Výborné maslo z medvedieho cesnaku, recept plný vitamínov a živín. Sezóna medvedieho cesnaku je tu každú jar. Buďte pripravení a uložte si do zbierky recept na výborné maslo z medvedieho cesnaku z kuchyne portálu Ženy v meste.
Maslo z medvedieho cesnaku
Všetci už dnes vieme, že medvedí cesnak je skutočným elixírom pre naše zdravie. Máte ho veľa a neviete čo s ním? Pripravte si domáce maslo z medvedieho cesnaku, ktoré sa výborne hodí na steaky, grilované mäso, do omáčok, polievok, na toasty.
Alebo ho môžete jednoducho natrieť na chlieb. Príprava je úplne jednoduchá. Môžete si ho zamraziť a kedykoľvek dochutiť obľúbené jedlá.
Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch. Má liečivé účinky na náš organizmus. Nie nadarmo sa mu hovorí zelený zázrak prírody.
Maslo zase obsahuje zdraviu prospešné látky, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na náš organizmus. Napríklad obsahuje vitamíny A, D, E a K, ktoré sú dôležité pre zdravie očí, kože, kostí a imunitného systému. Tiež obsahuje minerály, ako je vápnik, zinok a selén.
Maslo je zároveň zdrojom zdravých tukov, ako sú mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Tieto tuky môžu pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a zlepšovať zdravie srdca.
Maslo s medvedím cesnakom
Obsahuje aj kyselinu butyrovú, ktorá má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť pri niektorých zdravotných problémoch, ako je napríklad dráždivý črevný syndróm.
Je však dôležité si uvedomiť, že obsahuje aj veľa nasýtených tukov, ktoré môžu zvyšovať hladinu cholesterolu a zvyšovať riziko srdcových ochorení. Preto by sme mali mať s množstvom masla, ktoré konzumujeme, opatrnosť a voliť kvalitné maslo s nízkym obsahom soli a vyváženým pomerom zdravých a nezdravých tukov.
Vyskúšajte aj recept na nátierku z medvedieho cesnaku, alebo nápady na použitie pesta z medvedieho cesnaku.
Ingrediencie na prípravu masla z medvedieho cesnaku
- 250 g masla (82 %),
- 3 hrste čerstvého nakrájaného medvedieho cesnaku,
- na dochutenie: soľ, biele mleté korenie, parmezán, citrónová šťava,
Postup receptu na prípravu masla z medvedieho cesnaku
- Maslo si necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Do mäkkého masla pridáme tri hrste nasekaného medvedieho cesnaku. Ak ho chceme jemnejšie, bez kúskov, bylinkové maslo rozmixujeme.
- Dochutíme soľou, bielym mletým korením (nemusíme). Môžeme nastrúhať aj parmezán, nádherne dodá na chuti. Ak obľubujeme nakyslú chuť, pridáme citrónovú šťavu. Dôkladne premiešame.
- Maslo s medvedím cesnakom si navrstvíme na potravinársku fóliu (ktorú sme si na viackrát preložili). Rozotrieme. Vytvoríme si šúľok, konce uzavrieme. Dáme zachladiť. Môžeme použiť aj rôzne formičky, ktoré vystelieme fóliou. Po zachladení bylinkové maslo vyklopíme.
- Takto pripravené maslo z medvedieho cesnaku môžeme uschovať v chladničke cca dva týždne. Nakrájajme ho na pláty a dajme zamraziť. Kedykoľvek si kúsok vyberieme a môžeme ním dochutiť obľúbené pochúťky po celý rok.
- Ako si bylinkové maslo ochutíme je len na nás. Záleží do akého jedla ho použijeme. Môžeme pridať ešte ďalšie bylinky ako kôpor, petržlenovú vňať.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na pesto z medvedieho cesnaku.
Vyskúšajte aj FIT RECEPT špagety s medvedím cesnakom, rýchlovka za 15 minút 🐻🍃