Tradičný mazanec u nás neodmylisteľne patrí k Veľke noci. Domáci a voňavý recept na kysnutý mazanec, skvelý veľkonočný koláč. Skúste si pripraviť klasickú slovenskú špecialitu podľa receptu z kuchyne portálu Ženy v meste.

Mazanec

Mazanec patri ku klasikám dobrôt veľkonočného stola. Ide o výborné sladké kvasené pečivo obľúbené v slovenskej kuchyni najmä v období Veľkej noci, ktoré sa pripravuje z kvasu, múky, vajec, masla, cukru a mlieka. Jeho príprava je pomerne jednoduchá, v podstate stačí všetko premiešať, potrieť vajcom a posypať mandľami.

Často sa do mazanca pridávajú aj sušené ovocie, orechy alebo kandizované ovocie, ktoré dodávajú pečivu ďalší chuťový rozmer. Tradične sa mazanec pečie vo forme bochníka a je rozrezaný na plátky. Mazanec sa podáva ako sladká pochúťka, najmä káve alebo čaju.

A keďže je mazanec aj chuťovo vynikajúci, niet sa jeho obľúbenosti čo čudovať. Ja si ho najradšej dávam na raňajky potretý hrubou vrstvou tvarohu... 

Veľká noc je po dlhom období pôstu časom, keď si ľudia radi doprajú hojnosť slaného i sladkého na rôzne spôsoby. A práve toto pečivo je obľúbenou klasikou, ktoré ku sviatkom jari neodmysliteľne patrí.

Každý rok sa nájdu jeho fanúšikovia, nebude tomu inak ani tento rok.  Podobne ako pri recepte na veľkonočný veniec z kysnutého cesta.

Dobrú chuť.  Vyskúšajte aj náš recept na najlepšie klasické moravské koláče. Vyskúšajte aj recept na veľkonočný baránok. A tu je aj recept na veľkonočnú plnku bez mäsa. Skúste aj ten na veľkonočného barančeka. Alebo tento recept na strúhanú cviklu s chrenom.

Ingrediencie na veľkonočný mazanec

(vzniknú dva veľké bochníky)

  • 1 kg polohrubej múky,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 400 ml mlieka,
  • 1,5 kocky droždia (cca 60 gramov),
  • Štipka soli,
  • 200 gramov kryštálového cukru,
  • 4 žĺtka 1 celé vajce,
  • 200 gramov masla,
  • 100 gramov hrozienok,
  • 1 citrón (kôra z neho),
  • 1 hrsť mandľových plátkov,
  • 1 hrsť posekaných vlašských orechov,
  • ½ hrste práškového cukru,
  • 2 lyžice rumu,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na mazanec

  1. Z droždia, trošky vlažného mlieka, lyžice múky a lyžice cukru si spravíme kvások, ktorý chvíľu necháme pracovať na teplom mieste.


     
  2. Kým nám kvások pracuje, zmiešame si vo veľkej mise suché ingrediencie: múku, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, posekané vlašské orechy a nastrúhanú kôru z citróna.


     
  3. Pridáme žĺtka, rum, zvyšok mlieka, rozpustené maslo a kvások. Poriadne premiešame do jednoliateho cesta.


     
  4. Zmes prikryjeme utierkou a necháme pracovať ešte trištvrte hodinu.


     
  5. Zmes rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Z každej vytvoríme bochník. Na plech položíme papier na pečenie a naň nami vytvarované bochníky.


     
  6. Oba mazance potrieme vyšľahaným vajcom. Nožom narežeme kríž po oboch bochníkoch. Nakoniec ich posypeme plátkami mandlí.


     
  7. Pečieme približne 15 minút pri teplote 200 stupňov a ďalších 45 minút pri teplote 160 stupňov.

Hotovo - dobrú chuť! Vybrali sme pre vás aj recept na Veľkonočnú hrudku