Najlepšie domáce lečo: zeleninové a čerstvé

Osvedčený recept ako sa robí lečo. Pripravte si vynikajúce čerstvé lečo podľa receptu kuchyne portálu Ženy v meste. Dobrú chuť.

Lečo: Ako sa robí

Lečo je rozhodne u nás jedným zo symbolov leta. Obdobie čerstvej voňavej zeleniny je tu, sú jej plné záhradky i predajné stánky na tržniciach. A rozhodne jedným z najlepších spôsobov ako všetku tú zeleninu využiť je príprava leča.

Ak zbožňujete paradajky a papriky, máme pre vás výborný recept. Vynikajúce domáce čerstvé lečo poteší nielen žalúdok, ale aj vaše zdravie.

Príprava je rýchla a nenáročná. Nechajte sa inšpirovať kuchyňou portálu Ženy v meste. Sterilizované z obchodu? Ale kdeže. Ak si chcete naozaj pochutnať, pripravte si poctivé čerstvé lečo, najlepšie z domácich rajčín a paprík.

Moje deti si túto pochúťku zamilovali. Vyskúšajte ho a napíšte nám, ako vám chutilo. Vyskúšajte aj recept na chutné zapekané zemiaky so zeleninou. Alebo nápady ako využiť nadbytočné paradajky.

Super zeleninové lečo

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Počet porcií: 4

Ingrediencie na čerstvé lečo

  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 6 ks stredných paradajok
  • 6 ks paprík strednej veľkosti
  • 8 ks vajec (na osobu počítame 2-3 vajcia)
  • kúsok masla
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, trošku cukru

Ingrediencie na čerstvé lečo

  • 1 ks väčšia cibuľa,
  • 6 ks stredných paradajek,
  • 6 ks paprika strednej veľkosti,
  • 8 ks vajce (na osobu počítame 2-3 vajcia),
  • kúsok masla,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, trošku cukru,

Najlepšie zeleninové lečo, čerstvé, rýchle a zdravé - postup receptu

  1. Najprv si pripravíme zeleninu. Čerstvé paradajky na hornej časti narežeme do kríža. Následne ich vložíme do vriacej vody na pár minút a vyberieme. Šupka sa začne pekne oddeľovať. Paradajky zbavíme šupky, tvrdých častí a nakrájame na kocky. Papriku umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké rezančeky.

    príprava leča - krok 1
     
  2. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. V panvici si zohrejeme maslo a olivový olej, pridáme cibuľu, ktorú opražíme do sklovita. Pridáme nakrájanú papriku a trošku cukru (kvôli chuti) a restujeme cca 3 minúty. Pridáme nakrájané paradajky. Osolíme a okoreníme. Pokračujeme v restovaní približne 10 minút.

    príprava leča - krok 2
     
  3. Panvicu neprikrývame, potrebujeme, aby sa voda odparila. Zelenina by mala ostať chrumkavejšia. Vajcia rozšľaháme, podľa potreby dochutíme a prilejeme ich k paradajkovo-paprikovej zmesi. Miešame do zhustnutia podľa obľuby, do redšej alebo hustejšej konzistencie. Odstavíme a podávame. Cítite tú vôňu?

    čerstvé lečo
     

Tip na záver: Ak zvolíte fit verziu, domáce lečo obložte iba zeleninou. Chcete potešiť svoju polovičku? Tak potom k cibuli pridajte klobásku alebo slaninu, ktorú spolu orestujte, pokračujte so zeleninou a vajciami. Vhodnou prílohou je kváskový chlebík, pečivo, hrianky, ale aj varené zemiaky. Netreba zabúdať na čerstvú petržlenovú vňať kvôli vitamínu C. Skúste aj recept na tradičné maďarské lečo.

Dobrú chuť. Vybrali sme pre vás recept na výborné cuketové placky so špaldovou múkou.