Znojemské hovädzie ragú
Čas prípravy: 20 minút
Čas tepelnej úpravy: 60-90 minút
Počet porcií: 4-5
Znojemské hovädzie ragú je klasikou českej kuchyne, ktorá vyniká typickou kombináciou hovädzieho mäsa s nakladanými uhorkami, takže sa dá povedať, že ide o variantu podobnú tradičnému hovädziemu gulášu. Rozdielom však je, že ragú na znojemský spôsob má hustejšiu omáčku a celková výsledná chuť je jemnejšia.
Dnes vám portál Ženy v meste ukáže, ako si takéto ragú nachystať, avšak so zamenením uhoriek za čerstvú mrkvu. Ideálna strava k obedu či večeri v prípade, že nechcete pribrať, no zároveň si želáte dostať do tela všetky potrebné živiny. Hovädzie ragú na mrkve je plné železa, antioxidantov, bielkovín a dodáva nám aj vlákninu, takže pri konzumácií sa nemusíte obávať žiadneho ťažkého trávenia. Kombinácia hovädzieho mäsa a čerstvej mrkvy taktiež vedie k nízkemu glykemickému indexu, ktorý napomáha k stabilnej hladine cukru v našej krvi.
Prajeme vám veľa šťastia s fotoreceptom od Žien v meste! Pre inšpiráciu máme pre vás aj recept na bravčové ragú s ryžou. Vyskúšajte!
Ako na chutné a šťavnaté hovädzie mäso?
Ingrediencie na ragú
(na 1 osobu / porciu počítame 100-150 g surového mäsa)
- 600 g hovädzieho mäsa (hovädzie zadné alebo hovädzí krk)
- 3 PL olivového oleja alebo bravčovej masti
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy strednej veľkosti
- 50 ml paradajkového pyré alebo lúpaných krájaných paradajok, poprípade 2 ks čerstvých paradajok
- 100 ml červeného vína (môžeme aj vynechať, pretože mäso napobudne po víne špecifickú chuť)
- Na dochutenie: Mletá červená paprika, mleté čierne korenie, drvená alebo celá rasca, kurkuma a soľ
Šťavnaté hovädzie ragú na mrkve: Postup receptu
- Hovädzie mäso umyjeme, dôkladne osušíme a odblaníme. Nakrájame ho na menšie kocky alebo na rezance. Záleží od vás! Medzitým si nachystáme väčšiu panvicu.
- Na panvicu pridáme olej alebo masť a rozohrejeme. Následne prihodíme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme ju dosklovita. Zasypeme 2 lyžicami mletej červenej papriky a odstavíme.
- Cibuľu s paprikou premiešame. Pridáme nakrájané hovädzie mäso a korenie. Soľ zatiaľ nie, pretože soliť budeme až nakoniec. Mäso za stáleho miešania orestujeme, aby sa dobre zatiahlo.
- Očistené a umyté mrkvy nakrájame na tenké kolieska a pridáme ich k zatiahnutému mäsu, ktoré má zblednúť. Spolu orestujeme ďalších 5 minút, aby mrkva pustila svoju chuť aj farbu.
- Potom pridáme paradajkové pyré alebo nakrájané čerstvé paradajky, ktoré sme ponorili do horúcej vody narezané do kríža a olúpali. Môžeme v tomto kroku pridať aj červené víno.
- Chvíľu orestujeme a prikryjeme pokrievkou. Na jemnom stupni necháme podusiť, aby mäso pustilo vlastnú šťavu. Podlejeme ho aj 2 dl vody a dusíme domäkka.
- Keď je mäso dostatočne mäkké na vaše pomery, na záver ho dosolíme podľa chuti a preferencie. Múku pokojne vynechajme, pretože omáčka by mala byť hustejšia.
Malý tip na záver: Hovädzie mäso si môžeme pripraviť deň vopred. V takom prípade bude nielen chutnejšie, ale zároveň vám ušetrí čas pri samotnom dusení. Pripravené nakrájané mäso vložíme do dózy, pridáme 2 PL olivového oleja a koreniny (opäť soľ nie). Uzavrieme a uložíme do chladu. Hotovo!
Neviete, akú prílohu servírovať k hotovému hovädziemu ragú? Jeho všestranná chuť sa hodí naozaj ku všetkému, takže si môžete vybrať, napríklad, medzi ryžou, opekanými zemiakmi, dokonca parenou knedľou. V prípade ľahšieho jedla k nemu môžete podávať len samotnú pečenú zeleninu alebo rôzne šaláty podľa vašej preferencie. Je to na vás!
Hovädzie ragú s čerstvou mrkvou - finálny výsledok. Fotka - Nela
Dobrú chuť vám želáme!