Krehké slané pečivo ako súčasť sviatočného stola. Pripravte si z kuchyne portálu ženy v meste skvelé slané pečivo podľa overeného receptu

Krehké slané pečivo

K Vianociam neodmysliteľne patrí nielen sladké, ale aj slané pečivo. Jedno z najvhodnejších je tzv. krehké slané pečivo, ktoré vďaka svojej konzistencii vydrží dlho čerstvé, chrumkavé a chutné.

Existuje tiež viacero poddruhov krehkého slaného pečiva. Môže sa robiť len vo forme cesta, na ktorého povrch nastrúhame syr. A následne vykrajujeme tvary, aké sa nám páčia.

Alebo krehké cesto sa dá pripraviť aj v tvare slimáčikov. Vtedy sa pripravuje cesto, ale aj plnka, ktorá sa natiera na rozvaľkaný plát.

Poďte si s nami vyskúšať krehké slané pečivo, známe aj ako vegetky alebo vegetové slimáky, pripravíme si ho podľa originálneho receptu. Vyskúšajte aj náš recept na slané vínové koláčiky, alebo recept na koláčiky plnené mletým mäsom. Alebo skúste aj výborné slané chuťovky.

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 120 minút,
  • Čas tepelnej úpravy: 40 minút,
  • Počet porcií: 30,

Ingrediencie na krehké slané pečivo

(Potrebujeme 30 porcií)

Cesto

Plnka

  • 250 g masla,
  • 200 g údeného syra,
  • 1 PL červenej mletej papriky,
  • 2 PL vegety,
  • 400 g oškvarkov (môže, nemusí byť)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na prípravu krehkého slaného pečiva

  1. Preosejeme si múku, pridáme cukor, soľ a prášok do pečiva.


     
  2. Ešte mlieko a palmarín.


     
  3. Spracujeme si cesto. Odložíme na hodinu do chladničky.


     
  4. Následne ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na asi 0,5 cm plát.


     
  5. Pri spracovaní plnky začneme maslom.


     
  6. Pridáme papriku a vegetu.


     
  7. K tom nastrúhame syr. Ak chceme, môžeme aj pomleté oškvarky, ale výborná verzia je aj bez nich.


     
  8. Dôkladne rozmiešame.


     
  9. Postupne natierame na rozvaľkané cesto.


     
  10. Plnku dôkladne rozotrieme po celom ceste.


     
  11. Zrolujeme na šulec. Nakrájame priečne na asi 0,8 cm plátky.


     
  12. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút, vyjdú dva plechy.

Dobrú chuť. Pripravte si s nami aj pizzové slimáky. A tu je recept na tradičný balkánsky Burek.