäsu spolu s korením - soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie a varíme do zmäknutia mäsa. Po dovarení pridáme majorán.

Bravčové ragú podávame s bielou ryžou, cestovinami alebo zemiakovým pyré. Vyskúšajte aj náš recept na bravčový stroganov.

Dobrú chuť.

Aké druhy zeleniny a korenia sa hodí pridať do ragú?

Do ragú sa hodí pridať rôzne druhy zeleniny a korenia, aby sa dosiahla bohatá a výrazná chuť. Medzi často používané zeleninové prísady patrí cibuľa, cesnak, ale aj koreňová zelenina ako mrkva a zeler, alebo sa hodia aj paradajky. Cibuľa a cesnak poskytujú výraznú chuť a arómu, zatiaľ čo mrkva a zeler pridávajú sladkosť a jemnosť.

Korenie je tiež dôležitou súčasťou ragú a prispieva k výraznému chuťovému zážitku. Medzi bežné druhy korenia patria sušený tymián, rozmarín, bobkový list, korenie, klinčeky, muškátový oriešok a čierne korenie. Tieto korenie pridávajú jedinečnú chuť a aromatickú vôňu ragú.

Okrem toho môžete pridať aj ďalšie zeleninové druhy a korenie podľa vlastnej chuti a preferencií. Experimentovanie s rôznymi kombináciami zeleniny a korenia vám umožní vytvoriť jedinečnú a chutnú verziu ragú, ktorá bude vyhovovať vašim chuťovým preferenciám.